Πότε πληρώνονται οι ενστάσεις
Η προθεσμία για την κατάθεση δικαιολογητικών, οι ποινές για όσους δεν τήρησαν τους όρους οι εντάσεις και η συμπλήρωση του Ε1
Προθεσμία μέχρι το τέλος Μαΐου έχουν χιλιάδες επιχειρήσεις προκειμένου να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την ενίσχυση της επιστρεπτέας προκαταβολής που πήραν. Σε διαφορετική περίπτωση θα κληθούν να επιστρέψουν το σύνολο του κρατικού δανείου εφάπαξ και εντόκως! Όπως προκύπτει από την τελευταία απόφαση του υπουργείου Οικονομικών όσοι επιχειρηματίες, δεν υποβάλουν δικαιολογητικά μέχρι τις 31η Μαΐου 2023 ή τα δικαιολογητικά δεν αποδεικνύουν ότι τήρησαν τον όρο της απασχόλησης εργαζομένων, τότε δεν ισχύουν οι παρατάσεις, και επί του επιστρεπτέου ποσού που βεβαιώθηκε έως τις 2 Νοεμβρίου 2022 επιβάλλονται τόκοι από την 1η Δεκεμβρίου 2022.
Στο αντίποδα τώρα, η αρμόδια επιτροπή των ενστάσεων έχει όλο το χρονικό περιθώριο… έως το τέλος Οκτωβρίου για να ελέγξει τα αιτήματα όσων αποκλείστηκαν από την χορήγηση των δανείων. Η αρμόδια επιτροπή της Γενικής Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) του υπουργείου Οικονομικών έλαβε πρόσφατα οδηγίες προκειμένου να λύσει τα προβλήματα στις επιμέρους περιπτώσεις ενστάσεων. Επειδή οι επιχειρηματίες υπέβαλαν υπεύθυνη δήλωση για την ορθότητα των στοιχείων που καταχώρισαν έπρεπε να γίνουν κάποιες νομικές διευκρινίσεις προκειμένου να μπορέσει να «ξεμπλοκαριστεί» η αρμόδια επιτροπή.
Όσοι τελικά λάβουν το κρατικό δάνειο θα έχουν περίοδο χάριτος 2 μήνες προτού γυρίσουν… ότι επιστρέφεται. Για όσους έκαναν ένσταση και κατάφεραν να πάρουν τα χρήματα πριν την 1 Μαρτίου του 2023, η περίοδος χάριτος λήγει, στις 31 Μαΐου του 2023.
Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για όσους δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την αίτηση στο αρχικό στάδιο (επειδή δεν πληρούσαν το σύνολο των κριτηρίων) και υπέβαλαν αίτημα επανεξέτασης. Υπό προϋποθέσεις οι αιτήσεις αυτές θα θεωρούνται εμπρόθεσμες.
Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα δικαιωθούν θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις με τα ποσά να είναι «κουρεμένα» έως 75%.