Ποιος θα καεί τελικά;
Ως «καυτό» θέμα θεωρείται αυτό με τους 2 υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ και του ενός της Ν.Δ.
Άντε, να δεχτούμε πως είναι έτσι, ότι δηλαδή η κοινωνία της Θράκης άλλο ενδιαφέρον δεν έχει ολημερίς μ’ αυτό ασχολείται.
Φυσικά και δεν είναι έτσι. Ο πολύς κόσμος έχει τις δουλειές του, τα δικά του προβλήματα της καθημερινότητας. Αυτό το θέμα τη με τους υποψήφιους, εντάξει, ασχολήθηκε λίγο, το συζήτησε, το έκλεισε. Εξάλλου για τους Θρακιώτες δεν είναι κάτι νέο. Σε όλες τις εκλογές τα ίδια συμβαίνουν εδώ και χρόνια, αυτό είναι γνωστό, ας μην κρυβόμαστε.
Από την άλλη, μια περιέργεια υπάρχει για το ποιο κόμμα θα «καεί» από τα τρία περισσότερο στην κάλπη της Κυριακής για το θέμα αυτό.
Γ.Δ.
Κωδικός Προξενείο
Λίγες, ελάχιστες ημέρες μας απομένουν μέχρι την Κυριακή που θα πάμε να ψηφίσουμε και με την ευκαιρία να πούμε δυο-τρία πράγματα για τον ρόλο και αποστολή του Προξενείου της Τουρκίας στην Κομοτηνή.
Και ν’ αρχίσουμε από μία αλήθεια. Τα τελευταία γεγονότα δεν είναι κάτι νέο, κάτι καινούργιο. Επι δεκαετίες το «παιγνίδι» αυτό παιζόταν με τον ίδιο πρωταγωνιστή, το Προξενείο, και με συμμέτοχους –ηθοποιούς από υποψήφιους των διαφόρων κομμάτων. Τελεία και παύλα.
Το ότι σήμερα οξύνθηκε η κατάσταση, αυτό οφείλεται στο ότι κάποιοι ηθοποιοί ένιωσαν κάπως διαφορετικά για τον ρόλο τους υπερεκτιμώντας τη δύναμή τους που είχε προέλευση και στήριξη το Προξενείο. Η αρχή και το τέλος κάθε διαδρομής.
Γ.Δ.
Ευθύνες των κομμάτων
Μένουμε ακόμη λίγο στο όλο θέμα παραμονές της ψηφοφορίας, για να βάλουμε κάποια πράγματα στη σωστή τους βάση.
Εδώ και χρόνια τα κόμματα, τα περισσότερα, επιθυμούσαν την στήριξη του μειονοτικού τους υποψήφιου από το Προξενείο, ξεχνώντας πως κάθε υποστήριξη είχε το αντίτιμό της.
Όμως, παρότι που το γνώριζαν, δέχονταν τη «συνδρομή» κι έτσι πορεύτηκε αυτή η υπόθεση χρόνια.
Παράλληλα, να μην το κρύβουμε, την ίδια στήριξη, σ’ ένα ποσοστό, επεδίωκαν και υποψήφιοι Περιφερειάρχες και δήμαρχοι. Οι οποίοι μάλιστα στήνονταν στην σειρά της ουράς για να επιδώσουν τις ευχές τους στον Πρόξενο στην γνωστή επέτειο της Δημοκρατίας της Τουρκίας.
Λοιπόν, υπάρχει παρελθόν και μάλιστα βαρύ και πονεμένο για τα τρία μεγάλα κόμματα με διαχρονικές τους ευθύνες, γι’ αυτό ας σταματήσουν τώρα να παριστάνουν τις μωρές παρθένες και τον απατημένο σύζυγο που ξαφνιάστηκε από την αλήθεια.
Γ.Δ.
Επιστροφή στο Ισλάμ
Το θέμα με το Προξενείο και τα παιγνίδια του με την εργαλειοποίηση του μουσουλμανικού πληθυσμού είναι και κάτι άλλο πιο σημαντικό, πέρα από τις εκλογές.
Το Προξενείο καλλιεργεί και στηρίζει την συντηρητικοποίηση του πληθυσμού. Ενός πληθυσμού που ζει σε μια ευρωπαϊκή χώρα με δημοκρατικούς θεσμούς και ατομικές ελευθερίες.
Πιέζει με διάφορα κίνητρα τις οικογένειες, κυρίως της υπαίθρου, να λειτουργούν με τους αυστηρούς κανόνες του Ισλάμ.
