Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ό,τι οφείλεις να ξέρεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος!

Ό,τι οφείλεις να ξέρεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος!

0

Ο Ιατρός-Πνευμονολόγος, κ. Π. Πουλιόπουλος μεταφέρει στο «Ε» σκέψεις-προβληματισμούς και αποτελέσματα τεκμηριωμένων ερευνών αναφορικά με τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία

Π. Πουλιόπουλος στο «Ε»: «Στο τριτογενές κάπνισμα οι βλαβερές ουσίες μένουν πάνω στα ρούχα, μέχρι να πλυθούν»…

Το κάπνισμα αποτελεί μία (κακή) συνήθεια που είναι γνωστή σε όλους μας, είτε είμαστε ενεργητικοί, είτε παθητικοί καπνιστές. Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος ( 30/05) αναπόφευκτα μας βάζει σε σκέψεις αναφορικά με τα προβλήματα που αυτό επιφέρει πρώτα στην υγεία των ίδιων των καπνιστών και κατ’ επέκταση στη δημόσια υγεία. Βέβαια, μέσα από μία αναδρομή στο παρελθόν, μπορεί κανείς να παρατηρήσει πως το τσιγάρο τις προηγούμενες δεκαετίες «πρωταγωνιστούσε» σε διαφημιστικά σποτάκια, όπως επίσης και σε ταινίες, τηλεόραση. Σήμερα, ωστόσο, έχει υποχωρήσει αυτή η «τάση» και δεν χωρά αμφιβολία πως η νομοθεσία απαγόρευσής του σε συγκεκριμένους χώρους συνέδραμε καταλυτικά σε αυτή την εξέλιξη.

Παρόλα αυτά η νέα «μόδα» που έχει «καθιερωθεί» το 2023 είναι τα υποκατάστατα προϊόντα, όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο που αντιμετωπίζεται ως εναλλακτική και λιγότερο βλαβερό για την υγεία, με λίγα λόγια ως λύση σταδιακής διακοπής του καπνίσματος, παρόλα αυτά με κάποια επιφυλακτικότητα….

Ας δούμε, λοιπόν, τι ευσταθεί τελικά αναφορικά με το κάπνισμα…Τι μπορεί να χαρακτηριστεί «μύθος» και τι πραγματικότητα, μέσα από τις απαντήσεις που δίνει στο «Ε» ο κ. Πέτρος Πουλιόπουλος ως Ιατρός- Πνευμονολόγος.

«Πολύ συχνό το φαινόμενο τα παιδιά από την ηλικία των 12-13 χρονών να ξεκινούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο» σύμφωνα με τον κ. Πουλιόπουλο

«Μολονότι έχουν σταματήσει οι διαφημίσεις, δεν έχει αλλάξει κάτι αναφορικά με το κάπνισμα σύμφωνα και με τις πρόσφατες έρευνες. Επίσης, υπάρχει η τάση κυρίως οι νέοι/ες από την ηλικία των 12-13 ετών να ξεκινούν το ηλεκτρονικό, με την ψευδαίσθηση, ωστόσο πως είναι πιο ελαφρύ. Απεναντίας, αξιοσημείωτο είναι πως περιέχει μεγάλη ποσότητα νικοτίνης, κάτι βέβαια που είναι πολύ πιθανόν να τους φέρει αντιμέτωπους με πολλούς κινδύνους, με προβλήματα υγείας που ούτε είχαν κατά νου».

Αντιμέτωποι με τα προβλήματα υγείας μετά τη συμπλήρωση 15 χρόνων καπνίσματος…

«Όσον αφορά τα προβλήματα υγείας, λοιπόν, συνηθέστερα αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους στους καπνιστές που έχουν συμπληρώσει περισσότερα από 15 χρόνια περίπου, κατά προσέγγιση πάντα. Ενδεικτικά, μερικά από τα πιο συχνά είναι τα ακόλουθα: 1.χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, 2.λοιμώξεις του αναπνευστικού, 3.άσθμα στους ίδιους τους καπνιστές, όπως και στους γύρω τους, 4.καρκινογέννεση, όπως στους πνεύμονες, στο στομάχι, στην ουροδόχο κύστη και στο πάγκρεας», εξηγεί ο ιατρός.

Τριτογενές κάπνισμα και επιπτώσεις

«Το ‘’τριτογενές κάπνισμα’’ είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το αόρατο και τοξικό μείγμα αερίων και μορίων που επικάθεται στα μαλλιά και στα ρούχα των καπνιστών, αλλά και στα έπιπλα και στο πάτωμα. Συνεπώς, σφάλλουν αυτοί που θεωρούν πως απομακρύνουν τον κίνδυνο από τους γύρω τους όταν καπνίζουν σε εξωτερικό χώρο ή στον απορροφητήρα. Στον αντίποδα, οι βλαβερές ουσίες μένουν πάνω στα ρούχα, ωσότου πλυθούν. Άρα, ο κίνδυνος παραμένει εκεί! », επισημαίνει εν κατακλείδι ο κ. Πουλιόπουλος.

Χρύσα Κιατίπη

chkiatipi@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …