Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ερ. Μπόζ: Ο αθλητισμός για τα ΑμεΑ είναι ακρογωνιαίος λίθος μιας ισορροπημένης ζωής

Ερ. Μπόζ: Ο αθλητισμός για τα ΑμεΑ είναι ακρογωνιαίος λίθος μιας ισορροπημένης ζωής

0

Η Θράκη θα συμμετέχει με τέσσερις αθλητές στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου ΑμεΑ στις 11 και 12 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη

Συζήτηση με τον Ερσίν Μπόζ, Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης, σχετικά με τις συμμετοχές των ατόμων με αναπηρία στην οργανωμένη άθληση και τη σημασία της στη ζωή τους.

Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Τα τελευταία χρόνια τονίζεται όλο και περισσότερο η αξία της άσκησης, για τη σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου. Δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι προτείνουν την άσκηση ως ένα μέσο για τη θεραπεία και πρόληψη πολλών παθήσεων. Αντιστοίχως, η συμμετοχή σε μια οργανωμένη αθλητική δραστηριότητα μπορεί να ωφελήσει το άτομο σε πολλαπλά επίπεδα, παρόλο που ο στόχος είναι διαφορετικός από εκείνον της άσκησης. Τι συμβαίνει όμως με την άσκηση και τον αθλητισμό στα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ);

Εξετάζοντας τα στατιστικά δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί αναπηρίας, διαπιστώνεται ότι το 24% του πληθυσμού εμφανίζει κάποια μορφή μακροχρόνιας αναπηρίας(Πίνακας 1). Παρόλο που δεν υπάρχουν στατιστικά δεδομένα στην Ευρώπη, η Ε.Ε το 2018 σε έκθεσή της αναφέρει ότι τα ΑμεΑ είναι λιγότερο πιθανό να συμμετέχουν σε οργανωμένο άθλημα, συγκριτικά με άτομα χωρίς κάποια αναπηρία. Επιπρόσθετα, στην ίδια έκθεση -η οποία δεν περιλαμβάνει δείγμα από Ελληνικό πληθυσμό, παρουσιάζεται μια ένδειξη της σημασίας της αναπηρίας ως εμπόδιο στη συμμετοχή, επιδεικνύοντάς την ως την τρίτη πιο συχνά αναφερόμενη αιτία μη συχνής συμμετοχής σε αθλητικές δραστηριότητες με ποσοστό 14%. Τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής εμφανίζονται σε Παγκόσμιο επίπεδο ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, κατηγορίας αναπηρίας και πλαισίου.

Πίνακας 1.: Σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ το 2017, τα χαμηλότερα ποσοστά μακροχρόνιων αναπηριών παρατηρούνται στη Μάλτα 12% και στη Σουηδία 13% και τα υψηλότερα στη Λετονία 41%, τη Σλοβενία 36% και Εσθονία 35%. Στην Ελλάδα το 24% αναφέρει μακροχρόνιες αναπηρίες. Πηγή: Eurostat

Με αφορμή το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου ΑμεΑ 2023 Ανδρών-Γυναικών το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Μαΐου στο Καυταντζόγλειο Στάδιο Θεσσαλονίκης, το «Ε» συζήτησε με τον Ερσίν Μπόζ, Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης, ο οποίος άλλωστε θα πάρει μέρος στη συγκεκριμένη διοργάνωση, σχετικά με τις συμμετοχές των ατόμων με αναπηρία στην οργανωμένη άθληση και τη σημασία της στη ζωή τους.

Τέσσερις συμμετοχές στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου ΑμεΑ από την Π.Ε. Τυφλών Θράκης
Ο κ. Μπόζ ανέφερε στη σχετική ερώτηση ότι «στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου ΑμεΑ θα συμμετέχουν τρία άτομα από την Ξάνθη και ένα από την Κομοτηνή. Τα τέσσερα αυτά άτομα θα συμμετέχουν κάτω από την ομπρέλα της Π.Ε. Τυφλών Θράκης. Είναι τρομερά σημαντικό που υπάρχουν άτομα στη περιφέρεια μας με όρεξη να αθληθούν και να διαγωνιστούν. Σημασία έχει η συμμετοχή και όχι η διάκριση».

