Ο πληθωρισμός ροκανίζει τις αυξήσεις -Οι κλάδοι με ρεκόρ προσλήψεων
Αύξηση του μέσου μισθού κατά 14% την τελευταία πενταετία (σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και ακρίβειας) και βελτίωση του ρυθμού προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα, αποκαλύπτουν τα στοιχεία του ΠΣ «Εργάνη».
Άλλωστε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σηκώσει «ψηλά» στην προεκλογική του ατζέντα την επικείμενη αύξηση των απολαβών: 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός και 950 ευρώ ο κατώτατος μισθός στο τέλος της τετραετίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Εργάνη», η αγορά εργασίας παρουσιάζει ενθαρρυντική ανάκαμψη από το 2019 έως το 2023, τόσο ως προς τον αριθμό εργαζομένων με εξαρτημένη σχέση εργασίας, όσο και ως προς τις καταβαλλόμενες μέσες μηνιαίες μεικτές αποδοχές, ακόμα και σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.
Παρατηρείται σήμερα, αύξηση των εργαζομένων με μισθωτή εξαρτημένη εργασία κατά 405.032 άτομα και αφετέρου σημαντική αύξηση των μέσων μηνιαίων αποδοχών κατά ποσοστό 14%.
Στο μεταξύ από το 2019 έως και σήμερα, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε σωρευτικά κατά 20%, από 650 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2019, αυξήθηκε στα 663 ευρώ τον Ιανουάριο του 2022, στα 713 ευρώ τον Μάιο του 2022 και στα 780 ευρώ τον Απρίλιο του 2023 (συνολική αύξηση 130 ευρώ).
Αυξημένες οι προσλήψεις σε Μεταφορές και Εφοδιαστική Αλυσίδα
Σύμφωνα με την Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup, οι προοπτικές στελέχωσης στην Ελλάδα για το 3ο τρίμηνο του 2023 εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξες, στο +16%.
Το 35% των εργοδοτών αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 15% προβλέπει μείωση, ενώ το 47% δεν περιμένει κάποια αλλαγή.
Πιο συγκεκριμένα, στον κλάδο των Μεταφορών και της Εφοδιαστικής Αλυσίδας οι προοπτικές απασχόλησης φθάνουν στο 53%, ενώ ακολουθούν οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας με προοπτικές προσλήψεων στο 45%, αλλά και η Πληροφορική με 39%.
Η πιο ανταγωνιστική περιφέρεια στη χώρα είναι η ευρύτερη περιοχή της Αττικής με προοπτικές νέων προσλήψεων της τάξης του 20%.
Σύμφωνα με το εργαλείο Skills-OVATE, που αναλύει το περιεχόμενο των αγγελιών εργασίας σε όλη την Ευρώπη και λειτουργεί στον CEDEFOP της Θεσσαλονίκης, στη χώρα μας οι εργοδότες ψάχνουν κυρίως διοικητικούς υπαλλήλους γραφείου, εξειδικευμένους επαγγελματίες και στελέχη πληροφορικής.
Το top-10 με τις δημοφιλέστερες ειδικότητες συμπληρώνουν τα υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, οι ερευνητές και μηχανικοί, τα τουριστικά επαγγέλματα, οι υπάλληλοι λογιστηρίου, οι μηχανικοί, οι εργάτες και οι πωλητές.
Παρά τις θετικές επιδόσεις, ο υψηλός πληθωρισμός του 2022 «ροκάνισε» την αύξηση των μισθών, όπως διαπιστώνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σε έκθεσή του (Taxing Wages).
Στην Ελλάδα, ο μέσος ονομαστικός μεικτός μισθός το 2022 μπορεί να αυξήθηκε κατά 1,5%, αλλά ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 7,4% λόγω του πληθωρισμού (ανήλθε στο 9,7%), σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ. Ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ μετά την Εσθονία (10%), την Τουρκία (8,8%) και την Ολλανδία (8,3%).
Επιπλέον, το διαθέσιμο εισόδημά τους μειώθηκε και λόγω της υψηλότερης συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης (tax wedge) καθώς δεν έγινε τιμαριθμική αναπροσαρμογή στις κλίμακες της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και στα εισοδηματικά όρια για τα επιδόματα για τα παιδιά, με αποτέλεσμα κάποιοι μισθωτοί να φορολογηθούν με υψηλότερο συντελεστή ή να χάσουν τα επιδόματα.
Ο μέσος ονομαστικός μεικτός μισθός στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 1,5% στα 19.912 ευρώ από 19.614 ευρώ το 2021, αλλά ο πληθωρισμός αυξήθηκε 9,7% και έτσι άφησε μία μεγάλη «μαύρη τρύπα» στην αγοραστική δύναμη των μισθωτών.
Επιπλέον, η Ελλάδα και η Ιαπωνία ήταν οι μόνες χώρες του ΟΟΣΑ που ο ονομαστικός μισθός μειώθηκε οριακά στην τριετία 2019-2022, ενώ σε όλες τις άλλες χώρες αυξήθηκε.
Επιπλέον, η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα παραμένει σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, με τη διαφορά να είναι μεγαλύτερη στις περιπτώσεις των έγγαμων μισθωτών με παιδιά.
Πηγή insider