Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

0

Περί  των  ιών

Η νόσος «Χ» , ο κορωνοϊός και η νέα απειλή που θα είναι κατά 70% πιο θανατηφόρα από τον COVID.

Από τη μία πλευρά ο κορωνοϊός που συνεχίζει να επιμένει και ο οποίος προκαλεί θανάτους 200 σε έναν μήνα κι αύξηση των διασωληνωμένων.

΄Ετσι , έχουμε την πανδημία του COVID που παρά τα αντιθέτως λεχθέντα  παραμένει  και δημιουργεί προβλήματα.

Από την άλλη, συναγερμός εν όψει για τη νόσο «Χ» που κατά τα λεγόμενα των ειδικών θα είναι 70% και πλέον θανατηφόρα. Μάλιστα, λέγεται πως η εκτίμηση είναι ότι ο κορωνοϊός θα είναι ήπια νόσος σε σχέση με τον ιό «νόσος Χ».

Δεν ξέρω τι συμβαίνει πλέον αλλά τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα και απρόβλεπτα. Πριν απαλλαγούμε από τον έναν ιό, μας βρίσκει άλλος

Γ.Δ

Προς περιφέρεια και δήμους

 Παράκληση μια και μοναδική. Προς τη λογική και τη σοβαρότητα των εκπροσώπων μας στην περιφέρεια και των  αυτοδιοκητικών.

Κύριοι, αγαπητοί και μη, κάθε χρώματος και απόχρωσης, λίγο σεβασμό απαιτούμε εκ μέρους σας και κυρίως μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας.

Εντάξει, δείχνουμε κατανόηση , μεγίστη είναι η αλήθεια, αλλά ζητούμε και σεβασμό απέναντί μας. Το ότι θα ασφαλτοστρωθούν κάποιοι δρόμοι σε περιφέρεια και δήμους δεν είναι δα και τα έργα. Νισάφι, άλλα έργα περιμένουν οι δημότες για να κρίνουν τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους.

Αυτή την ειδοποιό διαφορά πότε θα την καταλάβουν;

ΓΔ

Μάχη  για δύο

 Το θέμα των εκλογών της 25ης  Ιουνίου δεν είναι το ποιο κόμμα θα είναι πρώτο. Αυτό έχει τελειώσει, έχει οριστικοποιηθεί. Οι εκλογές γίνονται, κυρίως, για το ποιο κόμμα θα είναι η αξιωματική αντιπολίτευση αρχικά και το ποια θα ξεπεράσουν το όριο του 3% για να μπουν στη βουλή δευτερευόντως.

Και η μεν Νέα Δημοκρατία αγωνίζεται να διατηρήσει το προηγούμενο ποσοστό του 40% για να έχει σίγουρη και άνετη αυτοδυναμία, οι δυο που δίνουν τη μάχη είναι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Θα αγωνιστούν για τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν και εκτιμώ πως η διαφορά θα είναι πολύ μικρή διότι θα υπάρξουν επιστροφές πασόκων τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ  περισσότερες ίσως.

΄Όλα ως εκ τούτου είναι ρευστά και όλα πιθανά.

Γ.Δ

Επισκέψεις αρχηγών

Συμπολίτες τηλεφωνούν στην εφημερίδα να πληροφορηθούν εάν θα επισκεφθούν την Ξάνθη  κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί. Προφανώς δε γνωρίζω διότι ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο πρόγραμμα επισκέψεων προς τα μέρη μας. Δεν αποκλείεται όμως κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί να μας τιμήσουν με την παρουσία τους με ένα σύντομο πέρασμα. Πάντως χρόνος υπάρχει, όχι μεγάλος βέβαια και δεν αποκλείεται να δούμε και επικεφαλής των μικρών λεγόμενων κομμάτων της ακροδεξιάς πλευράς του πολιτικού συστήματος το οποίο έχει διάφορους εκπροσώπους.

Βέβαια όλοι αυτοί γνωρίζουν ότι η συγκέντρωση 3% των ψήφων των πολιτών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αποδείχτηκε μάλιστα και στον α΄ γύρο και δυο – τρεις  έφθασαν μέχρι τη βρύση αλλά τελικά νερό δεν ήπιαν κι έμειναν εκτός βουλής.

