Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

0

Τα επιτελεία δουλεύουν

Αν και ακόμη δεν έχουμε την επίσημη ανακήρυξη των κομμάτων που θα εγκριθούν για να συμμετάσχουν στις δεύτερες εκλογές, τα επιτελεία εργάζονται πυρετωδώς.

Τα μεγάλα κόμματα, κυρίως, και αυτά που έχουν πιθανότητα να μπουν στη βουλή, νικητές και ηττημένοι λοιπόν χαράσσουν τη νέα στρατηγική τους.

Επιδιώκουν δηλαδή στο σύντομο διάστημα που απομένει να βελτιώσουν την στρατηγική τους, τις όποιες αστοχίες, για να πετύχουν θετικότερο αποτέλεσμα στην αναμέτρηση της Κυριακής 25 Ιουνίου.

Είναι λογικό και απόλυτα θεμιτό τα κόμματα να προσβλέπουν σε βελτίωση του ποσοστού τους, παρότι για την θέση του πρώτου δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα είναι η Νέα Δημοκρατία.

Γ.Δ.

Δέκα οκτώ μέρες έμειναν

Στις 25 Ιουνίου, ημέρα Κυριακή, θα ξαναπάμε να ψηφίσουμε και να επιλέξουμε ποια κυβέρνηση επιθυμούμε να μας κυβερνήσει.

Μετρώντας λοιπόν τις  μέρες, διαπιστώνει κανείς πως συνολικά έμειναν μόνον δέκα οκτώ ημέρες.

Οι συνοπτικές διαδικασίας που υπήρξαν εκ μέρους των τριών επικεφαλής των κομμάτων, βοήθησαν ώστε να μειωθεί ο χρόνος κι έτσι σήμερα να βρισκόμαστε ελάχιστο χρόνο πριν από τη δεύτερη και πλέον κρίσιμη εκλογική διαδικασία.

Οι αρχηγοί των μεγάλων κομμάτων «αλωνίζουν» στην κυριολεξία τη χώρα σε μια προσπάθεια κινητοποίησης και συμμετοχής του κόσμου στην ψηφοφορία.

Γ.Δ.

Ούτε αδιάφορη, ούτε βαρετή

Μελετώντας νηφάλια την παρούσα προεκλογική περίοδο καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα πως αυτή δεν είναι ούτε βαρετή, αλλά ούτε κυρίως αδιάφορη. Και τούτο διότι όλοι οι πρόεδροι και γραμματείς των κομμάτων, επιθυμούν ν’ αυξήσουν την δύναμή τους.

Μεγάλοι και μικροί αγωνιούν και θέλουν περισσότερες ψήφους στην κάλπη. Βέβαια, το κάθε κόμμα για τους δικούς του λόγους. Η ΝΔ επιθυμεί την αυτοδυναμία, ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει περισσότερο του 20%, το ΠΑΣΟΚ ν’ ανέβει κι άλλο και άλλα μικρότερα κόμματα να μπουν στη βουλή.

Γ.Δ.

Έγινε πολιτική φίρμα

Το θέλει κανείς, δεν το θέλει, τις τελευταίες ημέρες έγινε πολιτική φίρμα ο πρόεδρος του κόμματος ΝΙΚΗ, Δημήτριος Νατσιός. Κι έφθασε στο σημείο αυτός ο θεολόγος Νατσιός να γίνει πολιτική φίρμα διότι ενέπλεξε στον προεκλογικό του λόγο το Άγιο Όρος, Μοναχούς, την Εκκλησία και άλλα πολλά.

Βέβαια η προσπάθεια προσεταιρισμού της Εκκλησίας συνολικά, υποχρέωσε τον Αρχιεπίσκοπο να προβεί σε δημόσια καταδίκη παρόμοιων ενεργειών που εμπλέκουν στην Πολιτική την Εκκλησία.

Λέγεται μάλιστα πως την προσπάθεια Νατσιού προεκλογικά στηρίζουν Μονές Παλαιοημερολογητών και άλλων που έχουν σχέσεις με τη ρωσική εκκλησία.

