Ο νέος πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης Αθανάσιος Σισαμπέρης μιλά στο «Ε» για τις συνθήκες εργασίας στην περιοχή με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στην ΑΜΘ
«Θα κινηθούμε στον δρόμο που χάραξε ο αγαπημένος φίλος Άγγελος Μπεμπεκίδης», δήλωσε ο ίδιος
Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr
Μετά τον πρόσφατο χαμό του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Άγγελου Μπεμπεκίδη, νέος πρόεδρος εκλέχθηκε παμψηφεί ο πρώην αντιπρόεδρος Αθανάσιος Σισαμπέρης.
Το «Ε» επικοινώνησε με τον νέο πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες έρευνες που τοποθετούν την περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις χαμηλότερες θέσεις στην Ελλάδα όσον αφορά στο κατά κεφαλήν εισόδημα και την ανεργία στις ηλικίες 18 -29. Το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2020 της ΑΜΘ ήταν σημαντικά χαμηλότερο, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΑΜΘ ανέρχεται σε 10.908 ευρώ με την περιφέρεια της Ξάνθης να αναφέρεται ως πιο φτωχή με εισόδημα 8.944 ευρώ (Πίνακας 1).
Ο Άγγελος Μπεμπεκίδης υπήρξε κεφάλαιο για το έργο του Εργατικού Κέντρου
Ο κ. Σισαμπέρης ανέφερε στο «Ε» ότι «ακόμα δεν μπορώ να χωνέψω την απώλεια του Άγγελου. Ήμαστε συνεργάτες περισσότερα από δέκα χρόνια οπότε καταλαβαίνετε ότι ο χαμός του στοίχησε σε όλους. Δυστυχώς πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά όμως πλέον, όπως προστάζει η ίδια η ζωή, και να συνεχίσουμε το έργο του Άγγελου Μπεμπεκίδη όσο καλύτερα μπορούμε. Ο Άγγελος υπήρξε κεφάλαιο για το έργο του Εργατικού Κέντρου. Εμείς από δω και πέρα θα κινηθούμε στον δρόμο που χάραξε ο αγαπημένος φίλος και συνεργάτης».
Η σύσταση του νέου διοικητικού συμβουλίου
Ύστερα από την συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Μαΐου με συμμετοχή 12 μελών (απόντος του Κωνσταντίνου Βογιατζή) η σύσταση του διοικητικού συμβουλίου διαμορφώνεται ως εξής:
- Πρόεδρος: Αθανάσιος Σισαμπέρης
- Αντιπρόεδρος: Μουσταφά Ογλού Μουσταφά
- Γενικός Γραμματέας: Ευάγγελος Πουρναράκης
- Αν. Γενικός Γραμματέας: Μουζαφέρ Ογλού Ομέρ
- Οργανωτικός Γραμματέας: Νικόλαος Τοφέας
- Ταμίας: Ραμαδάν Ογλού Τζοσκούν
- Έφορος Δημοσίων Σχέσεων: Αντώνης Σεκόπουλος
Ο κ. Σεκόπουλος, το καινούργιο πρόσωπο στο Δ.Σ., εργάζεται στη ΣΕΚΑΠ.
«Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την απασχόληση των εργαζόμενων τις Κυριακές»
Αυτό που προέχει, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Σισαμπέρης, είναι ο αγώνας κατά των ανοιγμάτων των καταστημάτων τις Κυριακές. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «δεν γίνεται ο εργαζόμενος να απασχολείται επτά μέρες τη βδομάδα μην έχοντας χρόνο να δει τα παιδιά του ή να πάει μια βόλτα. Τα χρήματα λείπουν, όχι ο χρόνος. Η Κυριακή ανήκει σε μας και στα παιδιά μας. Απευθυνόμαστε σε όλο το κόσμο της Ξάνθης ότι το Εργατικό Κέντρο είναι ανοιχτό σε όλους για να αντιμετωπίσουμε μαζί όλα τα προβλήματα που προκύπτουν».
Η Ξάνθη κατατάσσεται στην τελευταία θέση όσον αφορά στο κατά κεφαλήν εισόδημα στην ούτως ή άλλως ανάμεσα στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης, ΑΜΘ
Επιβεβαιώνοντας την ΕΛΣΤΑΤ, ο κ. Σισαμπέρης αναφέρει ότι η Ξάνθη ανήκει στις φτωχότερες πόλεις στην Ελλάδα. Όπως σημειώνει «δυστυχώς βρισκόμαστε τελευταίοι στο κατά κεφαλήν εισόδημα και πρώτοι στα εργατικά ατυχήματα. Ένα μεγάλο ζήτημα της περιοχής είναι ότι το έμψυχο εργατικό δυναμικό μεταναστεύει, π.χ. στη Γερμανία, προς αναζήτηση καλύτερων μισθών και καλύτερης ζωής, αφήνοντας την περιοχή να μαραζώνει όσον αφορά στην οικοδομική δραστηριότητα αλλά και σε κλάδους όπως η εστίαση. Ο ορεινός όγκος της Ξάνθης έχει ερημώσει καθώς κυρίως οι άντρες επιλέγουν να φύγουν και να στέλνουν λεφτά πίσω στην οικογένεια τους. Μιλάμε για ποσοστό μετανάστευσης 70%. Με την εικόνα που έχω η ανεργία προσεγγιστικά αγγίζει το 40% ενώ μιλήσαμε με τον κ. Μητσοτάκη κατά την επίσκεψη του στα Θερμοκήπια Θράκης θέτοντας ερωτήματα. Ο ίδιος μας απάντησε ότι σε βάθος τετραετίας έχει σκοπό να τα λύσει. Ίδωμεν…».
Η ακρίβεια έχει τσακίσει τους μισθούς
Ο Αθανάσιος Σισαμπέρης υπογράμμισε ότι «εδώ και έντεκα χρόνια οι μισθοί είναι σταθεροί ενώ οι τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης καλπάζoυν προς τα πάνω. Είναι αδύνατον για οποιονδήποτε να επιβιώσει υπό τις παρούσες συνθήκες. Σύμφωνα με μια πρόσφατη ανακοίνωση της ΓΣΕΕ για να καλυφθούν βασικές ανάγκες ο μισθός από 780 ευρώ που είναι τώρα θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 840 του διάμεσου του μέσου μισθού που υπάρχει στην Ελλάδα και παίρνοντας υπόψη και τον πληθωρισμό που υπάρχει».
«Η ψηφιακή κάρτα ελπίζω να τερματίσει τις απλήρωτες υπερωρίες»
Σύμφωνα με τον κ. Σισαμπέρη, οι μεγάλες εταιρίες είναι πολύ πιο τυπικές σε σχέση με τις μικρότερες επιχειρήσεις όσον αφορά στην πληρωμή των υπερωριών. «Η έλευση της ψηφιακής κάρτας ελπίζω να δώσει τέλος στην ασυδοσία των εργοδοτών και την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Η υπόσχεση του Πρωθυπουργού ήταν ότι θα ελέγχονται αυτά τα περιστατικά. Όλα θα αλλάξουν βέβαια με αγώνες και όχι με ευχολόγια».