Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Άδεια τα ράφια των φαρμακείων της Ξάνθης

Άδεια τα ράφια των φαρμακείων της Ξάνθης

0

Μεγάλες ελλείψεις σε παιδικές αντιβιώσεις και ινσουλίνη –  Ελλείψεις και στα γενόσημα

 

Μέσα Ιουλίου το Ozempic στα φαρμακεία Ξάνθης – Υπερκατανάλωση από τη χρήση του για αδυνάτισμα – Στρεβλώσεις στην αγορά του φαρμάκου

 

Αδειανά είναι τα ράφια των φαρμακείων της Ξάνθης αφού το φαινόμενο της έλλειψης φαρμάκων έχει γίνει πλέον ενδημικό και αφορά όλη τη χώρα. Ούτε ένας ούτε δύο αλλά…230 κωδικοί φαρμάκων λείπουν από τα φαρμακεία και παρά το εμπάργκο στις εξαγωγές που επιχείρησε το Υπουργείο Υγείας ως μέτρο αντιμετώπισης του προβλήματος όχι απλά δεν αντιμετωπίστηκε αλλά  δεν λειτούργησε καν…

Ελάχιστοι κωδικοί στα ράφια των φαρμακείων – Ελλείψεις και στα γενόσημα

Ήταν και παραμένει προβληματική η κατάσταση χωρίς καμία εξομάλυνση από την παρέμβαση του υπουργείου επισημαίνει η πρόεδρος των Φαρμακοποιών Ξάνθης κα Δέσποινα Κάλφα, εκτιμώντας μάλιστα ότι θα επιδεινωθεί: «Δεν λειτούργησε το μέτρο της απαγόρευσης . Παρότι δόθηκαν εντολές να εμπλουτιστεί με φάρμακα η αγορά ελάχιστοι κωδικοί υπάρχουν στα φαρμακεία . Έχουμε τεράστια έλλειψη σε αντιβιώσεις κυρίως παιδικά και σε ινσουλίνη. Έχουμε ελλείψεις και στα γενόσημα. Λείπουν 230 κωδικοί. Η κατάσταση είναι προβληματική».

Μέσα Ιουλίου το Ozempic στα φαρμακεία της Ξάνθης

Η κα Κάλφα αναφέρθηκε και στον πανζουρλισμό που έχει πιάσει τον κόσμο με το σκεύασμα Ozempic. Όπως είπε είναι ένα φάρμακο για διαβητικούς ένα στάδιο πριν την ινσουλίνη ωστόσο το αγοράζουν παχύσαρκοι ή και όχι για αδυνάτισμα. Είναι τόση η ζήτηση και η υπερκατανάλωση που η εταιρεία δεν προλαβαίνει να την καλύψει: «Υπάρχει υπερκατανάλωση στο Ozempic. Γίνεται κατάχρηση της συνταγής αφού το παίρνουν για αδυνάτισμα. Στην Ξάνθη θα έχουμε μέσα Ιουλίου όχι νωρίτερα Έχουμε ελλείψεις όμως και της άλλης ινσουλίνης.». Η κα Κάλφα ανέφερε ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα κοστίζει 111,23 ευρώ και ότι η συμμετοχή είναι 10%. Το παράδοξο είναι ότι το μισό ml είναι πιο ακριβό από το 1 ml.

Στρεβλώσεις στην αγορά του φαρμάκου

Αναφερόμενη στην πολιτική του φαρμάκου που ασκείται στην χώρα μας σημείωσε: «Γενικά στην αγορά φαρμάκου ποτέ δεν φτάσαμε να έχουμε επάρκεια. Να καλύπτουμε την ζήτηση. Κι αυτό γιατί έχουμε υπερκατανάλωση, έλλειψη πρώτων υλών και είναι πολύ φτηνή η τιμή του στην χώρα μας οπότε οι φαρμακοβιομηχανίες τα διοχετεύουν σε ξένες αγορές για να κερδίζουν περισσότερα».

Ο κόσμος άρχισε να εμπιστεύεται τα γενόσημα

Τέλος σ’ ότι αφορά τα γενόσημα η κα Κάλφα επεσήμανε πως ο κόσμος έχει αρχίσει να τα εμπιστεύεται και έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα τότε που πρωτοεμφανίστηκαν: «Βέβαια σ’ αυτό οφείλεται και η μεγάλη διαφορά στο ποσοστό συμμέτοχής. Δηλαδή επιβαρύνεται  περισσότερο αν δεν πάρει γενόσημο. Ωστόσο έχει αλλάξει η νοοτροπία και ο κόσμος άρχισε και τα εμπιστεύεται».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …