Μείωση 70% στο ανθόμελο λόγω των βροχών και του ήπιου χειμώνα που αποσταθεροποίησε τον βιολογικό κύκλο των μελισσών
Τίποτε δεν είναι «μέλι- γάλα» για τους μελισσοκόμους – Ελπίδες στο ανθόμελο της καστανιάς
Μέλι με το σταγονόμετρο μάζεψαν την Άνοιξη οι μελισσοκόμοι του νομού μας αλλά και γενικότερα οι μελισσοκόμοι της χώρας Η αστάθεια του καιρού δεν ευνόησε τις μελιτοφορίες ενώ ο ήπιος χειμώνας προκάλεσε αποσταθεροποίηση στον βιολογικό κύκλο της μέλισσας με αποτέλεσμα να μην αυξηθεί ο αριθμός των εργατριών ώστε να παραχθεί μέλι.
Μείωση 70% στο ανθόμελο της Άνοιξης
‘Όπως μας αναφέρει ο έμπειρος κατ’ επάγγελμα μελισσοκόμος και τελευταίος πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ξάνθης κ. Παναγιώτης Καραπαναγιωτίδης η παραγωγή μελιού την Άνοιξη είναι μειωμένη κατά 70% όπως κατέγραψε η Πανελλήνια Ομοσπονδία τους (ΟΜΣΕ). Η Άνοιξη για του μελισσοκόμους αποτελεί τη πιο κρίσιμη περίοδο για τον αγροτικό τομέα και για τη μέλισσα. Είναι περίοδος σποράς και επικονίασης των φυτών και των δέντρων. Για τις μέλισσες είναι η περίοδος της ανάπτυξης , όπου τα λάθη δεν συγχωρούνται και κοστίζουν. Με την κλιματική αλλαγή να δείχνει συνεχώς τα δόντια της και τον καιρό να μην είναι σύμμαχος, τα πράγματα φέτος ήταν πολύ δύσκολα.
Τίποτε δεν είναι «μέλι- γάλα» για τους μελισσοκόμους
Πιθανότατα η μειωμένη παραγωγή να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του μελιού αν και ο κ. Καραπαναγιωτίδης επισημαίνει: «Ο Μαγιάτικος τρύγος δεν έγινε, λόγω του καιρού. Γενικά ο κλάδος μας περνά δύσκολες μέρες. Είναι αντιμέτωπος με την ακρίβεια και δεν έχει παραγωγή. Έχουν ήδη ακριβύνει πολύ τα υλικά συσκευασίας. Τα βάζα του 1 κιλού από 28 λεπτά τα αγοράζουμε 48 λεπτά. Αύξηση έχουν αι οι ετικέτες. Γενικότερα η μελισσοκομία φθίνει. Σύμφωνα με καταγραφές 15.000 μελισσοκόμοι τα έχουν παρατήσει γιατί δεν τους συμφέρει. Στην Ξάνθη είμαστε 4- 5 επαγγελματίες και οι υπόλοιποι ασχολούνται ερασιτεχνικά. Σα να μην έφταναν οι άλλες αντιξοότητες περιόρισαν και τις επιδοτήσεις που έδιναν για κάποιες κυψέλες και για να τις πάρουμε πρέπει να μαζεύουμε ένα μήνα χαρτιά. Απίστευτη γραφειοκρατία!»
Ελπίδες στο ανθόμελο της καστανιάς – Ένα φιλόδοξο project
Μιας και έχασε τον τρύγο της Άνοιξης ο κ. Καραπαναγιωτίδης εναποθέτει τις ελπίδες του στο ανθόμελο του κάστανου. Είναι ένας από τους δύο επαγγελματίες μελισσοκόμους που υλοποιούν το project αυτό. Ειδικότερα μαζί με ένα συνάδελφό του από το Παρανέστι Δράμας και σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης της Οροσειράς της Ροδόπης οι δύο μελισσοκόμοι έχουν τοποθετήσει κυψέλες τους στα πιο ορεινά σημεία κατά της οροσειράς της Ροδόπης (Χαϊντού) μέσα σε ειδικά περιφραγμένες περιοχές από το Φορέα για να μην πλησιάζουν οι αρκούδες. Στόχος είναι η παραγωγή μελιού από την ανθοφορία της καστανιάς. Μάλιστα όπως αναφέρει ο κ. Καραπαναγιωτίδης στο πρόγραμμα συμμετέχει και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που κάνει τις μετρήσεις. Ο τελικός στόχος είναι να πιστοποιηθεί ως προϊόν Π.Ο.Π. εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία. Μάλιστα ο Φορέας πρόκειται να διοργανώσει και μια ενημερωτική ημερίδα γι’ αυτό το θέμα.
Μαριάννα Ξανθοπούλου