Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μεγάλο ενδιαφέρον για  τον «Προσωπικό Βοηθό» στα ΑμεΑ Ξάνθης

Μεγάλο ενδιαφέρον για  τον «Προσωπικό Βοηθό» στα ΑμεΑ Ξάνθης

0

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στο  πρόγραμμα στις 11 Ιουνίου

 

Διευκρινήσεις για το πρόγραμμα

 

 

Μεγάλο  ενδιαφέρον για αιτήσεις υπαγωγής στο πιλοτικό πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού για άτομα με αναπηρία παρατηρείται  στην Ξάνθη το τελευταίο διάστημα. Ο σύλλογος ΑΜΕΑ Ξάνθης έχει ενημερώσει τα μέλη του για το τι πρέπει να κάνουν καθώς το πρόγραμμα «άνοιξε» πιλοτικά σε όλη την υπόλοιπη χώρα και όχι μόνο στην Αττική που λειτουργούσε τα προηγούμενα δύο χρόνια,  με την πρόσληψη και άλλων 1.000 Προσωπικών Βοηθών.

Μεγάλο  ενδιαφέρον για τον Προσωπικό Βοηθό – Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων στις 11 Ιουνίου

Όπως επισημαίνει η πρόεδρος του συλλόγου ΑΜΕΑ Ξάνθης κα Δήμητρα Κοτσάκη το πρόγραμμα είναι αδιαμφισβήτητα πολύ καλό για  τα άτομα με Αναπηρία που χρειάζονται φροντίδα και για τις οικογένειες τους καθώς τους παρέχει δωρεάν αυτή την δυνατότητα: «Είναι ένα πολύ καλό πρόγραμμα που δίνει ελπίδα για τα άτομα που έχουν ανάγκη φροντίδας και παράλληλα απεγκλωβίζει  και την οικογένεια. Όταν στο σπίτι υπάρχει άτομο με  ειδικές ανάγκες όλη η οικογένεια συμμετέχει και εγκλωβίζεται και επιβαρύνεται με έξοδα φροντίδας. Γι’ αυτό και υπάρχει  μεγάλο ενδιαφέρον να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Εμείς ενημερώσαμε τα μέλη μας για την διαδικασία. Μπορούν να κάνουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά ή να εξυπηρετηθούν από τα γραφεία του συλλόγου μας. Ελπίζουμε να επεκταθεί το  πρόγραμμα και να βοηθήσει ακόμη περισσότερα άτομα και οικογένειες με ΑΜΕΑ». Όπως διευκρίνισε  η κα Κοτσάκη για την υπαγωγή στο πρόγραμμα πρέπει η αναπηρία να είναι άνω των 67%. Σημείωσε δε ότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτηση είναι στις 11 Ιουνίου έως τις 12 το βράδυ.

Διευκρινήσεις για το πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός για  ΑμεΑ»

Διευκρινίζει πως οι υπηρεσίες παρέχονται  δωρεάν και ο ωφελούμενος αν χρειάζεται φροντίδα όλο το  24ωρο μπορεί να έχει δύο φροντιστές σε διαφορετικές ώρες. Προβλέπεται  μάλιστα από το πρόγραμμα ένα επίδομα 250 ευρώ για να καλύπτεται η σίτιση του φροντιστή όταν αυτός  παραμένει συνεχώς και βέβαια είναι διαφορετική η αμοιβή του. Με την υποβολή της  αίτησης μια επιτροπή από ένα  κοινωνικό λειτουργό, ένα ψυχολόγο και ένα εργοθεραπευτή η φυσιοθεραπευτή επισκέπτεται το άτομο που χρήζει φροντίδα και εγκρίνει ή μη την ένταξη ενώ την επιλογή του φροντιστή την κάνει ο ωφελούμενος.