Η Ξάνθη δεν διαθέτει αθλητικό σύλλογο ΑμεΑ – Οι συμμετοχές γίνονται μέσω του Α.Σ. ΑμεΑ ΚΟΤΙΝΟΣ της Αλεξανδρούπολης
Ρητή προϋπόθεση για την συμμετοχή αθλητών σε αθλητικό event της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες είναι η εγγραφή σε σωματεία που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων που τηρείται στην ΓΓΑ. Με δεδομένο αυτό, ο Ερσίν Μπόζ τόνισε ότι «δυστυχώς στη Ξάνθη δεν υπάρχει σωματείο άθλησης οπότε το να γραφτούμε και οι τέσσερις αθλητές στον Α.Σ. ΑμεΑ ΚΟΤΙΝΟΣ της Αλεξανδρούπολης ήταν μονόδρομος, αν θέλαμε να συμμετάσχουμε σε μία τέτοια διοργάνωση όπως το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου ΑμεΑ». Όπως ανέφερε ο ίδιος, ο Δήμος Ξάνθης τους έχει παραχωρήσει γυμναστή ενώ οι προπονήσεις λαμβάνουν χώρα στις εγκαταστάσεις της ΑΣΠΙΔΑΣ Ξάνθης.

H παχυσαρκία αποτελεί έναν κίνδυνο για τα άτομα με αναπηρία
Ο κ. Μπόζ αστειευόμενος ανέφερε ότι «εγώ θα συμμετέχω παρότι δεν έχω καμία όρεξη για διακρίσεις, δεν είμαι μικρός σε ηλικία και ούτε έχω τα κατάλληλα κιλά». Συνεχίζοντας υπογράμμισε «ότι το μεγάλο κίνητρο της συμμετοχής μου είναι ότι στις τελευταίες εκλογές του Συλλόγου μετά την καραντίνα η παχυσαρκία ήταν ένα μεγάλο ζήτημα ανάμεσα στα μέλη του Συλλόγου και ειδικά στα νέα παιδιά. Θεώρησα ότι έπρεπε να βρω τον χρόνο, να ψάξω έναν αθλητικό σύλλογο ώστε να παρακινήσω και άλλους ανθρώπους να αθληθούν μαζί μου. Είναι τεράστιο κέρδος το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή είμαστε τέσσερα άτομα. Του χρόνου θα γίνουμε πέντε και σε δύο χρόνια θα γίνουμε έξι».

Ο Ερσίν Μπόζ, Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης

Η ίδρυση αθλητικού συλλόγου στη Ξάνθη χρειάζεται πολιτική θέληση αλλά και γνώση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ
Το ζήτημα της ίδρυσης αθλητικού συλλόγου στη Ξάνθη που να αφορά στα ΑμεΑ υπόκειται σε πολλούς παράγοντες. Σύμφωνα με τον κ. Μπόζ, δεν είναι τόσο απλό αυτό το θέμα γιατί με τον όρο «ΑμεΑ» εννοούμε μια μεγάλη γκάμα αναπηριών που θεωρείται πολύ δύσκολο να μπορέσει ένας αθλητικός σύλλογος να λάβει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες της κάθε ομάδας. «Όσον αφορά στα άτομα με προβλήματα όρασης, και ειδικά στον στίβο, θεωρείται μία εύκολη περίπτωση την οποία πρέπει να εξετάσουμε και στα μελλοντικά μας σχέδια εάν είναι να ενταχθούμε σε σύλλογο της Ξάνθης».

Ο αθλητισμός είναι μια διαδικασία κοινωνικοποίησης για τα ΑμεΑ
Η κοινωνικοποίηση των ατόμων με αναπηρία στηρίζεται εξ ολοκλήρου στη δυνατότητα τους να έχουν πρόσβαση σε μέρη που μπορεί να έχει πρόσβαση οποιοσδήποτε άλλος. Η Πολιτεία δυστυχώς δεν έχει μεριμνήσει, όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να κλειδώνονται σπίτι τους μη ζώντας τη ζωή τους. Ο αθλητισμός, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Π.Ε. Τυφλών Θράκης, είναι μια ζωογόνος δύναμη για την κοινωνική ζωή των ατόμων με αναπηρία. «Υπάρχουν άτομα που δεν βγαίνουν καθόλου από το σπίτι τους λόγω της σοβαρότητας του προβλήματος όρασής τους αλλά και του κοινωνικού περιβάλλοντος και με αυτό εννοώ την μη-προσβασιμότητα της Ξάνθης. Ο αθλητισμός όμως είναι ένας λόγος να βγει κάποιος από το σπίτι του και η ζωή του να αλλάξει προς το καλύτερο», υπογραμμίζει ο κ. Μπόζ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…