Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 30 Μαΐου 2023

0

Πάμε πάλι από την αρχή

Από χθες Δευτέρα ξεκίνησε κανονικά η νέα προεκλογική περίοδος για το σχηματισμό κυβέρνησης. Μια περίοδος το ίδιο κρίσιμή και σύντομη αφού θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή  25 Ιουνίου. ΄Ετσι ξεκίνησαν οι προγραμματισμοί των κομμάτων και οι οργανωτικές διαδικασίες.  Καταστρώθηκαν τα νέα σχέδια του εκλογικού αγώνα, οι ομιλίες και οι συναντήσεις, τα μηνύματα  του κάθε κόμματος, οι συνεντεύξεις σε εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Σίγουρα πολλά απ΄ όσα ελέχθησαν την προηγούμενη προεκλογική περίοδο θα επαναληφθούν ή θα συμπληρωθούν με νέα δεδομένα.  Εντολή πάντως από τους αρχηγούς είναι  να δραστηριοποιηθούν όλοι για να υπάρχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Θυμίζω ότι οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν χωρίς σταυρό.

Γ.Δ

΄Ερχονται και οι νέες δημοσκοπήσεις

 Τις έχουμε συνηθίσει πλέον και για λίγο μας έλλειψαν. ΄Όμως λίγο καιρό ξαπόστασαν και  νάτες  μας έρχονται πάλι.

Για τις δημοσκοπήσεις ο λόγος που έγιναν το απαραίτητο συμπλήρωμα κάθε εκλογών.

Αναμένουμε λοιπόν να δούμε την άποψη της κοινής γνώμης μετά το απρόσμενο και μεγάλο ποσοστό διαφοράς μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και Σύριζα.

΄Όμως , μια περιέργεια την έχω να δω πού βρίσκεται σήμερα αυτή η διαφορά, αν διατηρείται  , ανακτήθηκε ή μειώθηκε. Το ίδιο προφανώς ενδιαφέρον έχω να μάθω σε ποιο ποσοστό βρίσκονται και τα υπόλοιπα μεγάλα και μικρά κόμματα , ποια μπαίνουν στη Βουλή και ποια όχι.

Εν αναμονή λοιπόν

Γ.Δ

Ειρήνη  Χριστιανοί…

Ότι θα το συζητούσαμε αυτό ούτε λόγος. Κι όμως συμβαίνει και μάλλον η κόντρα θα πάρει διαστάσεις. Για την αντιπαράθεση μεταξύ Ελληνικής Λύσης ( Βελόπουλος) και ΝΙΚΗΣ ο λόγος.

Που μέρα τη μέρα γίνεται πιο προσωπικός, πιο έντονος κι αυτό γιατί και τα δύο κόμματα  απευθύνονται στο ίδιο ακροατήριο , των Ελλήνων Χριστιανών. Το ότι  πίσω από τα δύο κόμματακρύβονται σχέσεις με Μονές του Αγίου ΄Ορους, ρωσικά συμφέροντα  και εξαρτήσεις,  προφανώς δεν λέγεται  αλλά υπάρχει και ήδη άρχισε το ξεκατίνιασμα.

Πάντως ο Αρχιεπίσκοπος πήρε θέση, διότι η αντιπαράθεση  οξύνεται, δηλώνοντας ότι η Εκκλησία δεν ασχολείται με πολιτικά και κομματικά θέματα.

Θα δούμε ενδιαφέροντα θέματα γιατί το ζητούμενο και για τα δύο μικρά κόμματα έχει ζουμί.

Γ.Δ

Ποιος θα πάρει τα ηνία της Κεντροαριστεράς

Δεν διαγκωνίζονται μόνο οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι σε αυτές τις εκλογές. Όχι βέβαια. Κι άλλοι βρίσκονται σε αγώνα μεταξύ  τους για την πρωτοκαθεδρία στην Κεντροαριστερά. Κι αυτοί είναι ο σοβαρά τραυματισμένος ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Το εκλογικό ποσοστό του 20% στις πρόσφατες εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και η αύξηση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ  είναι η αιτία. Ποιος θα υποχωρήσει κι άλλο και πόσο θα αυξήσει ακόμη το ποσοστό του ο άλλος.

