Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 16 Μαΐου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 16 Μαΐου 2023

0

Μανάδες…

Κι ανάμεσα  από τις συγκινητικές ευχές και τα “Χρόνια Πολλά”  που πήγαν κι ήρθαν και γέμισαν την ψυχή και την Κυριακή μας,

ας αφήσουμε τη σκέψη για μια στιγμή μονάχα, να δραπετεύσει και να σταθεί εκεί, στις μανάδες των Τεμπών.

Κάποιες απ αυτές δεν θα τα ξανακούσουν…

Χ.Μ.

 

 

Έφθασαν οι μέρες

Πώς πέρασαν αλήθεια οι μέρες; Φτάσαμε μια αναπνοή από τις κάλπες. Την Κυριακή θα πάμε για να ψηφίσουμε λοιπόν.

Διανύουμε τις τελευταίες έξι ημέρες μιας προεκλογικής περιόδου σε γενικές γραμμές, ήπιας, ήσυχης, βουβής.

Οι αρχηγοί των κομμάτων συνεχίζουν «ν’ αλωνίζουν» τη χώρα με ομιλίες, επαφές, και οτιδήποτε πρόσφορο στον προεκλογικό τους αγώνα.

Ο χρόνος πλέον είναι ελάχιστος και τόσο οι ίδιοι οι επικεφαλής, όσο και οι υποψήφιοι βουλευτές δίνουν έναν αγώνα δρόμου, κυρίως βέβαια αυτοί που θεωρούν πως έχουν τις περισσότερες πιθανότητες εκλογής.

Δικαιολογημένα θα πει κάποιος πως οι περισσότεροι των υποψηφίων θεωρούν τον εαυτό τους πως αξίζει να εκλεγεί για να γίνει ο βουλευτικός αντιπρόσωπος του νομού.

Γ.Δ.

Συναντήσεις

Κάποιοι, θα πρέπει να το πούμε, ζούνε και το όνειρό τους ως υποψήφιοι βουλευτές.

Γι’ αυτό ακούραστοι και χαμογελαστοί επισκέπτονται όλα τα χωριά και τα πιο μικρά, και με ιδιαίτερη χαρά συναντούν ανθρώπους στα καφενεία, ανοίγουν συζήτηση με τους χωριανούς που τους βλέπουν ευγενικούς και με το χαμόγελο.

Βέβαια ένα χαμόγελο ασφαλώς δε σημαίνει αποδοχή και ψήφος. Οι παλιές καραβάνες τα γνωρίζουν αυτά και δε μένουν ώρα. Ένα χαιρετισμό και ραντεβού παρακάτω για το επόμενο καφενείο όπου τους περιμένουν περισσότεροι, διότι δούλεψαν οι άνθρωποί τους και συγκέντρωσαν περισσότερους χωριανούς.

Κάτι ανάλογο γίνεται στην πόλη, όχι τόσο στα καφενεία, όσο στις συγκεντρώσεις στα σπίτια όπου κάποια φίλη ή φίλος που υποστηρίζει τον/την υποψήφιο/α, μαζεύει φίλους για να συναντήσουν τον υποψήφιο και να συζητήσουν μαζί του.

Γ.Δ.

Κριτήρια

Είναι ένα ζήτημα σοβαρό την περίοδο αυτή της εκλογικής αναμέτρησης και απασχολεί και προβληματίζει τα κόμματα και τους υποψήφιους.

Με ποια κριτήρια οι πολίτες επιλέγουν να ψηφίσουν το κόμμα πρώτα και μετά τον υποψήφιο βουλευτή;

Ψάχνουν, προβληματίζονται για να βγάλουν σωστό συμπέρασμα και η επιλογή τους να είναι σωστή.

Στην απόφασή τους δεν παρασύρονται από υποσχέσεις διότι είναι εύκολες και χωρίς δέσμευση. Εξάλλου, έχουν τη δυνατότητα πλέον να βγάλουν συμπέρασμα τι είναι λογικό και τι παράλογο και μη υλοποιήσιμο. Ακόμη, οι παλιοί ψηφοφόροι ακούγοντας τους αρχηγούς εύκολα μπορούν να καταλάβουν ποιοι ενδιαφέρονται σοβαρά και ποιοι λένε μεγάλα λόγια.