-Αντί οι της Εκκλησίας ν’ ασχολούνται με τα του οίκου της, θέλουν ν’ ασχοληθούν με την πολιτική.

Γιατί άραγε;

Γ.Δ.

Εις τα καθ’ ημάς

Ενώ βρισκόμαστε στο φόρτε της δεύτερης προεκλογικής περιόδου και η κάλπη όντας γκαστρωμένη, κανείς δε γνωρίζει τη φύλο παιδί θα βγάλει, κάποιοι έχουν τον δικό τους αγώνα.

Όχι δεν εννοώ τις κομματικές παρατάξεις που αγωνίζονται ν’ αυξήσουν τη δύναμη των κομμάτων. Όχι.

Για τους αυτοδιοικητικούς ο λόγος. Που ο Οκτώβρης πλησιάζει και θα πρέπει μέχρι τότε, εγκαίρως, να έχουν συμπληρώσει τον αριθμό των υποψηφίων συμβούλων τουλάχιστον έναν μήνα πριν.

Έτσι, έχουν τους δικούς τους μπελάδες οι αυτοδιοικητικοί και εκεί ρίχνουν και δικαιολογημένα το ενδιαφέρον τους και κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει.

Γ.Δ.

Καλοκαίρι πλέον

Δε μπορεί κανείς να προδικάσει τι καιρό θα’ χουμε από δω και πέρα, όμως πλέον, το καλοκαίρι είναι εδώ.

Χωρίς πλέον αστερίσκους, οι θερμοκρασίες των 2-3 ημερών επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Καλοκαίρι με τα όλα του πλέον και οι παραλίες έδωσαν το σήμα της εκκίνησης και ο λαός υπάκουσε μετά χαράς.

Χαράς ευαγγέλια λοιπόν. Άφθονα φρούτα σε μοναδική ποικιλία, αναψυκτήρια για χαλαρές βραδινές εξόδους, μπύρες και συζήτηση μέχρι αργά, μπάνια και διακοπές.

Όλα αυτά και άλλα πολλά συναποτελούν το ελληνικό καλοκαίρι που χαίρεται ο Έλληνας αλλά και τα εκατομμύρια των τουριστών.

Γ.Δ.

Ένα πρόβλημα του Μέτιου

Φίλος από την Αλεξανδρούπολη σε συζήτηση μαζί του με θέμα τη δημοτική υποψηφιότητα του Δημήτρη Πέτροβιτς για το δήμο Αλεξανδρουπόλεως, δύο τινά μου έθιξε.

Ο Πέτροβιτς έχει ισχυρές πιθανότητες εκλογής στον δήμο της πρωτεύουσας του Έβρου και αυτό λόγω της δημοφιλίας του και δεύτερο εξ’ αντανακλάσεως δημιουργεί πρόβλημα στο χώρο του συνδυασμού Μέτιου, διότι υπήρξε ο βασικός υποστηρικτής της υποψηφιότητάς του στον Έβρο. Το κενό σίγουρα είναι σημαντικό για τον Μέτιο και μου επεσήμανε πως θα έχει αντίκτυπο στις Περιφερειακές εκλογές με αντίπαλο τον Τοψίδη, ο οποίος ως γνωστόν κατάγεται από τον Έβρο.

Γ.Δ.

Πολιτική μονομαχία

Και μια και βρισκόμαστε στο χώρο της Περιφέρειας και των εκλογών που κι εδώ θα έχουμε στις 8 Οκτωβρίου, να σημειώσουμε κάποιες εξελίξεις που αναμένονται στον χώρο αυτόν.

Κατ’ αρχάς έχουμε την άρνηση του Γιώργου Πετρίδη να ηγηθεί ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της Περιφέρειας. Ο πρώην δήμαρχος Κομοτηνής οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή διότι διαπίστωσε πως συνεργασία με τον Κώστα Κατσιμίγα θα είναι δύσκολη εξαιτίας της σύγκρουσης ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές.

