Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Το άθλημα της ιστιοπλοΐας αποκτά ολοένα και περισσότερους φίλους στη Ξάνθη

Το άθλημα της ιστιοπλοΐας αποκτά ολοένα και περισσότερους φίλους στη Ξάνθη

0

Το «Ε» μιλά με τον Γιάννη Μπαλόγλου, υπεύθυνο του Τμήματος Αβδήρων της Σχολής Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης του Ν.Ο.Α. και ιδιοκτήτη της εταιρίας Avdiros Sailing σχετικά με την στροφή του κόσμου προς την ιστιοπλοΐα

«Ο κόσμος μετά τον COVID-19 έχει στραφεί στις διακοπές με ιστιοπλοϊκά σκάφη», σημειώνει ο κ. Μπαλόγλου

Σε μια χώρα με 16.000 χιλιόμετρα ακτών δεν υπάρχει αμφιβολία ποιες είναι οι καλύτερες διακοπές. Φυσικά οι διακοπές με ιστιοπλοϊκό. Στην Ελλάδα αυτός ο τρόπος διακοπών γίνεται όλο και πιο διαδεδομένος αφού προσφέρει μοναδικές στιγμές.

Παράλληλα η ιστιοπλοΐα ως άθλημα είναι αρκετά δημοφιλές λόγω της επαφής των κατοίκων της Ελλάδας με τη θάλασσα καθώς κοιτώντας πίσω την ιστορία η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ναυτικούς λαούς με μεγάλη εμπειρία και διακρίσεις στα θαλάσσια σπορ.

Το «Ε», με αφορμή την έλευση του καλοκαιριού, μιλά με έναν από τους πρωτεργάτες όσον αφορά στην ιστιοπλοΐα στη Ξάνθη, ο οποίος εκτός από υπεύθυνος του Τμήματος Αβδήρων της Σχολής Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης του Ν.Ο.Α, διατηρεί και τη δική του εταιρία ενοικίασης ιστιοπλοϊκών σκαφών πρωταγωνιστώντας στην ανάπτυξη του Yachting σε ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο.

Τα Άβδηρα, το μοναδικό σημείο στη Ξάνθη, που οποιοσδήποτε μπορεί να έρθει σε επαφή με την ιστιοπλοΐα ανοιχτής θαλάσσης

Όπως σημειώνει ο κ. Μπαλόγλου «εμείς εδώ στα Άβδηρα έχουμε δημιουργήσει τη βάση Αβδήρων του Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρούπολης, ενός εκ των πιο παλαιών ομίλων στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης ο οποίος μεταδίδει και μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις και τις αρχές της ιστιοπλοΐας. Εμείς ως Άβδηρα έχουμε αποκλειστικά το κομμάτι της ιστιοπλοΐας ανοιχτής θαλάσσης. Στα τμήματα μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε άνω των 18 ετών με σκοπό να βγάλει δίπλωμα ιστιοπλοΐας για σκάφος ούτως ώστε να μπορεί να νοικιάσει ένα σκάφος αλλά επίσης με την κατάλληλη εκπαίδευση να ασκήσει το επάγγελμα του σκίπερ. Ο κόσμος σταδιακά στρέφεται στο άθλημα της ιστιοπλοΐας καθώς αντιλαμβάνεται τη χαρά που μπορεί να αντλήσει κάποιος από αυτό».

Στις Σχολές Ανοιχτής Θαλάσσης του Ν.Ο.Α, μετά από εκπαίδευση διάρκειας περίπου 2 μηνών, οι μαθητές αποκτούν δίπλωμα ιστιοπλοΐας ανοιχτής θαλάσσης αναγνωρισμένο από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με το οποίο μπορούν να νοικιάσουν ιστιοπλοϊκό σκάφος έως 24 μέτρα μήκος.

Ωστόσο σημαντική είναι και η εμπειρία που πρέπει να αποκτήσει κάποιος για να κυβερνήσει με αυτοπεποίθηση ένα τέτοιο σκάφος. Αυτό το πετυχαίνουν, σύμφωνα με τον κ. Μπαλόγλου, με τις σχολές προχωρημένων, όπου πλέον οι απόφοιτοι της σχολής αρχαρίων, αποκτούν εξειδικευμένες γνώσεις και ώρες εν πλω που τους χαρίζουν την απαραίτητη σιγουριά. Οι Σχολές διεξάγονται από την περίοδο του Μαρτίου έως τον Οκτώβριο.