Σήμερα εύκολα δεν μπορούν να ξεγελάσουν οι πολιτικοί τον κόσμο, τα πράγματα έχουν αλλάξει και ο ψηφοφόρος θέλει σοβαρότητα και λογικά επιχειρήματα.

Γ.Δ.

Η οικονομία θα μετρήσει

Και μια λοιπόν και συζητάμε για τα κριτήρια που θα επηρεάσουν την απόφαση του πολίτη για το κόμμα που τελικά θα ψηφίσει, ας αναφέρουμε το σημαντικότερο κριτήριο. Κι αυτό δεν είναι άλλο από την οικονομία.

Εδώ τα πράγματα είναι χωρίς φτιασίδια, χωρίς κόλπα και χωρίς παραμύθια. Η οικονομία είναι νούμερα, αριθμοί ωμοί και σκληροί, όπου το ψέμα φαίνεται αμέσως και η αλήθεια δεν κρύβεται.

Έτσι, στις βουλευτικές εκλογές το κυρίαρχο που μετράει είναι το πορτοφόλι του κάθε ψηφοφόρου, δηλαδή η οικονομική άνεση να ζει αξιοπρεπώς ο ίδιος και η οικογένειά του.

Το σταθερό οικονομικό περιβάλλον της χώρας, η εργασία, οι αμοιβές, η μείωση της ανεργίας και του πληθωρισμού είναι τα κριτήρια του μέσου ψηφοφόρου, που τον οδηγούν να πάρει την τελική απόφαση για το κόμμα που θα ψηφίσει.

Γ.Δ.

Και ξαφνικά 1,695 ευρώ

Μου το είπε φιλικό μου πρόσωπο με ένα τόνο ικανοποίησης. Τελικά το συνάντησα κι εγώ. Είδα λοιπόν, σε φωτεινή πινακίδα πρατηρίου βενζίνης τιμή απλής αμόλυβδης 1,695 ευρώ. Αυτή την τιμή είναι αλήθεια πως είχαμε να τη δούμε στα πρατήρια χρόνια. Είχαμε συνηθίσει καιρό τώρα να βρίσκεται μπροστά το 2. Γι’ αυτό το ξάφνιασμα του φίλου, η έκπληξη, αλλά και η χαρά του για τη μείωση της βενζίνης.

Ένα ακόμη προϊόν που μειώθηκε, όπως πληροφορήθηκα, είναι το παστεριωμένο γάλα. Να σημαίνει αυτό άραγε ότι γενικώς τα γαλακτοκομικά θα μειωθούν; Άγνωστο. Γνωστό είναι ότι τα τυροκομικά αυξήθηκαν 80%, αύξηση που δεν αιτιολογείται με τίποτε κι όμως συνέβη όταν η τιμή του γάλακτος ανέβηκε για 10 λεπτά.

Γ.Δ.

Ξηλώνονται τρία περίπτερα

Δήλωση δημάρχου Τσέπελη: Όποιο περίπτερο κλείνει, ξηλώνεται».

Η απόφαση είναι οριστική και αμετάκλητη πλέον διότι τα παρατημένα κλειστά περίπτερα είναι μια άσχημη εικόνα για την πόλη.

Έτσι, Τη Δευτέρα το πρωί ξηλώθηκε οριστικά πλέον το περίπτερο δίπλα στις γραμμές προς τα νεκροταφεία και θα αποκατασταθεί το πεζοδρόμιο και ο χώρος.

Ακόμη, πρόκειται να αποξηλωθεί το περίπτερο μπροστά από το Δικαστικό μέγαρο και ένα τρίτο στην περιοχή του πάρκου Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Καιρός ήταν να γίνουν αυτές οι παρεμβάσεις από τη δημοτική αρχή αφού οι περιπτεράδες τα έκλεισαν και τα εγκατέλειψαν.

Γ.Δ.

Σε δίκη ο Χατζηθεοδώρου

Σήμερα Τρίτη, αναμένεται να εκδικαστεί ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ξάνθης, η υπόθεση κατά του Γιώργου Χατζηθεοδώρου, γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, για συκοφαντική δυσφήμιση τελεσθείσα δημόσια και κατά συρροή, κατά του δημάρχου Μανώλη Τσέπελη και των αντιδημάρχων Μανώλη Φανουράκη και Γιάννη Ζερενίδη.