Ο Κεμαλικός τρόπος ένδυσης, συμπεριφοράς, εξαλείφονται, υπάρχει επιστροφή στη μαντήλα, το αλκοόλ διώκεται και η ζωή περιστρέφεται γύρω από τους κανόνες της θρησκείας, γι’ αυτό και δίνεται μεγάλη βαρύτητα στα θρησκευτικά έθιμα και γιορτές που δεν είχαν την ίδια συχνότητα και ενδιαφέρον κατά το παρελθόν.
Όλα αυτά ξεκίνησαν με προγραμματισμό από το Προξενείο και υλοποίηση από τα άτομα που αποτελούν στελέχη του στην κοινωνία, π.χ. Ιμάμηδες κλπ.
Γ.Δ.
Ερωτηματάκια
Χαρακτηρίσαμε σχεδόν όλοι τις προηγούμενες εκλογές της 21ης Μαΐου ως βουβές και ήσυχες. Από αυτές προήλθε ένα αποτέλεσμα ιδιαίτερα υψηλό για τη Ν.Δ. και χαμηλό από την άλλη πλευρά για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτή η διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου στους 20 πόντους δίνει ένα αβαντάζ μοναδικό.
Έτσι, το ενδιαφέρον της Κυριακής επιμερίζεται όχι στον πρώτο, που είναι βέβαιος, αλλά στο ποιο κόμμα και με ποιο ποσοστό, κυρίως, θα είναι στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και δεύτερο πόσα μικρότερα κόμματα θα είναι στη βουλή συνολικά.
Και μια διευκρίνηση: Δε μπορώ να εκτιμήσω το σύνολο των ψηφοδελτίων που θα λάβει κάθε κόμμα. Όμως, επειδή είμαστε τριεδρικός νομός είναι ιδιαίτερα δύσκολο ένα κόμμα σήμερα να λάβει δύο έδρες στην Ξάνθη, πράγμα που σημαίνει πως θ’ αυξήσει κατά πολύ τη δύναμή του. Υπάρχει τέτοια περίπτωση;
Γ.Δ.
Απάντηση Ευθυμίου για μειονοτικούς βουλευτές
«Τυχοδιωκτική και ανεύθυνη» χαρακτήρισε τη στάση τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ ο Πέτρος Ευθυμίου στο θέμα που συνεχίζει να κυριαρχεί στην προεκλογική αντιπαράθεση και αφορά τους μειονοτικούς βουλευτές της Θράκης και τον ρόλο του τουρκικού προξενείου στην διαμόρφωση του εκλογικού του αποτελέσματος στην Ροδόπη. Το ερώτημα τέθηκε από το «Ε» ζητώντας μια σαφή θέσει του ΠΑΣΟΚ με αφορμή το γεγονός ότι και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης είναι στο ίδιο πλάνο μπροστά από το πανό με αναφορά σε «τουρκική μειονότητα». Αυτό που διαφοροποιεί τον κ. Μπουρχάν όπως ακριβώς το έθεσε ο κ. Ευθυμίου είναι ότι έχει καταστήσει σαφές ότι σέβεται το σύνταγμα και τις διεθνείς συνθήκες που προσδιορίζουν τα πάντα γύρω από αυτά τα θέματα και «σ’ αυτό το θέμα απ’ ότι ξέρω ο δικός μας βουλευτή είναι πεντακάθαρος», ήταν η απάντησή του. Ο κ. Ευθυμίου είπε ακόμη ότι αυτό είναι ένα εσωτερικό θέμα συνταγματικής και πολιτειακής τάξης και είναι ανεύθυνος ο τρόπος που το χειρίζονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Να σημειώσουμε ότι ο κ. Μπαράν Μπουρχάν ήταν παρών στην εκδήλωση όπως επίσης και οι υπόλοιποι του ψηφοδελτίου πλην του κ. Καραλίδη.
Μ.Ξ.
Σα να περιμένει η θάλασσα
Μεταξύ αστείου και σοβαρού, για την περιοχή μας, μπορεί να λεχθεί πως «δεν τραβάει» τις καταιγίδες και τις μπόρες. Κάποιες χαλαζοπτώσεις τις έχουμε αλλά γενικά περνάμε τα φυσικά φαινόμενα χαλαρά και χωρίς καταστροφές ή κινδύνους για ανθρώπινες ζωές.
Από την άλλη, ο καιρός ακόμη δεν έχει στρώση απόλυτα.
Σα να περιμένουν οι ζέστες να πάμε την Κυριακή να ψηφίσουμε και μετά να ξεκινήσουμε τα μπάνια. Εξάλλου οι θάλασσες του νομού είναι εκεί, θα μας περιμένουν, ενώ ακόμη δεν έχουν ζεσταθεί τα νερά και για πολλούς θεωρούνται κρύα.
