Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα Τρίτη 23 Μαΐου 2023

0

Μεγάλη νίκη της ΝΔ

Συντριπτική και πέραν πάσης πρόβλεψης η εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

Τέτοιο αποτέλεσμα, διπλάσιο από το δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξανάγινε από τη μεταπολίτευση και μετά.

Είναι αποτέλεσμα που δεν το περίμεναν ούτε το φαντάζονταν οι της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή η ανέλπιστη και εκτός κάθε πρόγνωσης νίκη με 41% περίπου ξάφνιασε την πολιτική σκηνή και σίγουρα ταρακούνησε, κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με το 20,5% ψάχνει να βρει και να ερμηνεύσει από πού έφθασε στη μείωση των δυνάμεών του.

Γ.Δ.

Η γαλάζια Ελλάδα

Βλέποντας κανείς τον πολιτικό χάρτη της Ελλάδος, ξαφνιάζεται με την μονοτονία της μονοχρωμίας του γαλάζιου.

Όλη η Ελλάδα γαλάζια, στο χρώμα της Νέας Δημοκρατίας και εκεί ψηλά, στα βορειοανατολικά μια κόκκινη-ροζ κουκίδα. Έτσι, για… «σπάσιμο» της απόλυτης γαλάζιας κυριαρχίας.

Μια απέραντη γαλάζια πολιτική εικόνα που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν σοβαρό άνθρωπο.

Στην παρούσα φάση η επικράτηση της ΝΔ είναι καταλυτικά σχεδόν ολοκληρωτική και αυτό το αποτέλεσμα παράγει τα δικά του ηχηρά μηνύματα.

Γ.Δ.

Τεράστια μεταβολή

Στον απόηχο των αποτελεσμάτων της εκλογικής αναμέτρησης υπάρχουν τρεις νικητές και ένας βαρύτατα ηττημένος.

Νικητές, σύμφωνα με τα ποσοστά που πήραν είναι η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Ηττημένος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα βαριά. Η ΝΔ ξεπέρασε τον εαυτό της και έπιασε ένα νούμερο πέραν πάσης προσδοκίας ενώ το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του αύξησε σχεδόν 50% τη δύναμή του. Παράλληλα και το ΚΚΕ σημείωσε μια αύξηση της τάξης του 30% (με χονδρικά τα ποσοστά).

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε και στα κάστρα του με σημαντική διαφορά.

Γ.Δ.

Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ

Από τα αξιοσημείωτα των εκλογών είναι η άνοδος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Χιλιάδες πολίτες συνειδητά επέλεξαν με μια αίσθηση επιστροφής στο φυσικό τους πολιτικό χώρο και γι’ αυτό και οδήγησαν σε αύξηση του ποσοστού του κόμματος. Επέστρεψαν από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά το μεγαλύτερο ποσοστό και ένα μικρό από τη Νέα Δημοκρατία.

Αυτά τα δύο ρεύματα επιστροφής είναι βέβαιο ότι τουλάχιστον στην επόμενη αναμέτρηση θα παραμείνουν στο ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν είναι γνωστό ακόμη αν θα αυξηθούν.

Η εκτίμηση είναι πως, αφού στη δύσκολη προχθεσινή αναμέτρηση άντεξε και αύξησε τις δυνάμεις του, το μέλλον διαγράφεται αισιόδοξο για το νέο ΠΑΣΟΚ.

-Ο χρόνος βέβαια, θα δείξει.

Γ.Δ.

Επανάληψη

Μια από τα ίδια, ως προς τα πρόσωπα στο νομό μας. Ο λόγος για τους εκλεγέντες βουλευτές. Η επιλογή των ξανθιωτών έδειξε επανάληψη δοκιμασμένων προσώπων. Μάλιστα, ο Σπύρος Τσιλιγγίρης και ο Μπουρχάν Μπαράν αύξησαν τα ποσοστά τους, ενώ το ποσοστό του Χουσεΐν Ζεϊμπέκ ακολούθησε σε ένα βαθμό την κάθοδο του κόμματος και στο νομό.

Ως εκ τούτου δεν προέκυψε κάποιο νέο πρόσωπο στον ορίζοντα ως αλλαγή.

