Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Χρ. Νάκης: «Η αγάπη είναι η πολιτική του μέλλοντος»

Χρ. Νάκης: «Η αγάπη είναι η πολιτική του μέλλοντος»

0

Το βιβλίο του «Επόμενη στάση Αγάπη» συστήνει στο «Ε» ο συγγραφέας

Στον ρου μίας ενδιαφέρουσας συζήτησης μιλά για τις εμπειρίες του όσον αφορά το προσφυγικό και τελικά για τις αξίες που του έδωσαν το έναυσμα να γράψει

Μία απλή καθημερινή συζήτηση με τον Χρήστο Νάκη αρκεί για να αντιληφθεί κάποιος το μεγαλείο του συγγραφέα-κοινωνού των ανθρωποκεντρικών ζητημάτων. Με «πλούσια» βιώματα από το προσφυγικό μέσα από μία εσωτερική ανάγκη να «φωτίσει» την αγάπη, την ενσυναίσθηση, την πολυπολιτισμικότητα γράφει ο Χρήστος Νάκης το βιβλίο του «Επόμενη στάση Αγάπη».

Ο συγγραφέας ήρθε σε επαφή με τους πρωταγωνιστές του πονήματός του, μοιράστηκε σκέψεις και προβληματισμούς. Σήμερα απτόητος από τις δυσκολίες παραδίδει στο φιλαναγνωστικό κοινό του ένα βιβλίο γραμμένο μέχρι και την τελευταία σελίδα με γνώμονα την αγάπη στον συνάνθρωπο και την αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου.

Μέσα από τη συνέντευξη του παραχώρησε στο «Ε» εξηγεί τι τον ώθησε στην εθελοντική προσφορά στο προσφυγικό και πώς ήρθε το έναυσμα για τη συγγραφή του βιβλίου.

«Ε»: Εργάζεστε στη Γ. Διεύθυνση Επικοινωνιών και Πληροφορικής του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων παράλληλα ολοκληρώσατε τις σπουδές σας στον Ελληνικό Πολιτισμό. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή;

Χ.Ν.: Η συγγραφή του βιβλίου μου προέκυψε για δυο λόγους. Πρώτον, ήταν η επιθυμία μου να συμπυκνώσω και να μοιραστώ τις βαθιές εμπειρίες και τα συναισθήματα που βίωσα ως συμμετέχων μαζί με τον ελληνικό λαό, κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης. Δεύτερον, ήταν η εξέλιξη της ακαδημαϊκής μου διπλωματικής εργασίας και συγκεκριμένα του μεταπτυχιακού μου στη Συμβουλευτική, επιτρέποντάς μου να αγγίξω τις κοινωνικο-ψυχολογικές διαστάσεις αυτού του σημαντικού φαινομένου.

«Ε»: Τι σας έκανε να εντρυφήσετε σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, όπως είναι το προσφυγικό;

Χ.Ν.: Η αρχική μου συνάντηση με έναν άστεγο πεινασμένο μετανάστη στην καρδιά της Αθήνας, σηματοδότησε ένα κομβικό σημείο καμπής για μένα πριν από δεκαοκτώ χρόνια. Αυτή η συνάντηση ήταν το έναυσμα να ασχοληθώ με το προσφυγικό και ουσιαστικά να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μου. Με την πάροδο του χρόνου, μια αφοσιωμένη ομάδα φίλων σχηματίστηκε γύρω από αυτόν τον σκοπό, και όταν το κύμα των προσφύγων έπληξε την Ελλάδα, ήμασταν προετοιμασμένοι και δεσμευμένοι να έχουμε θετικό αντίκτυπο σε αυτή τη δοκιμασία των ανθρώπων και να βοηθήσουμε και την πατρίδα μας να ανταπεξέλθει στον δύσκολο ρόλο της.

«Ε»: Ποιες αξίες επιθυμείτε να αναδείξετε μέσα από το παρόν πόνημά σας «Επόμενη στάση Αγάπη»; Εξηγήστε μας το σημασιολογικό περιεχόμενο του τίτλου.

Χ.Ν.: Το βιβλίο υπογραμμίζει την βαθιά σημασία της συνδεσιμότητας της αλληλεγγύης και της αγάπης, ενώ φωτίζει τον ουσιαστικό ρόλο της ενσυναίσθησης που επέδειξαν οι Έλληνες εθελοντές. Τονίζει επίσης την ψυχική ανθεκτικότητα που αναδύεται στους πρόσφυγες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ζωής και την επιβίωση από ολέθρους και καταστροφές. Είναι μια με έντονα χρώματα υπενθύμιση, πώς μπορούμε να εμπνευστούμε για τα δικά μας προβλήματα από την καταγεγραμμένη εμπειρία της θέλησης για ζωή των προσφύγων που πέρασαν από την πατρίδα μας.

Ο τίτλος «Επόμενη στάση Αγάπη» σηματοδοτεί ένα ταξίδι, σαν το επίπονο ταξίδι των προσφύγων. Αντιπροσωπεύει την αγάπη ως μια συνειδητή στάση ζωής που περιλαμβάνει φροντίδα, δράση και αλληλεγγύη. Είναι το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνουμε όλοι. Η αγάπη, πιστεύω, είναι η πολιτική του μέλλοντος και η διαδρομή που πρέπει να διανύσει η ανθρωπότητα για να εξασφαλίσει την επιβίωση και την ευημερία της.