Γ.Δ.
Αναμονή ωρών
Είμαστε που είμαστε τελευταίοι στο τουριστικό ρεύμα σαν Θράκη, μας προκύπτει κάθε καλοκαίρι και η καθυστέρηση στα σύνορα.
Το πλήγμα, όσο κι αν κάποιοι δεν το αντιλαμβάνονται, είναι σοβαρό.
Φανταστείτε τον εαυτό σας στα σύνορα να περιμένετε καλοκαιριάτικα 4 έως 5 ώρες.
Όλη αυτή η πολύωρη καθυστέρηση λειτουργεί αρνητικά στο να ξεκινήσει κάποιος να έρθει οδικά στην Θράκη και κατ’ επέκταση στην Περιφέρειά μας από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.
Χώρες οι οποίες προσφέρουν τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστών ανά έτος.
Μιλάω πάντα για τα σύνορα με Βουλγαρία (Προμαχώνας), Βόρεια Μακεδονία (Εύζωνοι) και Τουρκία (Κήποι).
Λύση στο θέμα υπάρχει, μέσω της ενίσχυσης με ανθρώπινο δυναμικό των τελωνείων στα σύνορα κατά τους δύο-τρεις καλοκαιρινούς μήνες, για να γίνεται πιο σύντομα η διεκπεραίωση των διαδικασιών.
Γ.Δ.
Το εκλογικό βιβλιάριο
Μια «κατάδυση» σ’ ένα συρτάρι με αντικείμενα που με παρέπεμψαν στο παρελθόν, εκεί μου αποκαλύφθηκε το εκλογικό μου βιβλιάριο!
Οποία έκπληξη! Ένα βιβλιαράκι 13εκ. ύψος, 9,5εκ. φάρδος, με χρώμα χακί και 20 σελίδες. Σε κάθε σελίδα υπάρχει η σημείωση: «Ο εκλογέας που σημειώνεται στην πρώτη σελίδα ψήφισε». Από κάτω, τόπος ψηφοφορίας και ημερομηνία.
Στο εσωτερικό μέρος, στη 2η σελίδα υπάρχει ασπρόμαυρη φωτογραφία και δίπλα όλα τα στοιχεία το πολίτη, την οδό κατοικίας και την Ενορία στην οποία ψηφίζαμε τότε.
Σε κάθε σελίδα, μετά την ψηφοφορία έμπαινε η σφραγίδα της Εφορευτικής Επιτροπής και φυσικά η ημερομηνία της ψηφοφορίας.
Και μια ιδιαιτερότητα. Στο βιβλιάριο όταν γέμιζαν οι σελίδες, για να μην εκδοθεί νέο, τοποθετούσαν νέες ως συμπλήρωμα.
Μνήμες μιας εποχής που έχει περάσει. Τότε που η ψηφοφορία ήταν υποχρεωτική και η διαφύλαξη του Εκλογικού Βιβλιαρίου και σε καλή κατάσταση σημαντική.
Γ.Δ.
Ακόμη ψηλότερα ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ
Εμφανής και διάχυτη ήταν η εικόνα αισιοδοξίας στην πολιτική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στην Ξάνθη με καλεσμένο ομιλητή τον πρώην υπουργό Παιδείας επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το 2000 κ. Πέτρο Ευθυμίου. Γεμάτη η αίθουσα στο ξενοδοχείο «Έλενα» με παλιότερα και νεότερα μέλη του ΠΑΣΟΚ καθώς και με τα μέλη της νομαρχιακής και τους υποψήφιους στο ψηφοδέλτιο. Μετά την αναγέννηση του ποσοστού του στις εκλογές της 21ης Μαΐου το ΠΑΣΟΚ θέτει ψηλότερα τον πήχη διεκδικώντας με αξιώσεις και με δυναμική τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα το είπε ο κ. Ευθυμίου ότι το ΠΑΣΟΚ δεν γεννήθηκε «χρυσό κουταλάκι στο στόμα» αλλά ξεκίνησε με 13% στις εκλογές του 1974 και διευρύνθηκε σε κόμμα εξουσίας. Ο ίδιος είναι από τα πιο αξιόλογα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που άφησε θετικό αποτύπωμα ως υπουργός σε ένα νευραλγικό υπουργείο. Τον χαρακτηρίζει ευγένεια, μετριοπάθεια, εντιμότητα και μεστότητα στον πολιτικό του λόγο.
Μ.Ξ.