Παρουσιάστηκε το απόγευμα της Κυριακής η νέα ποιητική συλλογή της Μαρίας Μουσοπούλου
Στο φιλόξενο χώρο του Π.Ε.Σ. «Η τέχνη του Ζην», οι ομιλητές μοιράστηκαν σκέψεις και συναισθήματα γι’ αυτή την τρίτη ποιητική συλλογή της ξανθιώτισσας ποιήτριας
Πλαισιωμένη από συγγενείς, φίλους και ανθρώπους του πολιτισμού της περιοχής, η Μαρία Μουσοπούλου παρουσίασε το απόγευμα της Κυριακής την τρίτη κατά σειρά ποιητική της συλλογή, με τίτλο «Ερώτων Απαύγασμα». Να σημειώσουμε ότι προηγήθηκαν η «Σαν Βροχή» Ξάνθη 2014, Σπανίδης και «Βλέμμα Ένδον» Ξάνθη 2019, Σπανίδης.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Π.Ε.Σ. «Η τέχνη του Ζην» ένα χώρο Πολιτισμού, Παράδοσης, Επιστήμης και Βιωματικής Εκπαίδευσης, όπου η Έμη Χατζηπαναγιώτη, υποδέχθηκε τους παρευρισκόμενους, τονίζοντας αφενός τον πλούτο που δίνουν στο χώρο και στην πόλη αυτές οι εκδηλώσεις και αφετέρου τη συμβολή της ίδιας της Μαρίας Μουσοπούλου στην ανάπτυξη των δράσεων του χώρου.
Το λόγο πήρε πρώτος ο εκδότης Μιχάλης Σπανίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σχέση της Μαρίας Μουσοπούλου με την ποίηση και το περιεχόμενο της νέας ποιητικής συλλογής. Όπως ανέφερε: «εδώ λοιπόν σε μια Ερώτων Απαύγασμα μεταιχμιακή στιγμή, ο λόγος του υποκειμένου με την γλώσσα του νόστου, αγκομαχά να περάσει μέσα από ναρκοπέδια που όρισε ένας αμφίπλευρος καθρέφτης στην βάση μιας ισχυρής βιωματικής εμπειρίας».
Το λόγο πήρε ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Στεφανίδης, ο οποίος σε μια συνομιλία με τη Μαρία Μουσοπούλου έκανε συνδέσεις με ποιήματα ελλήνων ποιητών, με νοήματα διάσημων τραγουδιών, ενώ υπογράμμισε: «έχω την αίσθηση ότι στην ποίηση της Μαρίας Μουσοπούλου δύο δυνάμεις συνομιλούν, η αγάπη και το κοινωνικό γίγνεσθαι». Ακόμη ανέδειξε τη σχέση με τη μοναξιά και πώς αυτή αποτυπώνεται κατά την περίοδο της πανδημίας.
Ακολούθησε η οπτική της εκδότριας και δημοσιογράφου του «Ε» Ελένης Διαφωνίδου, η οποία μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Η ποίηση της Μαρίας Μουσοπούλου έχει πλούτο. Είναι στοχευμένα πολιτική και διεκδικητική, είναι υπαρξιακή, είναι κοινωνική, είναι βαθιά ερωτική, δε λείπει μια δόση χιούμορ και ειρωνείας, και αναμφίβολα έχει μια κατάθεση εαυτού. Καταθέτει με τρόπο καθαρό εσωτερικές αναζητήσεις, μοιράζεται συμπεράσματα ζωής και γνώριμα συναισθήματα, που αποτυπώνονται άλλοτε στη δυνατή και άλλοτε στην αδύναμη εκδοχή τους. Υπό την έννοια ότι και ο ψυχισμός μας είναι ρευστός και επεξεργάζεται προσλαμβάνουσες, εμπειρίες και συναισθήματα από διαφορετικό πρίσμα κάθε φορά, χωρίς να είναι αυτονόητο ή εύκολο ή δεδομένο το πώς θα χαραχθεί κάθε φορά μια κατάσταση μέσα μας».
Το λόγο πήρε ακόμη, ο δικηγόρος Νίκος Σεργκενλίδης, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον τέχνης, διανόησης και πολιτισμού και που αναπόφευκτα, όπως είπε, «πρέπει να ξεπεράσουν το μέτρο». Τόνισε ως εκ τούτου, την ανεξάρτητη φωνή που απέκτησε η Μαρία Μουσοπούλου, «μακριά από τις σειρήνες των οικογενειακών καταβολών», όπως είπε και στη συνέχεια επικεντρώθηκε στο περιεχόμενο, δίνοντας έμφαση στις διαστάσεις της ύπαρξης, της μοναξιάς, των αναμνήσεων της παιδικής ηλικίας, του έρωτα και της επιθυμίας για ένα καλύτερο κόσμο, μέσα από την ποίηση της Μαρίας Μουσοπούλου.
Η ίδια η Μαρία Μουσοπούλου σε μια σύντομη ομιλία ευχαρίστησε ομιλητές και παρευρισκόμενους, σχολιάζοντας ότι ένα σημείο που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα είναι η συνέπεια του ποιητή, υπό την έννοια ότι δημιουργεί η συμπεράσματα η στάση του «άλλα λέει και άλλα κάνει», κυρίως αν η ποίησή του αφορά ή νοηματοδοτείται από πολιτικο-κοινωνικό περιεχόμενο.
Ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με το κοινό, όπου μεταξύ άλλων, η Δήμητρα Κατάκη ανέδειξε την κορύφωση των ποιημάτων της συλλογής, μέσα από τους τελευταίους, κάθε φορά στίχους, ενώ και ο Θανάσης Μουσόπουλος χαρακτήρισε «σύγχρονο ποιητικό σονέτο» την ποίηση της Μαρίας, ακριβώς γι’ αυτή τη διάσταση.