«Ε»: Πόσες αληθινές ιστορίες μπορεί να εντοπίσει ο αναγνώστης διαβάζοντάς το; Ποια από αυτές σας «σημάδεψε» περισσότερο;

Χ.Ν.: Όλο το βιβλίο αναφέρεται σε αληθινές ιστορίες και συγκλονιστικές μαρτυρίες. Ρίχνει φως στις εξαιρετικές προσπάθειες που κατέβαλλαν καθημερινά οι Έλληνες εθελοντές για τη διαχείριση μιας κατακλυσμιαίας εισροής προσφύγων. Περιλαμβάνει επίσης προσωπικές αφηγήσεις από άτομα που έπαιξαν κρίσιμους ρόλους στην προσφυγική κρίση, συμπεριλαμβανομένων κρατικών αξιωματούχων, στρατιωτικού προσωπικού και αξιωματούχων του λιμενικού. Συναντήσεις που δε θα ξεχάσω ποτέ…

Ε»: Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε κατά τη συγκέντρωση του υλικού σας; Πόσο χρόνο χρειαστήκατε;

Χ.Ν.: Η συλλογή του υλικού αυτού του βιβλίου διήρκεσε οκτώ χρόνια. Μία από τις κύριες προκλήσεις ήταν η διεξαγωγή συνεντεύξεων με 30 σημαντικές προσωπικότητες που παρουσιάζονται στο βιβλίο, διασφαλίζοντας μια ισορροπημένη εκπροσώπηση από όλα τα ιδεολογικά υπόβαθρα και τους ρόλους. Ένα άλλο επίπονο έργο ήταν να καθοριστεί ποιο υλικό θα περιλαμβανόταν και τι θα έμενε απ’ έξω τελικά.

«Ε»: Πόσο σημαντική είναι κατά την γνώμη σας η προσπάθεια να αποτυπώσετε την οπτική γωνία ανθρώπων που υπηρέτησαν το προσφυγικό από ποικίλες άλλες θέσεις;

Χ.Ν.: Κατά την άποψή μου, είναι ύψιστης σημασίας να αποτυπωθούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις ανθρώπων που υπηρέτησαν το προσφυγικό. Οι ρόλοι τους διέφεραν πολύ, από λιμενικούς μέχρι στρατιώτες, πολιτικούς έως δημάρχους, εκπροσώπους εκκλησιών, εθελοντές, ΜΚΟ. Καθένας από αυτούς προσφέρει έναν μοναδικό φακό μέσα από τον οποίο μπορεί να δει κανείς την προσφυγική κρίση.

«Ε»: Έχετε σκεφτεί να μεταφέρετε στην οθόνη τις αυθεντικές ιστορίες του βιβλίου;

Χ.Ν.: Έχει τεθεί στο τραπέζι ως θέμα η μεταφορά ιστοριών του βιβλίου στην οθόνη. Δεδομένης της βαθιάς συναισθηματικής τους επίδρασης και της εκπαιδευτικής τους αξίας, πιστεύω ότι αυτές οι αφηγήσεις θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως συναρπαστικό και διαφωτιστικό περιεχόμενο για ένα ευρύτερο κοινό.

«Ε»: Ποια μαθήματα/διδάγματα παραδίδει το παρόν βιβλίο όσον αφορά την πολυπολιτισμικότητα;

Χ.Ν.: Το βιβλίο «Επόμενη Στάση Αγάπη»  υπογραμμίζει τη σημασία της πολυπολιτισμικότητας δείχνοντας πώς διαφορετικοί πολιτισμοί μπορούν να συνυπάρχουν, να αλληλεπιδρούν και να εμπλουτίζουν ο ένας τον άλλον καθώς πολλοί πρόσφυγες έχουν ενσωματωθεί πλέον στον ευρωπαϊκό κοινωνικό ιστό. Φωτίζει τα κοινά σημεία που μας δεσμεύουν ως ανθρώπους παρά το διαφορετικό μας υπόβαθρο – τις κοινές επιθυμίες για ασφάλεια, αγάπη και την αίσθηση του ανήκειν. Επιπλέον, τονίζει την αξία της πολιτιστικής ανταλλαγής και κατανόησης για την ενίσχυση της ενσυναίσθησης και της επικοινωνίας. Μέσα από τις εμπειρίες και τις ιστορίες που μοιραζόμαστε, γίνεται φανερό ότι η υιοθέτηση της πολυπολιτισμικότητας μπορεί να είναι καταλύτης για την ανάπτυξη, την καινοτομία και την πρόοδο της κοινωνίας.

«Ε»: Μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια.

Χ.Ν.: Όσον αφορά τα μελλοντικά μου σχέδια , έχω ήδη ξεκινήσει το επόμενο βιβλίο μου. Με ενδιαφέρει να εμβαθύνω περαιτέρω σε κοινωνικά θέματα. Δεδομένης της εμπλουτιστικής εμπειρίας της συγγραφής αυτού του βιβλίου, σκοπεύω επίσης να συνεχίσω να δημιουργώ αφηγήσεις που αυξάνουν την ευαισθητοποίηση και την κατανόηση για θέματα αστεγίας, προσφυγιάς, αισιοδοξίας και ψυχικής ανθεκτικότητας και επιβίωσης  και άλλων παρόμοιων πανανθρώπινων ζητημάτων.

Χρύσα Κιατίπη

chkiatipi@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Λογοτεχνικό εργαστήρι με τον Γιώργο Φραντζολά: «Για να ξανασυναντηθούμε με τον Παπαδιαμάντη»

Τέσσερις συναντήσεις, που θα πραγματοποιηθούν κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2…