Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η ψυχραιμία, το «κλειδί» στις συναντήσεις με τα φίδια

Η ψυχραιμία, το «κλειδί» στις συναντήσεις με τα φίδια

0

Δασάρχης Ξάνθης, Π. Μουχταρίδης: «Να μην κάνουμε απότομες κινήσεις και το τρομάξουμε. Το τσίμπημα είναι η άμυνά τους»

 

Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Πρασίνου, Φ. Χασάνογλου: «Κάνουμε εκτεταμένους καθαρισμούς σε γειτονιές»

WWF: Από ποια φίδια κινδυνεύουμε και πόσο, στην Ελλάδα

 

 

Τα συχνά περιστατικά με τσιμπήματα φιδιών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εντείνουν την ανησυχία των πολιτών που ζητούν ενημέρωση από τους ειδικούς για την προφύλαξή τους αλλά και μέτρα προστασίας από τους αρμόδιους φορείς ώστε να  ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα να έχουν ένα …συναπάντημα με φίδι ιδιαίτερα αν δεν ξέρουν πως να αντιδράσουν ώστε να μην κινδυνεύσει η ζωή τους από ένα τσίμπημα. Υπενθυμίζουμε ότι οι οχιές είναι τα δηλητηριώδη φίδια στην χώρα και διαβιούν παντού κυρίως σε πετρώδη εδάφη. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε περιοχές του νομού ενώ ένα σχετικά πρόσφατο περιστατικό είχε συνταράξει την τοπική κοινωνία καθώς κόστισε την ζωή του γνωστού συμπολίτη Κωνσταντίνου Τελμετίδη που έφυγε από τσίμπημα οχιάς ενώ έκανε εργασίες στον κήπο του και δεν πρόλαβε να πάει στο νοσοκομείο.

Δασάρχης Ξάνθης, Π. Μουχταρίδης: «Να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, να μην κάνουμε απότομες κινήσεις και το τρομάξουμε»

Ο Δασάρχης Ξάνθης κ. Παναγιώτης Μουχταρίδης σημείωσε πως τα φίδια που συναντάμε στην περιοχή μας είναι ο λαφιάτης, το νερόφιδο κυρίως σε ποτάμια και η οχιά που είναι δηλητηριώδης και διαβιεί σε πετρώδη εδάφη: «Τα φίδια είναι μέρος της άγριας φύσης. Είναι στο φυσικό τους περιβάλλον. Ο άνθρωπος εισβάλλει σ’ αυτό. Το τσίμπημα των φιδιών είναι ο τρόπος άμυνας που έχουν όταν νιώσουν ότι  απειλούνται. Πρέπει όταν βγαίνουμε στην ύπαιθρο να είμαστε καλά ντυμένοι, να φοράμε μποτάκια και να μην αφήνουμε ακάλυπτα τα πόδια για να εμποδίσουμε άμεσα τσιμπήματα αλλά και αν βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα φίδι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, να μην κάνουμε απότομες κινήσεις και το τρομάξουμε αλλά να προσπαθήσουμε να απομακρυνθούμε ήρεμα ή να το αφήσουμε να φύγει».

Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Πρασίνου, Φ. Χασάνογλου: «Κάνουμε εκτεταμένους καθαρισμούς σε γειτονιές»

Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας που παίρνει ο δήμος Ξάνθης ο αντιδήμαρχος καθαριότητας και πρασίνου κ. Χασάνογλου Φερντούν σημειώνει: «Έχουμε κλιμάκια με υπαλλήλους από το Τμήμα Καθαριότητας αλλά έχουμε πάρει και εξωτερικό συνεργάτη  και καθαρίζουμε χώρους από χόρτα κοντά σε σχολεία αλλά και πολυσύχναστα σημεία σε κάθε γειτονιά της πόλης αλλά και στην Σταυρούπολη. Καθαρίζουμε, κάνουμε κλαδέματα δέντρων και για να προστατέψουμε τους συμπολίτες μας και  τα παιδιά από φίδια αλλά και στο πλαίσιο την Πολιτικής Προστασίας από κίνδυνο πυρκαγιάς σύμφωνα με το σχέδιο του δήμου μας».