Όπως διευκρινίζεται δεν μπορεί να αναλάβει Προσωπικός Βοηθός για άτομο με το οποίο ο ωφελούμενος είναι σε σχέση γάμου, συμφώνου συμβίωσης, συγγένειας α’ ή β’ βαθμού (δηλαδή του παιδιού, του γονιού, του αδελφού, του εγγονιού ή τον παππού και της γιαγιάς)

Προσοχή: Δεν μπορεί κάποιος να αναλάβει Προσωπικός Βοηθός ως ωρομίσθιος, εάν συνοικεί με τον ωφελούμενο με αναπηρία. Οι δικαιούχοι με αναπηρία, για τους οποίους έχει κριθεί από την Ειδική Επιτροπή ότι δεν δύνανται να καθοδηγούν τον Προσωπικό Βοηθό τους, θα πρέπει υποχρεωτικώς να επιλέξουν Προσωπικό Βοηθό που είτε (α) έχει προηγούμενη Επαγγελματική Εμπειρία τουλάχιστον ενός έτους σχετική με Άτομα με Αναπηρία, είτε (β) διαθέτει τίτλο σπουδών ή κατάρτιση σχετική με ιατρικές, παραϊατρικές και κοινωνικές επιστήμες ή σχετική με την αναπηρία.

Αναζήτηση Προσωπικού Βοηθού

Όσοι έχουν λάβει Απόφαση Κατανομής, θα μπορούν να μπουν στο Μητρώο Προσωπικών Βοηθών και να αναζητήσουν τον Προσωπικό Βοηθό της επιλογής τους. Υπάρχει δυνατότητα αναζήτησης με κριτήρια (πχ βάσει φύλου, ηλικίας κ.ά.). Θα μπορούν να δουν τα τηλέφωνα και τα mails των Προσωπικών Βοηθών για να επικοινωνήσουν απευθείας μαζί τους.

Συμφωνία με Προσωπικό Βοηθό

Όταν ο ωφελούμενος ή κατά περίπτωση ο Εκπρόσωπός τους και ο Προσωπικός Βοηθός συμφωνήσουν για τους όρους συνεργασίας τους, ο Προσωπικός Βοηθός καταχωρεί τα στοιχεία της συμφωνίας αυτής στην ηλεκτρονική Φόρμα Συμφωνητικού που θα βρει στην πλατφόρμα. Ακολούθως ο ωφελούμενος ή κατά περίπτωση ο εκπρόσωπός του επιβεβαιώνει ή απορρίπτει όσα καταχώρησε ο Προσωπικός Βοηθός. Εάν επιβεβαιώσει όσα καταχώρησε ο Προσωπικός Βοηθός, παράγεται αυτοματοποιημένο αρχείο «Ιδιωτικό Συμφωνητικό», το οποίο πρέπει αμφότεροι να υπογράψουν και ο Ωφελούμενος ή κατά περίπτωση εκπρόσωπός τους να το αναρτήσει στην πλατφόρμα.

Από εκείνην τη στιγμή, μπορεί να ξεκινήσει η αμειβόμενη παροχή Προσωπικής Βοήθειας. Όσοι επιλέξετε την παροχή Προσωπικής Βοήθειας σε ωριαία βάση, μπορούν να έχουν περισσότερους από έναν Προσωπικούς Βοηθούς. Για κάθε Προσωπικό Βοηθό που επιλέξουν θα πρέπει να κάνετε ξεχωριστό συμφωνητικό.

Να σημειώσουμε ότι σ’ ότι αφορά τις αποδοχές του Προσωπικού Βοηθού:  Στην ωριαία απασχόληση, η αποζημίωση του Προσωπικού Βοηθού είναι 6€ ανά ώρα και καταβάλλεται απευθείας στον Προσωπικό Βοηθό. Στην απασχόληση σε καθεστώς συνοίκησης, στον μεν Προσωπικό Βοηθό καταβάλλονται 1.200€ μηνιαίως, στον δε ωφελούμενο καταβάλλονται 250€ μηνιαίως, για τα έξοδα που κάνει για τον Προσωπικό Βοηθό (οφείλει να του παρέχει δικό του επιπλωμένο δωμάτιο και διατροφή).

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …