Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Τσιμπημένο» το φετινό πασχαλινό τραπέζι

«Τσιμπημένο» το φετινό πασχαλινό τραπέζι

0

Στα 13 ευρώ η μέση τιμή στα αμνοερίφια  – «Ζεσταίνεται» η αγορά – Ξεκίνησαν οι παραγγελίες

 

Αυξημένη η τιμή στα κηπευτικά – Μειωμένες ποσότητες αγοράζουν οι  καταναλωτές  

Τσουρέκι από φούρνο σε πάνω – κάτω καλή τιμή

 

Ακριβότερο θα είναι το φετινό Πασχαλινό τραπέζι αφού οι τιμές όλων των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν στα εδέσματα έχουν «τσιμπήσει» σε σημείο που μάλλον θα στρωθεί για να «τσιμπήσουμε» κάνα κοψίδι παρά για να χορτάσουμε! Η εκτίμηση σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας, ότι η τιμή του αρνιού δεν πρέπει να …ξεφύγει πάνω από 13 ευρώ το κιλό, επιβεβαιώνεται και μόνο σε κάποια Κρεοπωλεία οι τιμές είναι έως 13,50 ευρώ το κιλό. Η υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί από το Τμήμα Εμπορίου της Π.Ε. Ξάνθης που διενεργεί ελέγχους καθημερινά σε κρεοπωλεία της πόλης και των χωριών αλλά και μάρκετ είναι 13,90 ευρώ το κιλό αρνί και 13, 50 ευρώ κατσίκι ενώ η χαμηλότερη 9,91 ευρώ το κιλό αρνί και 9,94 ευρώ κατσίκι.

«Ζεσταίνεται» η αγορά στο αρνί- Ξεκίνησαν οι παραγγελίες

Μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος του σωματείου Κρεοπωλών Ξάνθης κ. Γιώργος Μπατζακίδης τόνισε πως φέτος η τιμή αγοράς των αμνοεριφίων είναι 8,50 – 9 ευρώ το κιλό, χωρίς ΦΠΑ σφάγια και ως εκ τούτου η τιμή πώλησης δεν μπορεί να είναι μικρότερα από 13 ευρώ: «Όλος ο θόρυβος που γίνεται για την τιμή του αρνιού είναι σαν προπαγάνδα για να οδηγηθεί ο κόσμος στο σούπερ μάρκετ. Και γνωρίζουμε όλοι τι πουλάνε και τι πολιτική έχουν με τα αρνιά. Εμείς βλέπουμε πόσο αγοράζουμε και πόσο πρέπει να πουλήσουμε. Οι πελάτες μας θα αξιολογήσουν και την τιμή και την ποιότητα των αμνοεριφίων μας».

«Οι τιμές είναι ένας συγκυριακός δείκτης. Έρχονται και παρέρχονται.  Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι η συνέπεια, η εμπιστοσύνη, η ποιότητα, ο επαγγελματισμός. Αυτά είναι τα δομικά χαρακτηριστικά που χτίζονται σε βάθος χρόνου με τον πελάτη», σημειώνει ο κ. Απόστολος Παπαδόπουλος από το κρεοπωλείο «Αφοι Παπαδόπουλοι» στην Δημοτική αγορά. Τόσο ο κ. Μπατζακίδης όσο και ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι άρχισαν οι παραγγελίες αλλά πως η κίνηση κορυφώνεται τις δύο τελευταίες μέρες.

«Τσιμπημένη» η τιμή στα κηπευτικά – Μειωμένες ποσότητες αγοράζουν οι  καταναλωτές  

Σ΄ ότι αφορά τα λαχανικά που είναι απαραίτητα συνοδευτικά για το πασχαλινό τραπέζι ο κ. Δημήτρης Καραλανίδης μας πληροφορεί πως οι τιμές στα κηπευτικά και ιδιαίτερα στις ντομάτες έχουν «τσιμπήσει». Ειδικότερα η τιμή της ντομάτας κυμαίνεται από 2,20 ευρώ έως 2,70 και η κατώτερη ποιότητα από 1,60 – 1, 70. Τα αγγούρια στα 0, 80 λεπτά ενώ τα κρεμμυδάκια και τα μαρούλια είναι πιο φτηνά και κυμαίνονται από 1,50 έως ε1,60 το κιλό τα μαρούλια και το κομμάτι στα 0,60 λεπτά: «Σίγουρα έχει επηρεάσει η γενικότερη ακρίβεια τις τιμές των λαχανικών αλλά είναι κι άλλοι παράγοντες . Για παράδειγμα επειδή ο καιρός δεν είναι καλός δεν ωριμάζουν οι ντομάτες και έτσι αυξάνεται η τιμή της». Σ’ ότι  αφορά τα φρούτα ο κ. Καραλανίδης σημειώνει ότι τώρα είναι η εποχή της  φράουλας που έχει το κουπάκι στα 1,50 – 2 ευρώ και τα μούσμουλα στα 4,50 ευρώ. Αναφορικά αν υπάρχει κίνηση: «Περιμένουμε τις τελευταίες μέρες να έχει κίνηση γιατί  τα προϊόντα είναι ευπαθή αλλά γενικά ο κόσμος έχει μειώσει πολύ τις ποσότητες . Αγοράζει μετρημένα πράγματα. Καμία σχέση με παλιά».

Τσουρέκι από φούρνο σε πάνω – κάτω καλή τιμή

Σπάει μύτη η μυρωδιά του φρεσκοψημένου τσουρεκιού στους φούρνους της γειτονιάς. Ως γνωστόν οι φούρνοι έχουν πληγεί από την ενεργειακή κρίση με αύξηση της τιμής στο αλεύρι αλλά και το ρεύμα γι’ αυτό και τα είδη αρτοποιίας έχουν αυξηθεί. Με μια έρευνα αγοράς που κάναμε σε δύο φούρνους οι τιμές του τσουρεκιού στον «Μύλο» είναι 5,90 ευρώ το κομμάτι (500 γρ.) το απλό τσουρέκι και 6,90 ευρώ με σοκολάτα: «οι τιμές μας είναι ίδιες με πέρσι», μας λέει η υπεύθυνη.

Στον φούρνο «Λεχούδης» το σπέσιαλ γεμιστό τσουρέκι με κάστανο και λευκή σοκολάτα κοστίζει  16 ευρώ, ενώ το απλό των 500 γρ. 4,50 των 750 γραμμ. 6,90 και των 250 γρ. 2,30 ευρώ. «Είναι κάπως αυξημένες οι τιμές αφού όλα έχουν αυξηθεί αλλά όχι πολύ. Έχουμε κίνηση ο κόσμος αγοράζει», μας λένε.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μπήκε υπεργολάβος για το φυσικό αέριο

Υπογράφηκε η σύμβαση – Μεγάλη καθυστέρηση του έργου Μόνο 500 συνδέσεις στην Ξάνθη &#…