Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Μεγάλες προσδοκίες των αγροτών από  το αρδευτικό

Μεγάλες προσδοκίες των αγροτών από  το αρδευτικό

0

Με ένα μεγάλο «επιτέλους» υποδέχονται την προκήρυξη δημοπράτησης του εμβληματικού έργου που το περίμενε όλος ο νομός μας μια 20ετία

 

Ζητούν όμως και επέκταση του έργου σ’ όλον τον κάμπο κι όχι μόνο στην ανατολική πλευρά  – Τουλάχιστον 20 – 25 % μείωση του κόστους παραγωγής όταν ολοκληρωθεί

 

Ένα πολύ καλό νέο για ένα μεγάλο έργο για το οποίο «διψάει» ο νομός μας και το παλεύει να γίνει εδώ και μια 20ετία, είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού για το αρδευτικό της πεδιάδας της Ξάνθης από νερά του Νέστου. Η προκήρυξη βγήκε στον αέρα στις 20 Μαΐου μία μέρα πριν τις εκλογές και ως εκ τούτου δεν του δόθηκε η αντίστοιχη με την σημασία του δημοσιότητα. Ωστόσο είναι ένα έργο που πέρασε από 40 κύματα και πλέον έφτασε να μπει σε βάση δημοπράτησης κι αυτή είναι μια πολύ θετική εξέλιξη που αφορά συνολικά το νομό μας και όχι μόνο τους αγρότες που είναι οι άμεσα ωφελούμενοι.

Διαγωνισμός δημοπράτησης του  αρδευτικού: «Επιτέλους ένα καλό νέο που περιμέναμε 20 χρόνια», λένε οι αγρότες του νομού μας

Με χαρά και ανάσα ανακούφισης υποδέχονται την είδηση της προκήρυξης του διαγωνισμού για το αρδευτικό οι αγρότες του νομού, όπως μας μεταφέρει ο πρόεδρος των Αγροτών Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης: «Είναι ένα πολύ καλό νέο για το νομό μας και για τους αγρότες είναι ένα έργο πνοής. Δεν είναι μόνο που θα ξεδιψάσει τα χωράφια του κάμπου που δεν είναι ποτιστικά, θα σώσει και τα άλλα από την υφαλμύρωση. Γι’ αυτό τόσα χρόνια ζητούσαμε να γίνει επιτέλους αυτό το μεγάλο έργο στο νομό μας».

Όπως είναι γνωστό το έργο στην πρώτη του φάση δεν περιλαμβάνει όλη την πεδιάδα της Ξάνθης αλλά τις περιοχές που δεν αρδεύονται από τα κανάλια του ΤΟΕΒ και συγκεκριμένα την κατασκευή των κύριων έργων για τη μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην Ανατολική πεδιάδα Ξάνθης που εμπεριέχει τις πέντε αγροτικές εκτάσεις Μυρωδάτου-Αβδήρων-Βελόνης-Μάνδρας- Πεζούλας.  Επίσης περιλαμβάνει και παρεμβάσεις έργων υδροληψίας Τοξοτών για μια σειρά έργα κεφαλής για την  αντιμετώπιση της υφαλμύρωσης  από την υπεράντληση των υπογείων υδάτων σε περίπου 56 χιλιάδων στρεμμάτων (που αποτελούν το ~22% της συνολικής έκτασης της πεδιάδας), όπως υπολογίζονται.

Ζητούν όμως και επέκταση του έργου σ’ όλον τον κάμπο κι όχι μόνο στην ανατολική πλευρά

Να σημειώσουμε ότι το έργο που υλοποιείται με Σύμπραξη του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)  είναι από τα μεγάλα έργα του προγράμματος ΥΔΩΡ 2.0. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Το κόστος του έργου ανέρχεται σε ποσό με ΦΠΑ 210,18 εκατ. ευρώ. «Γνωρίζουμε ότι σ’ αυτή τη φάση το έργο θα περάσει σε περιοχές που δεν είναι άνυδρες και ποτίζουν μόνο με γεωτρήσεις όπως στο Μυρωδάτο τα Άβδηρα την Μάνδρα. Θα πρέπει όμως να επεκταθεί σ’ όλο τον κάμπο. Τότε θα δώσει την μέγιστη οικονομική υπεραξία στο νομό μας γιατί θα μειώσει το κόστος παραγωγής και θα δυναμώσει τον πρωτογενή τομέα βελτιώνοντας το αγροτικό εισόδημα», επισημαίνει ο κ. Δαλάτσης.

Τουλάχιστον 20 – 25 % μείωση του κόστους παραγωγής όταν ολοκληρωθεί το αρδευτικό

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι ένας αγρότης για μια καλλιέργεια ποτιστική (βαμβακιού ή καλαμποκιού) ετησίως ξοδεύει 40 – 50 ευρώ το  στρέμμα όταν ποτίζει με πομώνες (αντλίες άρδευσης) από γεωτρήσεις. Ξοδεύει επίσης και για άλλα συμπληρωματικά εργαλεία (μοτέρ) ενώ για να ανοίξει μια γεώτρηση είναι μεγάλη η δαπάνη. Εκτιμά δε πως όταν ολοκληρωθεί το όφελος από το αρδευτικό δίκτυο όσο κι αν είναι το τίμημα θα είναι μεγάλο και εκτιμά πως το κόστος παραγωγής θα είναι μειωμένο κατά 20 – 25% και κατά συνέπεια θα αυξηθεί το ποσοστό του κέρδους του αγρότη.

Στις 19 Ιουνίου η δημοπράτηση

Η διάρκεια της σύμβασης ΣΔΙΤ έχει οριστεί σε 300 μήνες από την υπογραφή της. Τα πρώτα 3-4 έτη αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και τα υπόλοιπα την περίοδο συντήρησης και λειτουργίας. Η δημοπράτηση του έργου θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιουνίου 2023 με την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Δ’ ΣΣ τίμησε τη «Μάχη των Οχυρών» παρουσιάζοντας το τιτάνιο έργο και το σθεναρό αγώνα

Πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση με κατασκευαστικά στοιχεία για τα οχυρά, αλλά και τη σ…