Τι ισχύει από την Τρίτη 16/5 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα – Γλυτώνουν χρόνο και φόρτο δουλειάς συμβολαιογράφοι και πολίτες
Πως αξιολογεί τις αλλαγές ο πρόεδρος Συμβολαιογράφων Θράκης , Χ. Τερζίδης
Απλουστεύεται το σύστημα για τις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων κάνοντας πιο εύκολη τη δουλειά των συμβολαιογράφων αλλά και των πολιτών. Ειδικότερα από την Τρίτη 16 Μαΐου η πλατφόρμα myProperty με αποφάσεις της ΑΑΔΕ εμπλουτίστηκε με νέες ψηφιακές υπηρεσίες και δυνατότητες με αποτέλεσμα για περιπτώσεις, όπως: τα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων, που γίνονται μετά από προσύμφωνο, οι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, όταν δεν προκύπτει φόρος ή αυτός έχει εξοφληθεί, να απαιτούνται λιγότερα πιστοποιητικά με αποτέλεσμα να μειώνεται ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας που είναι και το τελικό ζητούμενο.
Τι ισχύει στο myProperty
Ειδικότερα, από την Τρίτη 16 Μαΐου ισχύουν τα εξής:
Επεκτείνεται η ψηφιακή υποβολή δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων από τους συμβολαιογράφους, όταν πρόκειται για σύνταξη του οριστικού συμβολαίου για τη μεταβίβαση ακινήτου, μετά από προσύμφωνο. Προϋπόθεση είναι το οριστικό συμβόλαιο να μην απέχει πάνω από δύο χρόνια από το προσύμφωνο.
Κατά τη σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου με το οποίο μεταβιβάζεται η κυριότητα ακινήτου ή συνιστώνται εμπράγματα δικαιώματα με επαχθή αιτία σε ακίνητο, που αποκτήθηκε αιτία θανάτου, δωρεάς ή γονικής παροχής, που εκδίδονται μέσω του myPROPERTY, δεν απαιτείται πλέον προσάρτηση του πιστοποιητικού του άρθρου 105 του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών-Δωρεών-Γονικών Παροχών, στο μεταβιβαστικό συμβόλαιο, περί καταβολής ή μη οφειλής των οικείων φόρων, αλλά γίνεται ρητή μνεία από τον συμβολαιογράφο στο συμβόλαιο ότι έχει υποβληθεί από τον υπόχρεο, η κατά περίπτωση δήλωση (φόρου κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής).
Αντί αυτού, χρησιμοποιείται η ψηφιακή δήλωση, η οποία αντλείται από την πλατφόρμα myPROPERTY, συνοδευόμενη από μια απλή υπεύθυνη δήλωση για τη μη μεταβολή των στοιχείων.
Ποιες υποθέσεις ακινήτων παραγράφονται
Παράλληλα, παραγράφονται όλες οι υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών για τις οποίες η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε πριν την 1η-1-2008. Συγκεκριμένα, σε υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών με χρόνο γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης μέχρι και την 31-12-2008 το δικαίωμα του δημοσίου για την επιβολή των φόρων έχει παραγραφεί. Για τις υποθέσεις αυτές, εάν τυχόν εκκρεμούν στις Δ.Ο.Υ. δηλώσεις (αρχικές ή τροποποιητικές) φόρου κληρονομιάς, δωρεάς και γονικής παροχής, οι οποίες κατά την 28/3/2023 δεν έχουν διεκπεραιωθεί και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για τη σύνταξη συμβολαιογραφικής πράξης, καμία ενέργεια δεν γίνεται από τις Δ.Ο.Υ. και οι σχετικές δηλώσεις τίθενται στο αρχείο.
Ακόμη, για τις υποθέσεις αυτές, από την 28η Μαρτίου 2023, δεν μπορεί να εκδοθεί εντολή ελέγχου ή να διενεργηθεί έλεγχος ή να κοινοποιηθούν πράξεις προσδιορισμού φόρου, ενώ οι υποθέσεις που τυχόν εκκρεμούν για φορολογικό έλεγχο τίθενται στο αρχείο.
Πως αξιολογεί τις αλλαγές ο πρόεδρος Συμβολαιογράφων Θράκης , Χ. Τερζίδης
Αξιολογώντας τις νέες αποφάσεις ο πρόεδρος της Ένωσης Συμβολαιογράφων Θράκης κ. Χρήστος Τερζίδης θέτει θετικό πρόσημο στην προσπάθεια απλούστευσης του συστήματος για τις μεταβιβάσεις ακινήτων ωστόσο προβαίνει σε κάποιες επισημάνσεις σ’ ότι αφορά τον έλεγχο της δήλωσης από την Εφορία: «Κάθε ενέργεια προς την κατεύθυνση απλοποίησης του συστήματος είναι καλοδεχούμενη γιατί μειώνει σε χρόνο και χρήμα. Ωστόσο έχουμε διατυπώσει τις ενστάσεις μας που εξ’ αρχής για τον έλεγχο των πιστοποιητικών που γίνεται εκ των υστέρων από την ΔΟΥ και σε περίπτωση που προκύψει κάτι θα κληθεί ο πολίτης εκπρόθεσμα να πληρώσει την διαφορά. Αυτά στην δια ζώσης υποβολή δεν προκύπτουν. Σε κάθε περίπτωση η πολιτεία είναι αλήθεια ότι νομοθετεί τόσο συχνά που δεν μας αφήνει να αφομοιώσουμε τη νομοθεσία».
Μαριάννα Ξανθοπούλου