Έτσι, αναπόφευκτα, οι περιφερειακές εκλογές θα εξελιχθούν σε ντέρμπυ μεταξύ Μέτιου και Τοψίδη. Ήδη η σύγκρουση αυτή θα είναι καταλυτική, οι μονομάχοι ετοιμάζονται, φτιάχνουν τα ψηφοδέλτιά τους μια που ως γνωστόν οι υποψήφιοι ανά νομό θα είναι αυτοί που θα φέρουν τις ψήφους και τη νίκη.

Γ.Δ.

Ποιος θέλει νέους φόρους;

Η ανεξήγητη επιλογή στελεχών του ΠΑΣΟΚ να αναδεικνύουν αχρείαστες λεπτομέρειες ενός κυβερνητικού προγράμματος το οποίο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, και να μοιράζουν φόρους σε μία επίδειξη μικρομεγαλισμού δυσανάλογη του 11,5% που έλαβε το κόμμα στις εκλογές, δημιουργεί εντύπωση.

Προφανώς ένα κόμμα που δεν έχει προοπτική εξουσίας για την επόμενη τετραετία δεν έχει κανένα λόγο να μιλάει για νέους φόρους σε μία κοινωνία που έχει – δικαιολογημένα – αποκτήσει δυσανεξία μετά την τραυματική μνημονιακή περίοδο. Τη στιγμή μάλιστα που η ΝΔ προτείνει νέες μειώσεις φόρων στο πρόγραμμά της.

Θα μπορούσαν να στρέψουν την προσοχή σε ζητήματα όπως η υγεία, η παιδεία και προφανώς η ακρίβεια, που πονάνε και περισσότερο τους πολίτες ή κάποιες κρίσιμες ομάδες ψηφοφόρων, υποβάλλοντας ρεαλιστικές προτάσεις, για να κάνουν τη διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι εμφανές ότι η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ λόγω απειρίας, έχει βρεθεί σε κατάσταση ασύμμετρης ευφορίας μετά τις εκλογές του Μαΐου, ωστόσο κινδυνεύει να υποπέσει στο ατόπημα του Κατρούγκαλου και να κάνει την μεσαία τάξη να φύγει τρέχοντας…

Ασφάλεια και  σταθερότητα

Λιγότερες από 20 μέρες μας χωρίζουν από τις εκλογές. Χρόνος πολύς ιδιαίτερα αν έχεις ανοιχτά εθνικά θέματα που χρήζουν ιδιαίτερου χειρισμού και καλείται μια υπηρεσιακή κυβέρνηση  που απαρτίζεται από δικαστικούς να τα διαχειριστεί. Η πληγή του μεταναστευτικού άνοιξε πάλι, πύκνωσαν οι ροές από τον ΄Έβρο και οι προωθήσεις από την τουρκική πλευρά. Γι’ αυτό και σήμανε συναγερμός στο υπουργείο Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, γι’ αυτό και πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τις στρατιωτικές αρχές. Η χώρα χρειάζεται άμεσα μια σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση να πιάσει το τιμόνι. Γι’ αυτό και σενάρια του τύπου πάμε ξανά για εκλογές αν η ΝΔ πέσει κάτω από 40% και σχηματιστεί επτακομματική βουλή αν επιβεβαιωθούν θα είναι καταστροφικά γιατί παρατείνεται η αστάθεια με αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στην εθνική ασφάλεια αλλά και στην οικονομία.

Μ.Ξ.

Ο πληθωρισμός πέφτει αλλά η ακρίβεια μένει

Ο πληθωρισμός πέφτει αλλά η ακρίβεια παραμένει. Όπως φαίνεται ήρθε για να μείνει!

Οι τιμές στο ράφι ολοένα και αυξάνονται και αντιστοίχως μειώνεται η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Τα γαλακτοκομικά είναι πανάκριβα, το ίδιο και τα άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Τα νοικοκυριά αγκομαχούν να τα βγάλουν πέρα, Είναι πραγματικά απορίας άξιον γιατί εφόσον υπάρχει μια αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων αυτό δεν αποτυπώνεται στο ράφι;… Πρόκειται για  τις πολιτικές των μεγάλων πολυεθνικών που βρήκαν ευκαιρία για υπερκέρδη;

Μ.Ξ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…