Γ.Δ

Πετάει,  πετάει το Χρηματιστήριο Αθηνών

΄Οσοι  φίλοι αναγνώστες  ρίχνουν καμιά ματιά στο Χρηματιστήριο Αθηνών ή διαθέτουν μετοχές και ως εκ τούτου παρακολουθούν την κίνησή του, έχουν πράγματι εντυπωσιαστεί από την άνοδό του.

Μόνο μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών τα κέρδη έφθασαν στο 9,2% με τρεις συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου. Σταδιακά το χρηματιστήριο ανεβαίνει, δημιουργώντας υψηλά κέρδη σε όσους είχαν αγοράσει σε χαμηλές τιμές την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Χαρακτηριστικό και όχι μοναδικό παράδειγμα η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας που από 60 λεπτά έφτασε τα 6 ευρώ. ΄Όταν μάλιστα οι επενδυτικοί οίκοι της Ευρώπης δώσουν την αναμενόμενη επενδυτική βαθμίδα στη χώρα, θα σημάνει και το τέλος μιας δύσκολης περιόδου κρίσης.

ΓΔ

Νέα, παλιά, υποψηφιότητα

Το δικαίωμα  του να εκθέτεις τον εαυτό σου στην κρίση και την επιλογή των συμπολιτών σου, είναι αναφαίρετο και αδιαπραγμάτευτο. Το να θέλεις να θέσεις υποψήφιος ως δήμαρχος το έχεις, πάει και τελείωσε . Ούτως εχόντων των πραγμάτων λοιπόν ουδείς μπορεί να αρνηθεί το δικαίωμα στον Χαράλαμπο (Μπάμπη) Δημαρχόπουλο να διεκδικήσει εκ νέου το αξίωμα του δημάρχου του μητροπολιτικού δήμου Ξάνθης. Με την ευκαιρία θυμάμαι τη ρήση της μητέρας μου σ΄ αυτά τα πράγματα που έλεγε « κάθε αρνί απ΄το μπατζάκι του κρέμεται» . Δηλαδή , ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα δικά του έργα. ΄Ετσι και ο Δημαρχόπουλος, σκέφτηκε, προβληματίστηκε , ζύγισε τα υπέρ και τα κατά  και αποφάσισε να εκτεθεί. Τελεία και παύλα.

Η  κρίση των δημοτών προσεχώς.

ΓΔ.

Πριν η μελάνη στεγνώσει

Σχολίαζα  χθες από τη στήλη ένα θέμα αυτό του νοσοκομείου Ξάνθης και των  νοσοκομείων γενικά και τόνιζα πως το θέμα δεν είναι οι διοικητές στα περιφερειακά ιδρύματα όσο το ανθρώπινο δυναμικό, ο εξοπλισμός και η κτιριακή υποδομή. Τόνιζα δε, πως η μεγάλη ευθύνη βρίσκεται στο υπουργείο Υγείας, στην κυβέρνηση ως προς τον στόχο που έχει θέσει. Πριν λοιπόν η μελάνη στεγνώσει, ιδού τα θετικά νέα σε ένα επίπεδο, αυτό για την αναβάθμισης των υποδομών.

« Σε τροχιά εκκίνησης βρίσκονται από την αρχή της χρονιάς 28 διαγωνισμοί ύψους 144,2 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών σε 28 νοσοκομεία, 57 κέντρα υγείας και τρία περιφερειακά πολυδύναμα ιατρείας. Τους διενεργεί η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και τις αρμόδιες Υγειονομικές  Περιφέρειες. Ειδικότερα, οι διαγωνιστικές διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων νοσοκομείων έχουν προϋπολογισμό 63,8 εκατ. ευρώ, ενώ εκείνοι που αφορούν τον εκσυγχρονισμό  των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Πολυδύναμων Ιατρείων σε  80,4 εκατ. ευρώ.  Άμεσα θα εκκινήσουν νέοι διαγωνισμοί από το PPF  για την ανακαίνιση εννέα νοσοκομείων, 45  Κέντρων Υγείας και ενός ΠΠΙ, συνολικού προϋπολογισμού 81,8 εκατ. ευρώ, ενώ το επόμενο διάστημα το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να δημοσιεύσει δεκάδες νέους διαγωνισμούς για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων σε πάνω από 40 νοσοκομεία και 50 Κέντρα Υγείας και ΠΠΙ, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται σε νησιά και σε ακριτικές περιοχές»

Άλλος ένας χρόνος έκλεισε για το ΕΜΠΡΟΣ

1η Ιουνίου σήμερα και στο ΕΜΠΡΟΣ γιορτάζουμε τα γενέθλια της εφημερίδας. 45 χρόνια συμπληρώθηκαν και από σήμερα ξεκινάμε τον 46ο χρόνο.

