Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ O ΕΟΣ Ξάνθης στο βουνό Κούλα στις 28 Μαΐου

O ΕΟΣ Ξάνθης στο βουνό Κούλα στις 28 Μαΐου

0

Μια όμορφη πεζοπορική διαδρομή στα βουνά της Ροδόπης και συγκεκριμένα στη περιοχή των Πομάκων είναι η ανάβαση της Κούλας (1607 μ.) από το χωριό Ωραίο

Την Κυριακή 28 Μαΐου ο ΕΟΣ Ξάνθης θα πραγματοποιήσει εξόρμηση στο βουνό Κούλα από το χωριό Ωραίο.

Μια διαδρομή που ξεκινάει από τον ορεινό οικισμό του “Ωραίου” και οδηγεί στην οροσειρά της Ροδόπης πολύ κοντά στα ΕλληνοΒουλγαρικά σύνορα. Προσφέρει φοβερή θέα προς την περιοχή των “Πομακοχωρίων” και δίνει μια καινούρια ματιά σε μια τόσο αδικημένη περιοχή από ορειβατικής απόψεως, διότι παρόλο που έχει φοβερά μονοπάτια και κορυφές δεν είναι τόσο γνωστή όσο θα έπρεπε στην πλειοψηφία των ορειβατών.

Φτάνοντας στην είσοδο του χωριού (υψόμετρο 685 μ.) από τον ασφαλτόδρομο, συναντούμε μια μεγάλη βρύση στα δεξιά του δρόμου, από όπου ξεκινά ένας στενός ανηφορικός τσιμεντόδρομος (κόκκινα σημάδια). Ακολουθούμε τον τσιμεντόδρομο, για περίπου 800 μέτρα, που σύντομα γίνετε χωματόδρομος, προσπερνώντας δεξιά και αριστερά καπνοχώραφα, σήμα κατατεθέν τη περιοχής, φτάνουμε σε μικρότερη υδατοδεξαμενή. Από εδώ πλέον ξεκινά μονοπάτι το οποίο σε λίγη ώρα συναντά μαντρί και κατόπιν κατευθύνεται αριστερά, πάνω στην ομαλή ράχη, ανηφορίζει προς το ύψωμα Τυχερός Λόφος. Από εδώ ο πεζοπόρος έχει όμορφη θέα προς το οροπέδιο του χωριού Ωραίο.

Στη συνέχεια το μονοπάτι τραβερσάρει τον Τυχερό Λόφο (1155 μ) από τα ανατολικά, όπου και συναντάμε τη βρύση που έχει νερό όλο το χρόνο, λίγο πριν τον αυχένα. Αμέσως μετά το μονοπάτι στρίβει αριστερά διασχίζοντας έντονα επικλινείς πλαγιές με δυτικό προσανατολισμό, μέσα από δάση οξιάς. Σε μια ώρα περίπου από την βρύση το μονοπάτι φτάνει σε διάσελο (της κύρια κορυφογραμμής) και το μονοπάτι πλέον πέφτει από την άλλη μεριά του βουνού με τις πλαγιές να κοιτούν προς τα ανατολικά. Ανεβαίνουμε σε πλάτωμα (μεγάλα λιβάδια) όπου υπάρχει πηγή με λίγο τρεχούμενο νερό κοντά στις ξύλινες καλύβες των τσομπάνων. Έπειτα ξαναμπαίνουμε σε αραιό δάσος με ψηλές οξιές. Αφού κερδίσουμε αρκετό ύψος καταλήγουμε σε εκτεταμένα οροπέδια καλυμμένα με κέδρους και πεύκα. Στο τέλος του οροπεδίου σε χαρακτηριστικό πλάτωμα (οροπέδιο της Κούλας 1575 μ.) υπάρχουν τα ερείπια δύο κτιρίων του στρατιωτικού Φυλακίου της Κούλας.

Η δασωμένη ανηφορική πλαγιά στο βάθος καταλήγει στη κορυφή της Κούλας με υψόμετρο 1607μ. Από εκεί είναι άπλετη η θέα προς τα βουνά της ελληνικής και βουλγαρικής Ροδόπης. Το μονοπάτι αυτό στο παρελθόν ένωνε τα Πομακοχώρια με χωριά της Βουλγαρίας. Στην προσπάθεια διατήρησης ιστορικών μονοπατιών, μέλη του ΕΟΣ Ξάνθης μερίμνησαν για τη σήμανση και το καθαρισμός αυτού του μονοπατιού.

Υπενθυμίσεις:

  • Ώρες πορείας: 8 ώρες (με επιστροφή)
  • Υψομετρική διαφορά: 1000μ.
  • Σήμανση: καλή (κόκκινα σημάδια)
  • Εξοπλισμός: ελαφρύ ορειβατικό μποτάκι
  • Βαθμός δυσκολίας: 2′,

Υπεύθ. Πεχλιβάνης Θανάσης: 6977665793

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με 6 μετάλλια επέστρεψε η «Ανατολική Δύναμη» από το Κύπελλο ΤΑΕΚΒΟ ΝΤΟ Αν.Μακεδονίας και Θράκης

Διοργανώθηκε το Σαββατοκύριακο στην Αλεξανδρούπολη Με 9 αθλητές και αθλήτριες συνοδεία του…