Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Συνεχίζεται  το lockdown στην κατασκήνωση των Αβδήρων!

Συνεχίζεται  το lockdown στην κατασκήνωση των Αβδήρων!

0

Θα παραμείνει κλειστή για τέταρτη χρονιά –  Προσχηματικός ο λόγος; Φόβοι μήπως δεν ξαναλειτουργήσει

 

Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας βασίστηκε στην εισήγηση της Διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ξάνθης με τα επιδημιολογικά δεδομένα του Ιανουαρίου 2023!

 

Κλειστή θα παραμείνει και φέτος η κατασκήνωση των Αβδήρων «Αρχαία Άβδηρα» για τέταρτη συνεχή χρονιά! Η πανδημία μας άφησε και με επίσημη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που σήμανε την παύση της αλλά η κατασκήνωση των Αβδήρων παραμένει σε…lockdown! Ο λόγος που δεν θα ακουστούν φέτος παιδικά γέλια στις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης παραμένει αδιευκρίνιστος, αφού αρμοδίως δεν υπάρχει  ενημέρωση ούτε από τη Διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, ούτε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης αλλά ούτε και από το Υπουργείο Παιδείας στην δικαιοδοσία του οποίου ανήκουν οι μαθητικές κατασκηνώσεις των Αβδήρων και χρηματοδοτούσε κάθε χρόνο τα λειτουργικά της έξοδα.

Η εισήγηση της Διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ξάνθης με τα επιδημιολογικά δεδομένα του Ιανουαρίου 2023 έκλεισε την κατασκήνωση των Αβδήρων!

Στην προσπάθειά μας να μάθουμε τον λόγο που θα παραμείνει κλειστή η κατασκήνωση απευθυνθήκαμε στην Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κα Εύη Στυλιανίδου, η οποία όμως μας παρέπεμψε στην Περιφερειακή Διεύθυνση και στην κα Μαρία Κοσμίδου ως αρμόδια για το θέμα. Η κα Κοσμίδου μας πληροφόρησε ότι ο λόγος που θα παραμείνει κλειστή η κατασκήνωση οφείλεται στην… πανδημία! Ειδικότερα όπως εξήγησε τον Ιανουάριο του  2023 το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης εισήγηση με τα επιδημιολογικά δεδομένα και να απαντήσουν στο ερώτημα αν αυτά επιτρέπουν την λειτουργία σε ασφαλές πλαίσιο της κατασκήνωσης. Η εισήγηση της πρωτοβάθμιας βασιζόμενη στα στοιχεία του Ιανουαρίου 2023 ήταν αρνητική και το υπουργείο έκρινε πως είναι καλύτερα να παραμείνει κλειστή και δεν μπήκε έως τώρα στην διαδικασία να το επανεξετάσει, όπως ανέφερε η κα Κοσμίδου, παρότι ζητήθηκε η επανεξέτασή του και αναμένονται και οι πιστώσεις για τα λειτουργικά έξοδα. Ωστόσο η κα Κοσμίδου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί το θέμα αλλά θεωρείται βέβαιο ότι ακόμη κι αν υπάρχει πρόθεση, πιέζει ο χρόνος και δεν επαρκεί για  τις προαπαιτούμενες διαδικασίες πρόσκλησης, στελέχωσης, προσλήψεις προσωπικού κ.λ.π.

Προσχηματικός ο λόγος; Φόβοι μήπως δεν ξαναλειτουργήσει η κατασκήνωση Αβδήρων  

Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η επίκληση της πανδημίας ως λόγος είναι προσχηματικός και ότι ο λόγος είναι καθαρά οικονομικός ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η κατασκήνωση των Αβδήρων που λειτουργεί από την δεκαετία του 1960 να μην λειτουργήσει ποτέ ξανά και είτε να ερημοποιηθεί είτε να αξιοποιηθεί διαφορετικά όπως αποφασίσει ο ιδιοκτήτης, δηλαδή το υπουργείο Παιδείας.

Η απόφαση δεν αφορά άλλες κατασκηνώσεις του Υπουργείου

Να σημειώσουμε ότι η απόφαση αυτή δεν ισχύει για όλες τις κατασκηνώσεις του υπουργείου αφού όπως η Υπηρεσία Κατασκηνώσεων του Υ.Π.Α.Ν., που υπάγεται στη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης οργανώνει ανάρτησε πρόσκληση με ημερομηνία 15/ 5/2023 για Στελέχωση Θερινών Κατασκηνώσεων Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) στον Πρόδρομο για το καλοκαίρι του 2023. Στην συγκεκριμένη κατασκήνωσης και λειτουργούν δύο προγράμματα για παιδιά Δημοτικής Εκπαίδευσης της Κύπρου.

Κανονικά θα λειτουργήσει η κατασκήνωση της Μητρόπολης  Ξάνθης στην Δρυμιά

Να σημειώσουμε επίσης ότι στην ΑΜΘ δεν υπάρχει άλλη κατασκήνωση του Υπουργείου Παιδείας αλλά υπάρχει η κατασκήνωση της Μητρόπολης Ξάνθης στην Δρυμιά που όπως πληροφορηθήκαμε θα λειτουργήσει κανονικά όπως και πέρσι και δύο περιόδους. Για αγόρια δημοτικού από 17/7/ έως 24/7 και γυμνασίου από 24/7 έως 1/8 και κορίτσια δημοτικού 3/7 έως 10/7 και γυμνασίου 10/7 έως 17/7.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πάνω από πέντε χιλιάδες φακελάκια με σπόρους μοίρασαν οι «Σπορίτες» στην Ξάνθη

Σε μία προσπάθεια να επεκτείνουν τις δράσεις τους βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης το απόγευμ…