Αρχίζουν και τα εγκαίνια
Ένα από τα δρώμενα των βουλευτικών εκλογών ως γνωστόν, είναι και τα εγκαίνια των πολιτικών γραφείων.
Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να συγκεντρωθεί κόσμος, να γίνει ομιλία και γενικά οι ψηφοφόροι να έρθουν πιο κοντά στον υποψήφιο.
Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, πρώτη ξεκινά τη διαδικασία αυτή η Έρση Παρχαρίδου, υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Κυριακή 7 Μαΐου στις 19.30 και το γραφείο βρίσκεται στην οδό Μεσολογγίου 9Α.
Δεύτερη πρόσκληση για εγκαίνια πολιτικού γραφείου από την Μαρία (Μαίρη) Τσιακίρογλου. Η διεύθυνση των γραφείων είναι στην 28ης Οκτωβρίου 23 (1ος όροφος) και θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια την Τρίτη 9 Μαΐου στις 20.00.
Γ.Δ.
Συνεχίζουμε ομαλά
«Όλα καλά» θα ήταν η σωστή έκφραση για τη μέχρι τώρα πορεία των βουλευτικών εκλογών στο νομό μας.
Τίποτε και πουθενά και από κανένα κόμμα ή υποψήφιο δεν υπάρχει διαμαρτυρία ή καταγγελία για κάποιο αρνητικό γεγονός εις βάρος του.
Όλα εξελίσσονται ομαλά και θα το πούμε, πολιτισμένα μέχρι στιγμής, κι ελπίζουμε για να μην πούμε ότι είμαστε απόλυτα σίγουροι, πως έτσι θα ολοκληρωθεί ο εκλογικός αγώνας. Αξίζει δε να τονιστεί και να αξιολογηθεί ως απόλυτα θετικό ότι το ίδιο συμβαίνει σε ολόκληρη τη χώρα. Κι αυτό, σίγουρα εγγράφεται στα θετικά για όλους.
Γ.Δ.
Μνήμη από το παρελθόν Ι
Θα σας εκφράσω με την άδειά σας, μια προσωπική άποψη για τις βουλευτικές εκλογές.
Από νεαρός ακόμη, εκείνα τα άδολα χρόνια με τον Αλέξανδρο Μπαλτατζή, σα νεολαίος, απολάμβανα το προεκλογικό κλίμα, τις συγκεντρώσεις στην πλατεία και τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.
Ζούσα την όλη ατμόσφαιρα αυτό το πανηγύρι της Δημοκρατίας, παρά τα όποια αρνητικά που ακόμη συνεχίζονταν.
Ήταν μια άλλη αίσθηση να ακούς τον Ηλία Ηλιού, τον Γεώργιο Παπανδρέου, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Πασσαλίδη, τον Μαρκεζίνη, τον Αλέξανδρο Μπαλτατζή, τον Κανελλόπουλο και άλλους πολιτικούς.
Μνήμες μιας άλλης περιόδου η οποία προφανώς έφυγε. Ξεχώριζε όμως σε κάτι που σήμερα δεν υπάρχει. Στην ειλικρίνεια και τον ενθουσιασμό.
Γ.Δ.
Μνήμη από το παρελθόν ΙΙ
Πολιτικοί ομιλητές δεν υπήρχαν μόνο τα προ Μεταπολίτευσης χρόνια. Θα τους αδικούσαμε εάν αρνιόμασταν αυτό διότι κυρίως στη Βουλή διέπρεπαν ο Λ. Κύρκος, ο Ανδ. Παπανδρέου, ο Ευ. Βενιζέλος, ο Κων. Μητσοτάκης, ο Μ. Παπαγιαννάκης, ο Νικ. Κωνσταντόπουλος και άλλοι που χαιρόσουν να τους ακούς να μιλούν από στήθους κι όχι, όπως σήμερα που οι περισσότεροι μιλούν διαβάζοντας όσα τους έχουν γράψει. Κάποιοι δε, διαβάζοντας και άσχημα…
Άλλα χρόνια, άλλοι πολιτικοί άνδρες, άλλα μεγέθη που τιμούσαν το ρόλο και την αποστολή του πολιτικού, διότι διέθεταν γνώσεις, παιδεία και ένα σεβασμό στον ιδεολογικό αντίπαλο.
-Υ.Γ. Προφανώς κάποιον θα έχω ξεχάσει Ζητώ εκ προοιμίου συγγνώμη.
Γ.Δ.
Δημοσκόπηση
Στη γειτονική μας Κομοτηνή πρωτοπορούν και ιδού γιατί. Παραγγέλθηκε και υλοποιήθηκε (άγνωστο από ποιόν ή ποιους) μια έρευνα για να καταγραφεί η άποψη και επιλογή της κοινής γνώμης ως προς τους υποψήφιους των τριών μεγάλων κομμάτων, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Η έρευνα λοιπόν, που περιλάμβανε όλο το ψηφοδέλτιο του κάθε κόμματος, έδωσε τις εξής προτιμήσεις.
Για τη ΝΔ τον Ευριπίδη Στυλιανίδη ως πρώτο σε προτίμηση, τον Δημήτρη Χαρίτου από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Ιλχάν Αχμέτ από το ΠΑΣΟΚ. Τους εν ενεργεία βουλευτές δηλαδή.
Αυτά από την Κομοτηνή.
Απ’ όσα γνωρίζω καμία παρόμοια έρευνα δεν έχει προγραμματιστεί για την Ξάνθη.
Γ.Δ.
