Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Στο περίμενε ακόμη για την αποζημίωση οι καπνοπαραγωγοί

Στο περίμενε ακόμη για την αποζημίωση οι καπνοπαραγωγοί

0

Λιγότεροι από 1.500 θα καλλιεργήσουν φέτος στο νομό μας

 

Οι ανοιξιάτικες καλλιέργειες …βούλιαξαν από την πολλή βροχή– Χρειάστηκε επανασπορά – Τα στάρια ωφελήθηκαν – Μαύρα τα μαντάτα για τις τιμές

 

Διαβάζουν τα σημάδια του  καιρού και βλέπουν άδηλο το μέλλον της παραγωγής τους οι αγρότες του νομού μας. Μετά από ένα ήπιο και άνομβρο χειμώνα,  ήρθε μια εξόχως βροχερή Άνοιξη με αποτέλεσμα οι μεν καπνοπαραγωγοί να μην μπορούν να φυτέψουν ακόμη στα σπορεία (φυτώρια) με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η περίοδος της φυτείας στα χωράφια, οι δε ανοιξιάτικες καλλιέργειες, ηλιόσπορος, καλαμπόκι χρειάστηκαν επανασπορά,  αφού η πολλή βροχή τους πέτυχε στο  στάδιο της ανάπτυξης και προκάλεσε καταστροφή.  Μόνο τα σιτάρια επωφελήθηκαν από την βροχερή Άνοιξη και αναμένεται καλή παραγωγή αλλά όχι τόσο καλές τιμές όπως πέρσι ενώ το κόστος παραγωγής παραμένει σε υψηλά επίπεδα παρότι έχει υποστεί μείωση 5 – 10%.

Δεν πήραν σεντς ακόμη οι καπνοπαραγωγοί

pasxalidis mΠαρότι έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο και όλοι οι καπνοπαραγωγοί της χώρας θα λάβουν τις αποζημιώσεις μέσω του προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης de minimis και όχι μόνο της Ροδόπης όπως είχε αποφασιστεί αρχικά, ωστόσο ακόμη δεν έχει γίνει καταβολή ούτε σεντς. Αυτό διαβεβαιώνει ο πρόεδρος της Ομάδας Καπνοπαραγωγών Ξάνθης κ. Μιχάλης Πασχαλίδης προσθέτοντας ότι το ποσό ανέρχεται  σε 80 ευρώ το στρέμμα: «Οι καπνοπαραγωγοί χρειαζόμαστε αυτή την αποζημίωση. Την δικαιούμαστε και μας είπαν ότι είναι θέμα χρόνου να καταβληθούν. Ακόμη δεν αρχίσαμε την φυτεία αλλά φέτος όπως και τα τελευταία χρόνια θα έχουμε λιγότερα καπνοχώραφα. Η καπνοκαλλιέργεια έχει φθίνουσα πορεία. Κάθε χρόνο μειώνεται. Φέτος είμαστε  λιγότεροι από 1500. Οι νέοι την εγκαταλείπουν και μένουν οι  γηραιότεροι. Σε λίγα χρόνια θα εγκαταλειφθεί τελείως. Είναι μια καλλιέργεια που έχει πολύ δουλειά και δεν αμείβεται αντίστοιχα. Οι τιμές είναι γύρω στα 5 ευρώ και ειδικά τώρα που έχει ανεβεί το κόστος της ενέργειας γίνεται ασύμφορη.

Οι ανοιξιάτικες καλλιέργειες …βούλιαξαν – Χρειάστηκε επανασπορά

Προβλήματα από τις πολλές βροχές αντιμετωπίζουν οι  ανοιξιάτικες καλλιέργειες και συγκεκριμένα το καλαμπόκι, ο ηλίανθος και τα κηπευτικά αλλά και τα δέντρα. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος των Αγροτών Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης: «Η Άνοιξη είναι πολύ βροχερή μετά από ένα άνομβρο χειμώνα. Πολλές καλλιέργειες χρειάστηκαν επανασπορά».

Τα στάρια ωφελήθηκαν – Μαύρα τα μαντάτα για τις τιμές

Ωφελημένα είναι μόνο τα σιτηρά, γεγονός που κάνει τους αγρότες να αναθαρρήσουν και να προσδοκούν καλή παραγωγή και καλή τιμή Πλην όμως κάποιοι παράγοντες δεν είναι ευνοϊκοί: «Περιμένουμε καλή παραγωγή στα σιτηρά αλλά ακούγονται φήμες ότι οι  τιμές δεν θα είναι όπως πέρσι. Θα είναι μειωμένες ενώ το κόστος παραγωγής είναι υψηλό. Έχει μειωθεί κατά 5 – 10% λόγω της μείωσης του πετρελαίου αλλά τα λιπάσματα και οι σπόροι παραμένουν σε υψηλές τιμές. Ακούμε ότι θα γίνουν εισαγωγές από Ουκρανία γεγονός που θα μειώσει την εγχώρια τιμή. Κάποιες χώρες έχουμε απαγορεύσει τις εισαγωγές αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη αν η χώρα μας είναι μεταξύ αυτών», επισημαίνει ο κ. Δαλάτσης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxnanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση Κοντού με Σουλεϊμάν για την ένταξη του Δροσερού στο σχέδιο πόλεως

Η συνάντηση έλαβε χώρα την Πέμπτη 11 Απριλίου Συνάντηση με τον δήμαρχο Ξάνθης Στράτο Κοντό…