Μάχη πραγματική. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερασπιστεί το ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση  και το ΠΑΣΟΚ θα αγωνιστεί να καταλάβει το κάστρο για να σηκώσει τη δική του σημαία.

Ίσως,  λέω εγώ τώρα και το πιστεύω, εδώ μεταξύ των δύο θα γίνει η πλέον σκληρή αντιπαράθεση.

Γ.Δ

Αισιοδοξία στο ΠΑΣΟΚ

Άνεμος  αισιοδοξίας πνέει πλέον στο σκάφος του ΠΑΣΟΚ  που έχει ανοίξει τα πανιά του. Οι περισσότεροι των στελεχών αλλά και των μελών και ψηφοφόρων πιστεύουν ακράδαντα  ότι το ΠΑΣΟΚ στις 25 Ιουνίου θα έχει νέα αύξηση της δύναμής του. Το πόσο θα αυξηθεί δεν είναι εύκολο να λεχθεί. Βέβαια έχουν ακουστεί κάποια νούμερα που τα κρίνω υπερβολικά βολικά. Το ότι όμως το κλίμα είναι θετικό και αισιόδοξο  δεν το αρνείται κανείς.  Όλοι  δε μιλούν για επιστροφή ψηφοφόρων τόσο από Νέα Δημοκρατία , όσο κυρίως από ΣΥΡΙΖΑ. Αυτές οι δύο πηγές  θα τροφοδοτήσουν τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ.

Λίγος ο χρόνος. όλα σύντομα θα φανούν.

Γ.Δ

Αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό

Προς ξεκαθάρισμα του πολιτικού πεδίου από δω και πέρα θα είναι οι εκλογές του Ιουνίου, μου δήλωσε πρόσφατα παλιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Του ζήτησα να γίνει πιο συγκεκριμένος και μου εξήγησε ότι η Νέα Δημοκρατία του σήμερα υπό τον. Κυρ. Μητσοτάκη εκπροσωπεί την κεντροδεξιά πλευρά  Ως προς το Κέντρο, τη Σοσιαλδημοκρατία, θα την εκπροσωπεί το ΠΑΣΟΚ κι αυτό είχε διακηρυχθεί και κατά το παρελθόν, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπεί την Αριστερά πλέον και στο χώρο του Κομμουνισμού θα υπάρχει και θα λειτουργεί το ΚΚΕ. Αυτή θα είναι η διάταξη των δυνάμεων, με μια συμπλήρωση προς την ακροδεξιά πλευρά που θα έχει τους δικούς της εκπροσώπους.   Προς τα κει βαδίζουμε, μου είπε,

«  ο χρόνος  θα δείξει σύντομα »

Γ.Δ

Να τηρηθούν οι υποσχέσεις

Ελέχθη,  το άκουσα, το σημείωσα και σας το μεταφέρω ως αυτήκοος  μάρτυρας. Λοιπόν σε μεγάλη κοινωνική συγκέντρωση, μετά τις εκλογές του Μαϊου , η παρέα σχεδόν ομόφωνα  έκανε αποδεκτή μια άποψη που αποτελεί και δέσμευση. Είπαν λοιπόν πως στήριξαν τον Μητοτσάκη και θα τον ξαναστηρίξουν  τον Ιούνιο με μια προυπόθεση  βασική και σημαντική. Αυτή της τήρησης των υποσχέσεων που δημόσια έδωσε ο Μητσοτάκης. Τόνισαν δε πως εάν δεν υλοποιηθούν οι περισσότερες εξ αυτών, τότε πλέον θα υπάρχει τιμωρία. Εάν για άλλη μια φορά επικρατήσει το κακώς εννοούμενο κομματικό-πολιτικό συμφέρον, άλλη ευκαιρία δεν θα υπάρξει.

