Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επενδύσεις Στο Ταμείο Ανάκαμψης το Ινστιτούτο Ρομποτικής του Ερευνητικού Κέντρου “Αθηνά”

Στο Ταμείο Ανάκαμψης το Ινστιτούτο Ρομποτικής του Ερευνητικού Κέντρου “Αθηνά”

0

Με προϋπολογισμό 4.179.188 ευρώ

 

Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) εντάσσεται το έργο για την ενίσχυση του νεοσύστατου Ινστιτούτου Ρομποτικής στο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 4.179.188 ευρώ.

Κύριος στόχος του Ινστιτούτου Ρομποτικής, είναι η προαγωγή της επιστήμης και τεχνολογίας της ρομποτικής στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, μέσα από συντονισμένες δράσεις και στενή συνεργασία με το ελληνικό οικοσύστημα ρομποτικής.

Το έργο έχει αντικείμενο την Ανάπτυξη Αυτόνομων Ρομποτικών Συστημάτων και εστιάζει τόσο στη βασική, όσο και στην εφαρμοσμένη έρευνα, σε τρεις ευρείες κατευθύνσεις των Αυτόνομων Ρομποτικών Συστημάτων. Μεταξύ άλλων, το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη υποστηρικτικών ερευνητικών εγκαταστάσεων (Εργαστήρια και Makerspace):

  1. Ρομποτική για Ασφάλεια και Διάσωση
  2. Ρομποτική Εξωτερικού Πεδίου
  3. Ρομποτική Υγείας και Κοινωνική Ρομποτική

Τα εν λόγω εργαστήρια και το Makerspace θα έχουν σημαντική επίδραση σε όλο το ελληνικό οικοσύστημα Ρομποτικής, επιτρέποντας σε βιομηχανικούς φορείς, ακαδημαϊκές ομάδες και ερευνητές να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις για τη δοκιμή πρωτοτύπων και την εκτέλεση ερευνητικών δράσεων.

Το έργο περιλαμβάνει, επίσης, δράσεις προμήθειας εξοπλισμού και λογισμικού, αλλά και την ανακαίνιση του κτηρίου της Μονάδας. Η Μονάδας Ρομποτικής θα είναι συνδεδεμένη με ελληνικά και ξένα Πανεπιστημιακά ιδρύματα, Ερευνητικά Κέντρα και επιχειρήσεις, με στόχο την προώθηση της επιστημονικής αριστείας. Έτσι επιχειρείται η προσέλκυση συνεργασιών με παγκόσμιας εμβέλειας επιχειρήσεις σε πολλούς παραγωγικούς τομείς, όπως η ναυτιλία, βιομηχανία, η αγροδιατροφή, η ασφάλεια και η υγεία.

Ουσιαστικά, αξιοποιώντας το Ταμείο Ανάκαμψης κινητοποιούνται και ενεργοποιούνται πόροι με στόχο την ενδυνάμωση της ερευνητικής και επιστημονικής δραστηριότητας, που αναμένεται να τονώσουν επίσης την ελληνική αγορά ευρύτερα και να δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Συνολικά η χρηματοδότηση για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επενδύσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξεκινά σήμερα η καταβολή των συντάξεων Μαΐου

Ποια επιδόματα θα καταβληθούν μέχρι τις 26 Απριλίου Σήμερα Τετάρτη, 24 Απριλίου το απόγευμ…