WWF: Από ποια φίδια κινδυνεύουμε και πόσο, στην Ελλάδα

Με αφορμή το περιστατικό με την άτυχη γυναίκα στη Θεσσαλονίκη, που δαγκώθηκε από οχιά όταν κλήθηκε να την απομακρύνει από σχολείο, το WWF έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες για τις οχιές και τα φίδια γενικότερα στην Ελλάδα, αλλά και οδηγίες για το τι πρέπει να κάνεις αν τα συναντήσεις και αν σε δαγκώσουν.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, αναλυτικές οδηγίες αλλά και όλα τα φίδια όπως και τα άλλα ερπετά της Ελλάδας είναι καταγεγραμμένα στο αξιόπιστο ερπετολογικό site herpetofauna.gr.

Τα φίδια που έχουν δηλητήριο στη χώρα μας, είναι ο σαπίτης, το αγιόφιδο και οι οχιές. Τα δύο πρώτα έχουν δηλητήριο στα πίσω δόντια και άρα είναι πάρα πολύ δύσκολο να δαγκώσουν με τρόπο που να εγχύσουν δηλητήριο σε άνθρωπο. Σχετικά με τις οχιές, πέντε είναι τα είδη που υπάρχουν στην Ελλάδα, αλλά μόνο ένα, η Vipera ammodytes, εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα.

Ειδικότερα, οι οχιές είναι αργά φίδια και αν νιώσουν απειλή μένουν ακίνητες ώστε να μη γίνουν αντιληπτές και στη συνέχεια απομακρύνονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να αποφύγουν τον κίνδυνο. Στην περίπτωση που τις πλησιάσει κάποιος αρκετά αρχίζουν να συρίζουν δυνατά (συριγμός) και κουλουριάζονται σε θέση άμυνας, ενώ είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν την έσχατη άμυνά τους, το δάγκωμα, εάν τις πλησιάσουν σε απόσταση λιγότερη του μισού μέτρου. Οι οχιές δεν θα επιτεθούν ποτέ εάν κάποιος δεν τις αρπάξει ή έρθει κοντά τους, εάν δεν νιώσουν δηλαδή άμεση απειλή για τη ζωή τους. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση είναι πιο πιθανό να δαγκώσουν «στεγνά», δηλαδή χωρίς έγχυση δηλητηρίου, ως προειδοποίηση μόνο.

Σύμφωνα με πάντα με το WWF: Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε απομακρύνει τα φίδια από τον χώρο μας για πάντα. Μπορούμε όμως να εστιάσουμε στο τι τα προσελκύει, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα για να τα αποφύγουμε και να προστατευτούμε. Οι συνηθέστεροι εξάλλου λόγοι που ένα φίδι θα βρεθεί μέσα στην οικία μας ή σε άλλον κλειστό χώρο, είναι είτε γιατί έχει ανακαλύψει κάποια πηγή τροφής, είτε γιατί θέλει να βρει μια κρυψώνα για να ξεκουραστεί.

Τέλος, σύμφωνα με την οργάνωση, λόγω της σύνθεσης του δηλητηρίου των φιδιών στην Ελλάδα, μετά από ένα δηλητηριώδες δάγκωμα διαθέτουμε υπεραρκετό χρόνο ώστε να επισκεφτούμε εγκαίρως ένα νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση δαγκώματος στον λαιμό ή στο κεφάλι, λόγω του ότι κατά τον σχηματισμό οιδήματος ενδέχεται να προκληθεί απόφραξη της αναπνευστικής οδού, όπως και η περίπτωση αναφυλακτικής αντίδρασης, όπως συνέβη με τη γυναίκα στη Θεσσαλονίκη.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanhopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επανέρχονται τα απευθείας σιδηροδρομικά δρομολόγια στη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο

Ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Β. Οικονόμου κατά την περιοδεία του …