Οι πολίτες έκριναν ότι αυτή η στάση και το επίπεδο προσφορά τους ικανοποιεί και αντιπροσωπεύει και επομένως επέλεξαν να ψηφίσουν αυτούς που έχουν δοκιμαστεί.

Γ.Δ.

Οι γυναικείες υποψηφιότητες

Μάλλον έχουμε μπροστά μας χρόνια ακόμη για να δούμε μια γυναίκα στο νομό μας να εκλέγεται βουλευτής…

Οκτώ υποψήφιες στα τέσσερα κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ) και καμία δε μπόρεσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ξανθιωτών, χριστιανών και μουσουλμάνων.

Από τη μεταπολίτευση και δω, υποψήφιες έχουμε μεν (ένεκα και της ποσόστωσης ασφαλώς), αλλά νικήτρια δεν είδαμε ακόμη.

Το γιατί και το διότι είναι θέμα γνωστό και ας μην κρυβόμαστε.

Πρόκειται για τη διατήρηση του στερεοτύπου, το συντηρητισμό της κοινωνίας συνολικά που δεν τολμά να εμπιστευτεί γυναίκα υποψήφια. Στην Ξάνθη, είναι χαρακτηριστικό ότι γυναίκα δεν έφτασε ποτέ, ούτε κοντά στην ανάληψη υψηλών αξιωμάτων (Βουλή, Δήμος) και μάλλον θα μας πάρει πολύ καιρό να ξεπεράσουμε αυτή την οπισθοδρομική θεώρηση και στάση.

Γ.Δ.

Εξελίξεις

Με τον τίτλο αυτό «Εξελίξεις» έγραφα πριν λίγες ημέρες στη στήλη ένα σχόλιο που για μερικούς ήταν ένα ξάφνιασμα, αλλά και μη αποδεκτό.

Τελικά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής με τη μεγάλη νίκη της ΝΔ, την επίσης μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και την αύξηση της δύναμης του ΠΑΣΟΚ και τη νέα εκλογική αναμέτρηση σ’ ένα μήνα με νέα δεδομένα πλέον στο προσκήνιο, δημιουργούν το κατάλληλο υλικό για να διαμορφωθεί το απαραίτητο κλίμα πολιτικών εξελίξεων στη χώρα.

Θα έρθουν ανακατατάξεις που δεν ήταν αναμενόμενες, που θα δημιουργήσουν νέες πολιτικές δυνάμεις στη χώρα.

-Υπομονή, εξελίξεις ενόψει.

Γ.Δ.

Περί απλής αναλογικής

Η απλή αναλογική τελικά, πλήγωσε τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλα σκεφτόταν όταν την πρότεινε και την ψήφιζε ο Αλέξης Τσίπρας και κάπως διαφορετικά του βγήκε.

Μάλιστα, συντάχθηκαν μαζί του τότε όλα τα υπόλοιπα κόμματα, διότι θεώρησαν πως θα βοηθούσε την εκλογή τους. Τελικά, το σκηνικό ανατράπηκε και μαζί και τα αρχικά σχέδια.

Βέβαια, κύρια αιτία ήταν πως με την εν γένει στάση και συμπεριφορά τους, όλοι οι υπέρμαχοι της απλής αναλογικής έδειξαν στάση μη συμφωνίας και συναίνεσης.

Ειδικά, ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι ο Τσίπρας σε όλη την προεκλογική περίοδο στάθηκε συνεπής στην πρόθεση σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης, δεν κατάφερε να επιδιώξει νωρίτερα συνεργασίες, διάλογο και συναινέσεις.

Δεν έγινε καμία έγκαιρη προγραμματισμένη συζήτηση για σύγκλιση. Όταν επιδιώχθηκε στην προεκλογική περίοδο ήταν πλέον αργά…

Γ.Δ.

Συγχαρητήρια

Ο πολιτικός πολιτισμό που χρόνια πολλά υπηρετεί με συνέπεια η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, μας οδηγεί στην ηθική υποχρέωση έναντι των νικητών των εκλογών. Δώσανε τον αγώνα τους χωρίς ακραίες εκφάνσεις, διατήρησαν ένα προφίλ χαμηλό (όλοι) και εν τέλει η κοινή γνώμη αποφάσισε και επέλεξε.