Τα γενέθλια για όλους μας είναι συνήθως στιγμή ανασκόπησης και νέας στοχοθεσίας κι έτσι και για το ΕΜΠΡΟΣ και την ομάδα του, οι εμπειρίες του παρελθόντος έρχονται ως αναμνήσεις και παρακαταθήκη για να δημιουργήσουν το σχεδιασμό για το αύριο.

Οι προκλήσεις είναι πολλές και μεγάλες για την Ενημέρωση και δη για τον Τύπο σήμερα. Ακόμη δε περισσότερο για τον περιφερειακό. Πέρα από τις τεχνολογικές εξελίξεις, το μείζον ζήτημα αυτή την ώρα είναι η αξιοπιστία και η ακηδεμόνευτη σχέση με το αναγνωστικό κοινό.

Εμείς συνεχίζουμε την πορεία μας στο δρόμο που έχουμε επιλέξει, μέσω του οποίου καθημερινά αναζητούμε και ενισχύσουμε την αλληλεπίδραση με την κοινωνία και τους ξανθιώτες. Κι επειδή την αγαπάμε πολύ αυτή τη διαδικασία κι έχουμε αφιερωθεί σε αυτή τη διαδρομή, ευχόμαστε να γιορτάσουμε μαζί σας και άλλα πολλά γενέθλια ακόμη.

Ε.Δ.

Σώου για την παιδική χαρά στο Δροσερό

Σώου υψηλών υποκριτικών αξιώσεων εκτυλίχθηκε για μια ακόμη φορά στο δημοτικό συμβούλιο της Ξάνθης στην συζήτηση του  θέματος για την παιδική χαρά στο Δροσερό. Αυτή την φορά η αντιπολίτευση ήταν παρούσα για να κατακρίνει την δημοτική αρχή που την επέκρινε με δηλώσεις της και διά του Τύπου όταν την προηγουμένη φορά αποχώρησε και δεν ψήφισε το θέμα που χρειαζόταν ενισχυμένη πλειοψηφία. Ήταν εκεί λοιπόν για  να …αποκαταστήσει την εικόνα της και να δηλώσει πόσο  νοιάζεται για το Δροσερό! Έτσι το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα αφού προηγουμένως έγινε ο κακός χαμός. Κατέληξαν ότι συμφωνούν μέσα από μια έντονη διαφωνία γιατί το Δροσερό τους ενώνει!

Μ.Ξ.

Με τα χέρια τους βγάζουν τα μάτια τους;

Ο ιός του …Κατρούγκαλου «κόλλησε» και  το ΠΑΣΟΚ με κάποια στελέχη του επεξηγώντας το πρόγραμμα του  ΠΑΣΟΚ σε τηλεοπτικές εκπομπές να βγάζουν «λαγούς» για μονιμοποίηση του ΕΝΦΙΑ και φορολόγηση στις γονικές παροχές κ.λ.π. Αυτά φυσικά προκαλούν σύγχυση στο εκλογικό σώμα ιδιαίτερα όταν παίρνουν δημοσιότητα και  προβάλλονται συνέχεια. Μπρος στον κίνδυνο να προκαλέσουν ζημιά στο ΠΑΣΟΚ και να ανακόψουν την δυναμική του, έγιναν προσπάθειες από τα κεντρικά να ανασκευάσουν. Δεν διέγραψαν βέβαια τον Παραστατίδη ή την Χρονοπούλου όπως ο ΣΥΡΙΖΑ τον Κατρούγκαλο που προκάλεσαν την σύγχυση και πολύ σωστά αλλά δίνουν την εντύπωση ότι έχουν κρυφή ατζέντα και ότι δεν έχουν καλό συντονισμό. Σε κάθε περίπτωση ας είμαστε και λίγο ψυλλιασμένοι γιατί όλα αυτά ωφελούν την ΝΔ και ίσως να έχουν  βάλει κάποιοι  το χεράκι τους να «στήνουν» παγίδες στα στελέχη για να προκαλούν σάλο και να κόβουν ψήφους υπέρ της.

Μ.Ξ.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…