Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τα τελικά ποσοστά στην εκλογική αναμέτρηση της Τουρκίας με το βλέμμα στον δεύτερο γύρο

Τα τελικά ποσοστά στην εκλογική αναμέτρηση της Τουρκίας με το βλέμμα στον δεύτερο γύρο

0

Πέντε ποσοστιαίες μονάδες μπροστά ο Ερντογάν

Ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ότι «έχει καταμετρηθεί το 100% των εκλογικών τμημάτων στο εσωτερικό και το ποσοστό συμμετοχής ήταν 88,92%, ενώ αντίστοιχα στο εξωτερικό 52,69%».

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα η κατανομή των ψήφων έχει ως εξής:

  • Ερντογάν: 49.51%
  • Κιλιτσντάρογλου: 44.88%
  • Ογάν: 5.7%

Όπως ανακοίνωσε ο Αχμέτ Γενέρ, ο δεύτερος γύρος αποφασίστηκε να διεξαχθεί στις 28 Μαΐου 2023.

Σε νέα ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, καλεί τους ψηφοφόρους τους να μην απελπίζονται και παράλληλα προαναγγέλλει εκτενέστερη ανάλυση των αποτελεσμάτων το επόμενο διάστημα.

«Αγαπητέ Λαέ, δουλεύουμε ασταμάτητα από χθες. Μην απελπίζεστε. Θα σταθώ όρθιος, θα σας πω συγκεκριμένα τις παρατηρήσεις μου για το τι συμβαίνει και μετά θα σηκωθούμε όρθιοι και θα κερδίσουμε μαζί αυτές τις εκλογές. Όταν όλα τελειώσουν, το πρώτο λόγο θα τον έχει το έθνος μας».

Ρυθμιστής ο Ογάν

Με έναν Ταγίπ Ερντογάν να δείχνει αμετακίνητος από την εξουσία και μια αντιπολίτευση να βγαίνει σοβαρά λαβωμένη η Τουρκία οδεύει προς τις δεύτερες κάλπες καθώς τα αποτελέσματα έδειξαν πως κανένας από τους δύο υποψήφιους δεν κέρδισε το 50+1 των ψήφων.

Ρυθμιστής στον δεύτερο γύρω των εκλογών θα είναι ο Σινάν Ογάν, ο οποίος έχει δείξει ήδη την προτίμησή τους προς τον Ταγίπ Ερντογάν αφού για να συμμετάσχει στην εθνική συμμαχία έβαλε ως όρο τα φιλοκουρδικά κόμματα να αποκλειστούν από το πολιτικό σύστημα.

Την ίδια ώρα, στη Βουλή, η Λαϊκή Συμμαχία βγαίνει νικήτρια αφού κατέχει 322 έδρες. Από τις εκλογές δεν έλειψαν οι ανατροπές καθώς κανείς δεν περίμενε το MHP, το Εθνικιστικό Κίνημα του Μπαχτσελί να φτάσει τόσο ψηλά (10,05) όσο επίσης και το φιλοκουρδικό κόμμα να πέσει.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…