Προγνωστικά Ι
Συνηθίζεται κατά τις εκλογές να γίνονται προγνωστικά ως προς το ποια παράταξη θα κερδίσει, ποιοι θα εκλεγούν, με ποιο ποσοστό και άλλα σχετικά που αφορούν τα εκλογικά αποτελέσματα.
Επειδή ήδη βρισκόμαστε στην «καρδιά» των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου, λογικό είναι αρκετοί να μιλούν, να ρωτούν, να θέλουν να εκτιμήσουν ποιοι από τους υποψήφιους βουλευτές των τριών κομμάτων θα εκλεγούν.
Θεμιτή βεβαίως η επιθυμία τους, όμως δύσκολο να απαντηθεί. Κι αυτό, διότι πάντα τα δεδομένα αλλάζουν. Δηλαδή, αλλάζουν οι επιλογές των εκλογέων. Κι η αλλαγή δεν είναι μόνο σε επίπεδο προσώπου, αλλά και στην επιλογή κόμματος.
Γ.Δ.
Προγνωστικά ΙΙ
Γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γίνει πρόγνωση του ποιος θα κερδίσει.
Η επιλογή πλέον, αργά αλλά γίνεται, περιλαμβάνει το τι έργο παρήγαγε ο εν ενεργεία βουλευτής, κυρίως δε ο κυβερνητικός. Κι αν μεν ήταν δραστήριος και όντως προσέφερε έργο θετικό στο νομό, τότε ανάλογα αξιολογείται και θετικά. Εάν απεναντίας δεν έκανε τίποτε θετικό και απλώς ψήφιζε τις προτάσεις του κόμματός του και αδιαφόρησε για τα προβλήματα του τόπου του, τότε θα εισπράξει και την ανάλογη απόρριψη και καταψήφιση, μιας και η προσφορά του κρίθηκε ελάχιστη ως μηδενική.
Γ.Δ.
Προγνωστικά ΙΙΙ
Το κριτήριο της θετικής ή αρνητικής προσφοράς ενός βουλευτή, το έχει ο κάθε εκλογέας.
Τόσο της πόλης όσο και της υπαίθρου. Εξάλλου, τέσσερα χρόνια είχε την ευκαιρία της αξιολόγησης των βουλευτών. Εάν δηλαδή, με τις ενέργειές του βοήθησε να γίνουν έργα, εάν κατέθεσε ρεαλιστικές προτάσεις προς την κυβέρνηση, εάν προώθησε κομβικά θέματα του τόπου του, εάν μεσολάβησε στο να επιλυθούν εκκρεμότητες συλλόγων, σωματείων, συλλογικών φορέων, εάν άκουσε τα αιτήματα της τοπικής του κοινωνίας.
Για όσους δεν τα έκαναν αυτά, τότε το λεγόμενο «μαύρισμα» στις εκλογές είναι το σίγουρο και θα το εισπράξουν και θα το αξίζουν.
Ο λαός που σε τίμησε με την ψήφο του, αν εσύ τον αγνόησες, έχει τον τρόπο να σε τιμωρήσει.
Γ.Δ.
Μια απορία
Με ξάφνιασε η τηλεφωνική ερώτηση συμπολίτη η οποία ήταν σύντομη και ολίγον ειρωνική. Πρωί-πρωί ήταν το τηλεφώνημα και αμέσως μπήκε στο θέμα ρωτώντας: «Βλέπουν ή όχι το βράδυ τα ζώα;»
Του απάντησα πως τα περισσότερα βγαίνουν το βράδυ για την τροφή τος, κυρίως τα θηλαστικά, ενώ τα πτηνά το βράδυ, πλην λίγων εξαιρέσεων, κουρνιάζουν στα δέντρα ή τις φωλιές τους.
Η απάντησή του στα λεγόμενά μου, ήταν ακόμη πιο ειρωνική: «Ε, αυτά να τα πείτε σε αυτούς που υποστηρίζουν πως τα ζώα κινδυνεύουν από τις ανεμογεννήτριες», μου είπε κι έκλεισε το τηλέφωνο.
-Ήταν ένα πρωινό ξάφνιασμα, αλλά όντως δεν μπορεί αυτός να θεωρηθεί ο λόγος που κινδυνεύουν θηλαστικά και πτηνά από τις ανεμογεννήτριες. Από τους ανθρώπους κινδυνεύουν περισσότερο και από τις ακραίες ιδέες κάποιων».
Γ.Δ.
Συγχαρητήρια!
Αυτό που συμβαίνει αυτές τις ημέρες στην πόλη μας δεν είναι μόνον Πολιτισμός. Είναι και κάτι άλλο, διαφορετικό και κορυφαίο.
Ο θεσμός «Πόλις Ονείρων» με τα μουσικά σχολεία, είναι μια απόλυτη σχέση συγκίνησης, χαράς και αισιοδοξίας.
Συγκίνηση από τα νέα αγόρια και κορίτσια που με τις μουσικές γνώσεις τους, τα τραγούδια τους συνεπαίρνουν το ακροατήριο.
Είναι χαρά διότι βλέπεις το κέφι τους, τα μάτια τους, που προσπαθούν να παίξουν σωστά και τέλος είναι η αισιοδοξία που μεταδίδουν για το μέλλον το δικό τους και της Ελλάδος.
Μένω εδώ, στα λίγα λόγια και στη μεγάλη χαρά και συγκίνηση. Ένα μεγάλο «εύγε» σε όλους και βέβαια στο δήμο -και τους άλλους φορείς βέβαια- που αγκάλιασε και στηρίζει το θεσμό που τιμάει το Μάνο Χατζιδάκι.
Γ.Δ.