Αιτία και αφορμή για τη μήνυση που κατατέθηκε εις βάρος του Χατζηθεοδώρου η αναπαραγωγή από μέρους του του περιεχομένου μιας ανώνυμης επιστολής που έγινε δημόσια σε ραδιοφωνική εκπομπή και το δημοτικό συμβούλιο.

Η ανώνυμη επιστολή αναφερόταν σε τιμολόγια έργων που δεν ήταν σωστά, πράγμα που κατηγορηματικά διέψευσαν δήμαρχος και αντιδήμαρχοι.

Η σημερινή δίκη (πρωτοείσακτη) δε θα διεξαχθεί διότι, κατά πληροφορίες, ο Χατζηθεοδώρου εισήχθη στο Νοσοκομείο, οπότε αναμένεται να δοθεί παράταση.

Γ.Δ.

Εγκαίνια περιπτέρου Νομαρχιακής

Σήμερα, Τρίτη 16 Μαΐου η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Ξάνθης εγκαινιάζει το περίπτερό της στις 18.30 στην κεντρική πλατεία.

Πρόκειται ασφαλώς για πολιτικά εγκαίνια με «αέρα» εκλογών μιας και αναμένεται να είναι εκεί οι υποψήφιοι του κόμματος, ωστόσο, δεν περιλαμβάνεται η επίσκεψη κάποιου στελέχους εξ Αθηνών ή από αλλού για την εκδήλωση.

Ως εκ τούτου, καλούνται τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος να παραστούν στην τελετή των εγκαινίων.

Γ.Δ.

Εργασίες συντήρησης στην πλατεία των Αβδήρων

Σημάδια φθοράς παρουσιάζει η πλατεία των Αβδήρων και συγκεκριμένα το στέγαστρο κατά μήκος της νότιας πτέρυγας που στεγάζεται  το ΚΑΠΗ των Αβδήρων αλλά και άλλα καταστήματα. Ειδικότερα έχει σπάσει το προστατευτικό υλικό και πέρα από το γεγονός ότι είναι αντιαισθητικό και υποβαθμίζει την καθ’ ομολογία εντυπωσιακή πλατεία των Αβδήρων είναι και θέμα λειτουργικότητας. Ευτυχώς που τα αντανακλαστικά της δημοτικής αρχής φαίνεται ότι λειτουργούν καλά και όπως μάθαμε,  πριν διαμαρτυρηθούν εντόνως οι κάτοικοι – και δικαίως άλλωστε- έγινε ανάθεση για συντήρηση και αντικατάστασης του φθαρμένου υλικού και άμεσα θα ξεκινήσουν οι εργασίες ώστε να γίνει η αποκατάσταση.

Μ.Ξ.

Πνιγμένα στα αγριόχορτα τα παρτέρια της Ανδ. Δημητρίου

Άνοιξη και βροχερή φέτος και όπως είναι φυσικό η φύση οργιάζει…Έτσι αυξάνεται ο φόρτος εργασίας της υπηρεσίας πρασίνου του δήμου που πρέπει κάθε υπάλληλος να είναι μ’ ένα χορτοκοπτικό στο χέρι για να καθαρίζει από αγριόχορτα τους κοινόχρηστους χώρους, τα παρτέρια ακόμη και τα οικόπεδα που δεν τα καθαρίζουν οι ιδιοκτήτες τους και τους στέλνουν τον λογαριασμό στο σπίτι. Οι φωτογραφίες είναι από την κεντρική οδό Ανδρέου Δημητρίου στα παρτέρια των δέντρων μπροστά από το 1ο Γυμνάσιο Ξάνθης και όπως δείχνουν έχει να περάσει …χορτοκοπτικό πολύ καιρό και πρέπει να περάσει άμεσα γιατί τα χόρτα έχουν πνίξει τα παρτέρια, αισθητικά προκαλεί όχληση γιατί φαίνεται μια απεριποίητη πόλη αλλά και είναι ότι πρέπει για φωλιά φιδιών! Ας καθαριστούν για να μην κάποιος συμπολίτης μας κάποιο κακό …συναπάντημα!

Μ.Ξ.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…