Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Κίτρινη κάρτα από τις Βρυξέλλες για την ανακύκλωση απορριμμάτων

Κίτρινη κάρτα από τις Βρυξέλλες για την ανακύκλωση απορριμμάτων

0

Για την Ελλάδα και άλλες εννέα χώρες

Στη… σέντρα έβγαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα κράτη- μέλη που κινδυνεύουν να μην επιτύχουν τους στόχους του 2025 όσον αφορά την επανάχρηση και την ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων και όλων των απορριμμάτων συσκευασίας, καθώς και τον στόχο υγειονομικής ταφής για το 2035.

Κατ’ αρχάς, όσον αφορά στον στόχο της προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση και της ανακύκλωσης του 55% των αστικών αποβλήτων και της ανακύκλωσης του 65% του συνόλου των απορριμμάτων συσκευασίας που πρέπει να επιτευχθεί έως το 2025, 10 κράτη μέλη κινδυνεύουν να μην επιτύχουν τόσο τον στόχο για τα αστικά απόβλητα όσο και τον στόχο για το σύνολο των απορριμμάτων συσκευασίας για το 2025. Δυστυχώς, μεταξύ αυτών, είναι η Ελλάδα. Τη δεκάδα συμπληρώνουν Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Ουγγαρία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία.

“Κίτρινη” κάρτα έβγαλε η Κομισιόν και στο πεδίο της υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων, η οποία είναι η λιγότερο προτιμητέα επιλογή επεξεργασίας αποβλήτων. Η Οδηγία περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων υποχρεώνει τα κράτη- μέλη να μειώσουν την υγειονομική ταφή των αστικών αποβλήτων στο 10% κατ’ ανώτατο όριο έως το 2035 και εισάγει απαγόρευση της υγειονομικής ταφής των χωριστά συλλεχθέντων αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων.

Συνολικά, 13 κράτη μέλη εξακολουθούν να απέχουν πολύ από τον στόχο της υγειονομικής ταφής του 10%: Βουλγαρία, Ελλάδα, Ισπανία, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία και Τσεχία.

Σύμφωνα με την Έκθεση της Κομισιόν, τα βιολογικά απόβλητα είναι η σημαντικότερη ροή αποβλήτων για την οποία απαιτείται δράση, δεδομένου ότι αποτελούν κατά μέσο όρο το 34% των αστικών αποβλήτων. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη δημιουργία ή στην επέκταση της αποτελεσματικής ικανότητας για χωριστή συλλογή και επεξεργασία των βιολογικών αποβλήτων.

Η ορθή διαχείριση των βιολογικών αποβλήτων θα μπορούσε να καταστήσει δυνατή τη χρήση τους ως λιπασμάτων και βελτιωτικών εδάφους και για την παραγωγή βιοαερίου. Μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων για το κλίμα και να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για ασφάλεια όσον αφορά την ενέργεια και τις κρίσιμες πρώτες ύλες, με την αντικατάσταση των ορυκτών ανόργανων λιπασμάτων και την παράλληλη βελτίωση της υγείας του εδάφους.

Το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως καταλύτης, έτσι ώστε η Ελλάδα να καλύψει το χαμένο έδαφος. Δύο είναι οι βασικές μεταρρυθμίσεις, που ενσωματώνονται στο σχεδιασμό:

-Η μεταρρύθμιση στη διαχείριση αποβλήτων με νέα νομοθεσία για την υλοποίηση βιώσιμων χώρων υγειονομικής ταφής και κέντρων ανακύκλωσης, αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των συστάσεων, εστιάζοντας στη διαχείριση των αποβλήτων, την κυκλική οικονομία και την ανακύκλωση.

-Η σύσταση νέας ρυθμιστικής Αρχής για τα ύδατα και τα λύματα αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των συστάσεων, εστιάζοντας στην κυκλική οικονομία και την κατανάλωση νερού .

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…