Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Κίνηση υψηλού συμβολισμού από δύο συμπολίτες μας προς το Μουσείο «Αλή Πασά» στο Νησάκι Ιωαννίνων

Κίνηση υψηλού συμβολισμού από δύο συμπολίτες μας προς το Μουσείο «Αλή Πασά» στο Νησάκι Ιωαννίνων

0

Δωρητές οι Κώστας Μαυρομάτης και Γιώργος Μπατζακίδης

Την παγκόσμια ημέρα μουσείων(18 Μαΐου), επέλεξαν δυο συμπολίτες μας κάνοντας μια πολιτιστική κίνηση, υψηλού συμβολισμού προς το Μουσείο “ΑΛΗ ΠΑΣΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ”(Α.Π.Ε.Π.) στο Νησάκι Ιωαννίνων, δωρίζοντας μια γκραβούρα σε κάδρο του 19ου αιώνα, του Λόρδου Βύρωνα. Ο λόγος για τον Κώστα Μαυρομάτη και Γιώργο Μπατζακίδη, οι οποίοι είναι γνωστοί στην πόλη μας για τις πολιτιστικές τους πρωτοβουλίες και δράσεις ανά το Πανελλήνιο και όχι μόνο!

Πρόσφατα, στις 25 Μαρτίου, επισκέφθηκαν το Ηνωμένο Βασίλειο, αποτίνοντας τιμές στον τάφο του Λόρδου Βύρωνα, στο Hucknall του Νότιγχαμ, τιμώντας παράλληλα στο πρόσωπό του και όλους τους Φιλέλληνες, σε συνεργασία με τον Δήμο Ξάνθης.

Το εν λόγω Μουσείο διευθύνει με μεγάλη επιτυχία, ο Μεγαλοσυλλέκτης Φώτης Ραπακούσης, ο οποίος συνδέεται με τους δυο συμπολίτες μας, με προσωπική φιλία! Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος που αποδέχεται την δωρεά, χρησιμοποιώντας λόγια καρδιάς και άκρως συγκινητικά, τα οποία μεταφέρονται αυτούσια, από την ανακοίνωσή του:

“Δύο Υπέροχα Παιδιά από την Ξάνθη! Τους γνώρισα από το διαδίκτυο, αργότερα με επισκέφτηκαν στα Γιάννενα για να με γνωρίσουν και να δούν το μουσείο, τα μάτια μας συναντήθηκαν στην πρώτη μας συνάντηση, και χωρίς να πούμε τίποτε, καταλάβαμε….. το ξέραμε καλά, τα χνώτα μας ταιριάζουν και θα έχουμε πολύ και όμορφο δρόμο στην φιλία μας και στα κοινά μας ενδιαφέροντα.    Ο Γιώργος Και ο Κώστας, είναι γνωστοί για την πολιτιστική και ερευνητική- ιστορική προσφορά στην πόλη τους, είναι αυτά τα παιδιά που άνοιξαν τον δρόμο και σε μένα, στα πλαίσια της ιδιαίτερης αγάπης που έχουν για τον φιλελληνισμό, να επισκεφτούμε και εμείς από τα Γιάννενα τον τάφο του λόρδου Βύρων στο Νότιγχαμ, έτσι είναι, ευτυχώς σε κάθε πόλη της Χώρας μας υπάρχουν εκείνοι οι λίγοι, οι ξεχωριστοί Άνθρωποι, είναι εκείνοι που είναι ”εκτός πλαισίων” και από πολλούς που είναι ”εντός πλαισίων” δεν γίνονται αποδεκτοί, (κάτι ξέρω και εγώ, και δεν το λέω τυχαία αυτό) αυτοί όμως με την δράση τους και την σοβαρότητά τους κάνουν την διαφορά και ομορφαίνουν τον κόσμο μας, και λες… δεν είναι όλα μαύρα, υπάρχει ελπίδα! Αφορμή για αυτή την ανάρτηση, είναι η δωρεά που έκαναν προς το μουσείο μας, ένας υπέροχος Πίνακας- γκραβούρα με τον Λόρδο Βύρων, που πιθανόν χρονολογείται στα μέσα του 19ου αιώνα, με μια κορνίζα πολύ όμορφη με προβλήματα, που στην αρχή όταν την είδα σε φωτογραφία όταν μου την έστειλαν για πρώτη φορά σκέφτηκα να την αλλάξω, σήμερα όμως που την αντίκρισα από κοντά σκέφτηκα ότι δεν έχω δικαίωμα να την αντικαταστήσω, σίγουρα όμως θα γίνει από συντηρητή -συνεργάτη του μουσείου μας η σωστή συντήρηση της κορνίζας, αλλά και καθαρισμός της εικόνας. Αγαπητοί μου φίλοι Γιώργο και Κώστα ,η δωρεά σας είναι τιμή για το μουσείο μας, η δωρεά σας θα πιάσει την θέση που της πρέπει και που της αξίζει! Τύχη Αγαθή”!!

Με τιμή,
Ραπακούσης Φώτιος

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Η χαμένη άνοιξη» του Στρατή Τσίρκα

Ιούλιος 1965. Ο Αντρέας, δεκαοχτώ χρόνια πολιτικός πρόσφυγας, επιστρέφει επιτέλους στην πα…