Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Με εικαστική έκθεση συμμετείχε το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο στις Γιορτές Νεολαίας

Με εικαστική έκθεση συμμετείχε το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο στις Γιορτές Νεολαίας

0

Με θεματικές για τη λαογραφία και την παράδοση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την Οδύσσεια

Το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ξάνθης συμμετείχε στις «Γιορτές Νεολαίας 2023» του Δήμου Ξάνθης οργανώνοντας στο «φουαγέ» του Δημοτικού Αμφιθεάτρου  επί δύο μέρες (24 & 25 Μαΐου) εικαστική έκθεση αποτελούμενη από τρεις θεματικές ενότητες:

Η πρώτη ενότητα είχε ως θέμα «Ερευνώντας την καθημερινή ζωή της Ξάνθης του 19ου αι. μέχρι το πρώτο τέταρτο του 20ού αι.», η οποία αποτελούσε Σχέδιο Δράσης του Άξονα 1: Διδασκαλία-Μάθηση-Αξιολόγηση στο πλαίσιο της Αξιολόγησης της Σχολικής Μονάδας του Μειονοτικού Γυμνασίου-Λυκείου Ξάνθης. Στη δράση αυτή συμμετείχαν με εικαστικές δημιουργίες μαθήτριες και μαθητές των τριών τάξεων του Μειονοτικού Γυμνασίου, καθώς παρουσιάστηκαν παραδοσιακά ενδύματα και κοσμήματα της λαϊκής παράδοσης. Σκοπός της δράσης αυτής ήταν οι μαθήτριες και οι μαθητές να έρθουν σε γνωριμία με τη μεθοδολογία και την έρευνα της επιστήμης της Λαογραφίας και μέσα από την επιτόπια έρευνα να έρθουν σε γνωριμία με το λαϊκό πολιτισμό. Μέσα από τις εικαστικές συνθέσεις γνώρισαν οι μαθήτριες και οι μαθητές εργαλεία-σκεύη της αγροτικής και της αστικής ζωής και τα απεικόνισαν με το δικό τους τρόπο. Γι’ αυτό το λόγο πραγματοποιήθηκαν και διδακτικές επισκέψεις στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης. Η υπεύθυνη ομάδα των καθηγητριών/ών, που πλαισίωσε τη δράση αυτή αποτελούνταν από την εκπαιδευτικό κ. Νεμπιέ Χασάνογλου (ΠΕ08-Εικαστικός), η οποία ως ειδικός στο μάθημα των Εικαστικών βοήθησε με την τεχνική της καθοδήγηση τις μαθήτριες και τους μαθητές στις εικαστικές δημιουργίες της έκθεσης αυτής και από τους εκπαιδευτικούς κ. Σεβήμ Καδή (ΠΕ02-Φιλόλογο), κ. Αϊσέ Σαλήμ (ΠΕ03-Μαθηματικό), κ. Ιρφάν Μπαϊράμ (ΠΕ03-Μαθηματικό), κ. Σενέμ Οσμάνογλου (ΠΕ06-Αγγλική Φιλολογία) και τον κ. Μουσταφά Χατζή (ΠΕ11-Φυσική Αγωγή). Συντονιστής της δράσης και υπεύθυνος της έκθεσης ήταν ο εκπαιδευτικός κ. Κωνσταντίνος Ζωγραφόπουλος (ΠΕ02-Φιλόλογος.

Η δεύτερη ενότητα είχε ως θέμα «Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (παιδική εκμετάλλευση, σχολικός εκφοβισμός, ενδοοικογενειακή βία, γυναικοκτονία), όπου οι μαθήτριες και οι μαθητές παρουσίασαν τις θεματικές εργασίες τους στα αγγλικά. Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε στο μάθημα των Αγγλικών με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Ντιλντάρ Μεχμέτ (ΠΕ06-Αγγλική Φιλολογία).

Η τρίτη θεματική ενότητα ήταν εμπνευσμένη από το μάθημα της Οδύσσειας της Α΄ Τάξης Γυμνασίου και συγκεκριμένα από τη Ραψωδία ε, στ. 252-310, στην οποία αναγράφεται η κατασκευή της σχεδίας του Οδυσσέα. Από το χωρίο αυτό οι μαθήτριες και οι μαθητές προχώρησαν σε κατασκευές της σχεδίας του Οδυσσέα και απεικόνισαν εικαστικά την περιπέτεια του Οδυσσέα από το νησί της Καλυψώς Ωγυγία προς την Ιθάκη. Υπεύθυνη καθηγήτρια της δράσης αυτής ήταν η κ. Σοφία Τσολακίδου (ΠΕ02-Φιλόλογος).

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…