Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Προσοχή: Ηλεκτρονικό «ψάρεμα» με «δόλωμα» την επιστροφή φόρου

Προσοχή: Ηλεκτρονικό «ψάρεμα» με «δόλωμα» την επιστροφή φόρου

0

Απατεώνες στέλνουν μηνύματα  – παγίδες και αδειάζουν λογαριασμούς  – Αν δείτε τέτοια μηνύματα ή e – mail μην δώσετε σε καμία περίπτωση τα στοιχεία σας, τονίζουν οι λογιστές

 

Καθυστερούν οι φορολογικές δηλώσεις γιατί λείπουν  δεδομένα στο σύστημα της ΑΑΔΕ

 

Τελειωμό δεν έχουν οι ηλεκτρονικές απάτες. Κάθε τόσο οι απατεώνες στήνουν διάφορες παγίδες ώστε να «τσιμπήσουν» θύματα και να τους αδειάσουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Την περίοδο αυτή στήνουν παγίδες με την επιστροφή  φόρου στέλνοντας μηνύματα όπως παρουσιάζουμε παρακάτω

Ηλεκτρονικό phishing με “τυράκι” την επιστροφή φόρου – Πανομοιότυπο μήνυμα

Οι παραλήπτες λαμβάνουν mail από δήθεν ηλεκτρονική διεύθυνση «Govgr» με το μήνυμα να αναφέρει: «για να σας ενημερώσω ότι η φορολογική σας δήλωση έχει υπολογιστεί από την Ελληνική Φορολογική Υπηρεσία και δικαιούστε επιστροφή φόρου ύψους 634,13 ευρώ.

Παρακαλούμε κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για να επιβεβαιώσετε τα στοιχεία σας προτού μπορέσουμε να επεξεργαστούμε την επιστροφή σας, διότι πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η επιστροφή πιστώνεται στο σωστό λογαριασμό.

Μόλις λάβουμε τα απαραίτητα στοιχεία από εσάς, θα ξεκινήσουμε την επεξεργασία της επιστροφής σας. Λάβετε υπόψη σας ότι μπορεί να χρειαστούν έως και 2 ημέρες για να εμφανιστούν τα χρήματα στο λογαριασμό σας».

Όταν ο παραλήπτης πατήσει το κουμπί «επιβεβαιώστε τώρα» οδηγείται σε μία διαφορετική σελίδα όπου του ζητείται να καταχωρήσει τα στοιχεία της τράπεζάς του και να πληκτρολογήσει κωδικούς, τους οποίους, οι κυβερνοεγκληματίες αποκτούν καθώς η σελίδα στην οποία ο πολίτης καταχωρεί τα στοιχεία, λειτουργεί ως «καθρέφτης».

Προσοχή! Αν δείτε τέτοια μηνύματα ή e – mail μην δώσετε σε καμία περίπτωση τα στοιχεία σας

Όπως μας αναφέρει η πρόεδρος του συλλόγους Φοροτεχνικών – Λογιστών Ξάνθης κα Ειρήνη Μπατζακίδου ο γενικός κανόνας είναι ότι δεν δίνουμε σε καμία περίπτωση κωδικούς Taxis και κωδικούς Τράπεζας σε κάποιον που δεν γνωρίζουμε. Επιπρόσθετα σημειώνει πως οι  φορολογούμενοι που ολοκληρώνουν τις φορολογικές τους  δηλώσεις μέσω των λογιστών γνωρίζουν αν έχουν επιστροφή φόρου  ή όχι. Κι αν μεν έχουν επιστροφή ο λογιστής τους ενημερώνει ότι αυτή θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους μέσα στην πρώτη εβδομάδα: «Αυτό γίνεται  στην περίπτωση που δεν έχουν οφειλές στην Εφορία. Εάν έχουν τότε θα πρέπει ή να κάνει αίτηση για συμψηφισμό ή η Εφορία θα τα κρατήσει έναντι της οφειλής αλλά και πάλι όμως θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει  περίπτωση να σταλούν e- mail από την ΑΑΔΕ. Όλα αυτά είναι παγίδες και θα πρέπει οι φορολογούμενοι να είναι προσεκτικοί  και  να μην δίνουν πουθενά τους προσωπικούς τους κωδικούς».

 

Καθυστερούν οι φορολογικές δηλώσεις γιατί τους λείπουν  δεδομένα

Σ’ ότι  αφορά τις φορολογικές δηλώσεις η κα Μπατζακίδου ανέφερε ότι υπάρχει  πρόβλημα στην υποβολή των νομικών προσώπων και ειδικότερα στις επιχειρήσεις που έχουν κάνει αύξηση προσωπικού καθώς οι λογιστές δεν μπορούν να συμπληρώσουν το Ε9 επειδή δεν έχουν αναρτηθεί τα στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ. Προβλήματα υπάρχουν επίσης και στα My Data δεν είναι ενήμερη  η πλατφόρμα με όλα τα στοιχεία.: «Είναι ένα γενικότερα πρόβλημα. Η ΑΑΔΕ ανοίγει την πλατφόρμα χωρίς όμως να είναι φορτωμένα όλα τα δεδομένα και έτσι καθυστερούμε και μετά τρέχουμε να προλάβουμε», επισημαίνει η κα Μπατζακίδου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…