Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Βιβλιοπρόταση της Τετάρτης: «Κοινός Τόπος» του Περικλή Κοροβέση

Βιβλιοπρόταση της Τετάρτης: «Κοινός Τόπος» του Περικλή Κοροβέση

0

Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από τον θάνατο του Περικλή Κοροβέση

Με αφορμή την συμπλήρωση των τριών χρόνων από τον θάνατο του Περικλή Κοροβέση, το «Ε» προτείνει το βιβλίο του «Κοινός τόπος» από τις εκδόσεις Opportuna σε επιμέλεια του Νίκου Παπαχριστόπουλου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Ο Κοινός τόπος πρωτοβγήκε το ’76, αλλά τα κείμενα που έχουν κάνει κατάληψη εκεί γράφτηκαν στην τριετία ’70-’73. Το καλοκαίρι του ’73 σταμάτησε η κύρια παραγωγή τους, λέει στις “Εξηγήσεις” του ο συγγραφέας, και έτσι δικαιούμαι κι εγώ να πιστεύω ότι έχει βάλει την ουρά της και η μεταπολίτευση, δηλαδή η ατμόσφαιρά της. Τότε πάντως γράφτηκαν οι “Εξηγήσεις” του συγγραφέα, αφού θα έβγαιναν σε βιβλίο αυτά τα κείμενα, που μας διάβαζε κατά δόσεις, φρέσκα τότε -από την παραγωγή στην κατανάλωση που λένε- στο Παρίσι, μόλις τα ‘γραφε. (Κρατήστε εδώ τη λέξη παραγωγή – η κατανάλωση διαγράφεται).

Αυτές οι “Εξηγήσεις” έρχονταν από τη γνώση του, από την άποψή του για τη λογοτεχνία και τη γλώσσα, από την αίθουσα της Ecole Pratique, από τον Ρ. Μπαρτ και τη νέα γλωσσολογία, αλλά και από τη σημειολογία των τοίχων, του δρόμου, της αριστερής όχθης. Έρχονταν πάντως απ’ έξω, εισαγόμενες. Τα ίδια τα κείμενα έρχονταν από παντού, γιατί η πατρίδα τους είναι ο λόγος, ο λόγος μιας εποχής που έχει χίλια στόματα, άπειρες φωνές, είναι ομιλίες, μονόλογοι, σπασμένες αφηγήσεις, πού και πού μια γραφή, ένα γράμμα χωρίς αποστολέα και παραλήπτη, ενώ σπάνια πέφτει ένα μικρό όνομα και ποτέ μια φωτογραφία ή σκίτσο του ομιλητή, όπως τον παλιό καλό καιρό (ή τον παλιό καλό ρεαλισμό).

Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Περικλής Κοροβέσης γεννήθηκε το 1941 στο Αργοστόλι. Σπούδασε θέατρο με τον Δημήτρη Ροντήρη, σημειολογία με τον Roland Barthes και παρακολούθησε μαθήματα με τον P. Vidal Naquet στο Παρίσι. Από μικρή ηλικία μετείχε ενεργά στο μαχητικό δημοκρατικό κίνημα της Αριστεράς. Φυλακίστηκε και εξορίστηκε επί χούντας. Το πρώτο του βιβλίο, “Ανθρωποφύλακες” (1969), μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Εκτός από πεζά, έχει γράψει θέατρο, παιδικά και, τελευταία, ποίηση. Παράλληλα με τη συγγραφική του δραστηριότητα, διατηρεί μόνιμες στήλες στην Ελευθεροτυπία και στην Εποχή και στο περιοδικό Γαλέρα. Είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ περιφέρεια Αθηνών. Έργα του: “Ανθρωποφύλακες” (μαρτυρία), Στοκχόλμη 1969 “Κοινός τόπος” (κείμενα), 1976 “Περιγραφή AGCTTGA+TCGAACT” (Είκοσι πέντε κείμενα του Π. Κοροβέση, Δεκατρείς ζωγραφιές του Χρόνη Μπότσογλου), 1980 “Γύρω από το νησί η θάλασσα” (μυθιστόρημα), 1982 “Η συνέλευση των ζώων” (μουσικό παραμύθι-μουσική Γ. Κουρουπού), 1983 “Ο Γιαννάκης και η Μαρδίτσα” (παραμύθι), με εικονογράφηση Κ. Δίγκα, 1986 “Ατάμ Αλ΄ Ακ” (μουσικό παιδικό θέατρο-μουσική Π. Περράκη) 1987 “Τango Bar” (θεατρικό), 1988 “Εμπορία ειδήσεων” (άρθρα 78-90), 1990 “Επιχείρησις Ιουδίθ” (θεατρικό), 1992 “Γυναίκες ευσεβείς του πάθους” (μυθιστορήματα), 1995 “Μ΄ εξακόσιες λέξεις” (συλλογή κειμένων), 1996 “Νοσταλγία μνήμης” (αφήγημα), 1999 κ.ά.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Αίμος – Διαδρομές στα Βαλκάνια» του Θοδωρή Νικολάου

Τι είναι τα Βαλκάνια, όμως ; Φυλές, θρησκείες, εθνότητες, συνήθειες και ήθη παράγουν ένα γ…