Στους νικητές λοιπόν, Σπύρο Τσιλιγγίρη, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Μπαράν Μπουρχάν συγχαρητήρια για την εκλογή τους.

Στους μη εκλεγέντες αξίζουν επίσης λόγια συμπαράστασης διότι έδωσαν τον αγώνα τους με ευπρέπεια και αρχές, προσπαθώντας να διακριθούν. Το ότι δεν τα κατάφεραν δεν μειώνει την προσπάθειά τους.

Γ.Δ.

Αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα

Είναι γεγονός ότι η κάλπη των εκλογών τη 21ης Μαΐου επεφύλαξε ένα θρίαμβο για  την ΝΔ και μια μεγάλη ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά των 20 μονάδων είναι ένα ρεκόρ που δεν το έχουμε ξαναδεί μετά την μεταπολίτευση. Καμιά δημοσκόπηση κανένα προγνωστικό δεν μπόρεσε να προσεγγίσει το πραγματικό αποτέλεσμα. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Μια κυβέρνηση που έρχεται μετά από τέσσερα χρόνια που είχε διαχειρίστηκε εθνική, υγειονομική και ενεργειακή κρίση, ακρίβεια και της έλαχε ένα τραγικό δυστύχημα αλλά και ένα σοβαρό ζήτημα με τις υποκλοπές που έπληξε την εικόνα της να λαμβάνει τέτοιο ποσοστό; Είναι πραγματικά ασύλληπτο. Η μόνη εξήγηση είναι ότι η ΝΔ κέρδισε γιατί είχε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. «Πάμε μπροστά» Αναγνώρισε τα λάθη της, ζήτησε συγγνώμη, παρουσίασε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, είχε ένα θετικό πολιτικό λόγο με επιχειρηματολογία αποφεύγοντας την τοξική ρητορική. Αυτό ακριβώς ζητά η χώρα την παρούσα στιγμή, σταθερότητα στην οικονομία, αξιοπιστία, συνέπεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε γιατί δεν κατάλαβε αυτό ακριβώς και έκανε αντιπολίτευση επενδύοντας σ’ ένα καταγγελγκτικό, μηδενιστικό λόγο με λαϊκισμό και υπερβολή χωρίς επιχειρήματα και μια ρητορική της δεκαετίας του ΄80. Δεν συνέλαβε τον παλμό της εποχής ώστε να παρουσιάσει ένα πειστικό και αξιόπιστο αντίλογο. Έκανε βέβαια και τραγικά λάθη όπως για παράδειγμα ότι έκλεισε το μάτι στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής που τελικά επέλεξαν την Ελληνική Λύση και την Νίκη.

Και ίσως η απάντηση στο γιατί μια τέτοια οδυνηρή ήττα, να βρίσκεται στην αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να προσαρμοστεί στη νέα αυτή εποχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε το know how για να πολιτευθεί σε συνθήκες οικονομικής προόδου και σχετικής ευημερίας. Στο DNA του κόμματος είναι η σύγκρουση και η ανατροπή. Αυτό ξέρει, αυτό έκανε.

Μ.Ξ.

Νικητής της κάλπης  το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Κερδισμένο της κάλπης είναι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που έδειξε να ξανακερδίζει μέρος του εκλογικού σώματος. Μπορεί να μην πήρε το ποσοστό που έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο σημείωσε μια αύξηση τριών ποσοστιαίων μονάδων.  Αυτό ίσως να ερμηνεύεται ότι  οι ψηφοφόροι ήθελαν ένα δυνατό τρίτο πόλο να μπει ανάχωμα στον ΣΥΡΙΖΑ, ίσως να ήθελαν να δώσουν μια ευκαιρία σ’ αυτό τον πολιτικό χώρο να ανακάμψει και να διεκδικήσει με αξιώσεις τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην ΝΔ. Πιστώνεται βέβαια και στον νέο πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη που έκανε μια προεκλογική εκστρατεία χωρίς εκδικητικές εξάρσεις. Κι αυτό το  εκτίμησε το εκλογικό σώμα που πλέον άρχισε να ωριμάζει πολιτικά κι αυτό φάνηκε στην κάλπη.

Μ.Ξ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…