Γ.Δ

Παντού   τελευταίοι…

Δεν πρόκειται για ένα παράπονο απλό  που ξεκινά έτσι ξαφνικά και χωρίς αιτίες. Στηρίζεται στην πραγματικότητα, στα νούμερα , σε όλα όσα βλέπουμε γύρω μας και τα βιώνουμε άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο. Δυστυχώς , συνεχίζουμε εν έτει 2023 να είμαστε ένας νομός από τους τελευταίους της χώρας σε μια περιφέρεια από τις τελευταίες στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. Και το πλέον τραγικό ελάχιστα γίνονται σε όλα τα επίπεδα στο να βελτιωθεί η οικονομική θέση των κατοίκων. Μειωμένο εισόδημα, μειωμένες επενδύσεις  για μείωση την ανεργίας, καμμιά  δράση ουσίας προς τον τομέα του τουρισμού παρά μόνον μελέτες ακριβοπληρωμένες και βέβαια πολλά λόγια και υποσχέσεις που μένουν λόγια.

Από την άλλη, τίποτε στον ορίζοντα δεν δίνει το στίγμα του  για κάποια διόρθωση , κάτι νέο, κάτι αισιόδοξο για την ανατολή μιας νέας εποχής.

Το μέλλον δεν υφίσταται ουσιαστικά διότι αυτοί που το καθορίζουν αρκούνται στα μικρά, καθημερινά και ελάχιστα. . Λυπηρά όλα τα παραπάνω αλλά πρόκειται για την πραγματικότητα. Η περιφέρεια και ο νομός μας χρειάζονται ένα σοκ για να ξυπνήσουν , για να πάρουν μπρος , να αρχίσει μια  νέα εποχή.

Θα το δούμε άραγε αυτό;

Αποφράς Ημέρα

«Αποφράς Ημέρα» η 29η  Μαΐου για τον Ελληνισμό καθώς όσα χρόνια κι αν περάσουν παραμένει πάντα ένα σημείο αναφοράς, μια πληγή γιατί θυμίζει την Άλωσης της Πόλης από τους Οθωμανούς και την κατάρρευση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Βέβαια τα γεγονότα έχουν εξελιχθεί λίγο διαφορετικά σε σχέση μ’ αυτά που μαθαίνουμε γιατί η κατάρρευση του Βυζαντίου είχε αρχίζει 2 αιώνες νωρίτερα και οι περιοχές οι δικές μας  όπως και η Θεσσαλονίκη είχαν καταληφθεί από το 1370, όπως λένε οι ιστορικές πηγές, ωστόσο η πτώση της Πόλης  ήταν η καθοριστική βολή και ένα ιστορικό γεγονός που για μας είναι θλιβερό αλλά για τους Τούρκους είναι χαρμόσυνο και κάτι σαν εθνική επέτειος. Φέτος μάλιστα συνέπεσε και με τις εκλογές οι οποίες ανέδειξαν τον Ερντογάν και πάλι νικητή επί 20 συναπτά έτη. Γιορτάζουν λοιπόν τα δύο γεγονότα οι  γείτονές μας στον Ναό της Χριστιανοσύνης την  Αγία Σοφία.

Μ.Ξ.

Φούσκα η υπόθεση Novartis

Φούσκα αποδείχθηκε η υπόθεση Novartis που έκανε σημαία του ο ΣΥΡΙΖΑ ως μέγα σκάνδαλο κατηγορώντας,  πρωθυπουργούς, υπουργούς και άλλα στελέχη της διακυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου για δωροδοκία από την Novartis. Η αυλαία στην πολύκροτη υπόθεση έπεσε από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο που εξέδωσε βούλευμα με το οποίο απαλλάσσονται οι Κωνσταντίνος Φρουζής, Νίκος Μανιαδάκης και 3 στελέχη της φαρμακευτικής από τις κατηγορίες, καθώς όπως αναφέρεται σε αυτό, δεν προέκυψαν στοιχεία ότι τέλεσαν την πράξη της δωροδοκίας από κοινού κατ’ εξακολούθηση και της άμεσης συνέργειας στο εν λόγω αδίκημα «σε ό,τι αφορά στα 10 πολιτικά πρόσωπα που διερευνήθηκαν για την υπ’ αυτών τέλεση πράξεων παθητικής δωροδοκίας είτε ως ύποπτοι είτε ως κατηγορούμενοι». Υπενθυμίζουμε για την υπόθεση κατηγορήθηκαν ο Αντώνης Σαμαράς ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος , ο Ιωάννης Στουρνάρας ο Γεώργιος Κουτρουμάνης και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Μ.Ξ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…