«Ο τουρισμός φέτος έχει ξεκινήσει ήδη με πάρα πολλές κρατήσεις»

Με την ιδιότητα πλέον του ιδιοκτήτη της Avdiros Sailing ο Γιάννης Μπαλόγλου τοποθετείται σχετικά με την αύξηση των ατόμων οι οποίοι προτιμούν την ενοικίαση ιστιοπλοϊκών για τις διακοπές τους. Η Avdiros Sailing δραστηριοποιείται από το 2014 και πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη του Yachting σε ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο. Στόχος της εταιρίας, είναι να γίνει το συναρπαστικό ταξίδι της ιστιοπλοΐας μια μοναδική εμπειρία, προσιτή στο σύνολο του κόσμου.

Ο ίδιος ο κ. Μπαλόγλου υπογραμμίζει ότι «ο τουρισμός φέτος έχει ξεκινήσει ήδη με πάρα πολλές κρατήσεις. Εμείς ως εταιρία προσφέρουμε ιστιοπλοϊκά σκάφη στους ενδιαφερόμενους που θέλουν να κάνουν πολυήμερες ή ολιγοήμερες διακοπές. Συνήθως οι πελάτες μας ενδιαφέρονται για εκδρομές κυρίως στο Βόρειο Αιγαίο δηλαδή Θάσο, Σαμοθράκη, Λήμνο και Χαλκιδική. Το άλλο project που έχουμε ως εταιρία είναι οι ημερήσιες κρουαζιέρες στη Θάσο. Η συγκεκριμένη κατεύθυνση έχει μεγάλη απήχηση στη τοπική κοινωνία. Η στροφή προς τις διακοπές με ιστιοπλοϊκό έγινε στην COVID-19 εποχή λόγω ασφάλειας αλλά εν τέλει παρέμειναν σε αυτή την επιλογή καθώς, όπως τα έχουμε υπολογίσει, αυτού του τύπου οι διακοπές είναι πιο οικονομικές από τις συμβατικές διακοπές».

Διεκδικήσεις από το Δήμο Αβδήρων για την ανάπτυξη της περιοχής

Ο κ. Μπαλόγλου τέλος πρόσθεσε ότι ο Δήμος Αβδήρων δεν στέκεται αρωγός επουδενί στην προσπάθεια των ανθρώπων του τουρισμού στην αναβάθμιση της Σκάλας Αβδήρων. «Ο Δήμος Αβδήρων δυστυχώς δεν έχει καμία ιδέα πως θα βοηθήσει τους επιχειρηματίες να αναβαθμίσουν τουριστικά την περιοχή. Δεν γίνονται δράσεις ώστε να γνωρίσει ο κόσμος το λιμάνι των Αβδήρων. Καθαρισμός και κόψιμο χόρτων λέξεις άγνωστες για τον Δήμο. Το Λιμενικό Ταμείο από την πλευρά του κάνει ό,τι μπορεί και η συνεργασία μας είναι αγαστή αλλά ο Δήμος νομίζω ότι δεν έχει τη διάθεση και τις γνώσεις ώστε να βοηθήσει τον τουρισμό. Αν πάρουμε ως δεδομένο τα σκουπίδια τα οποία πνίγουν το παραλιακό μέτωπο όλο το χρόνο ο καθένας μπορεί αν βγάλει τα συμπεράσματά του. Και αυτά που σας μεταφέρω δεν είναι μόνο δικά μου προβλήματα και της επιχείρησής μου αλλά όλες οι επιχειρήσεις όπως τα beach bar αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα».

Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με 6 μετάλλια επέστρεψε η «Ανατολική Δύναμη» από το Κύπελλο ΤΑΕΚΒΟ ΝΤΟ Αν.Μακεδονίας και Θράκης

Διοργανώθηκε το Σαββατοκύριακο στην Αλεξανδρούπολη Με 9 αθλητές και αθλήτριες συνοδεία του…