Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

0

Προσωπική εκτίμηση

Επειδή γίνομαι δέκτης ερωτήσεων ως παλιός δημοσιογράφος εάν θα κατέβει ή όχι ως υποψήφιος δήμαρχος ο Στράτος Κοντός, έκατσα λοιπόν και μελέτησα κάποια πράγματα, κινήσεις, ενέργειες.
Το συμπέρασμα που βγήκε από την ανάλυση αυτή είναι ότι ναι, ο Στράτος Κοντός θα είναι επικεφαλής δημοτικής παράταξης.
Μάλιστα κατέληξα και στην ημερομηνία της επίσημης δήλωσης, η οποία εκτιμώ πως θα γίνει αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές Μαΐου.
Κρατήστε τα παραπάνω και σύντομα θα τα ξαναπούμε. Θα φανεί αν η πρόβλεψή μου θα βγει σωστή ή όχι.
Γ.Δ.


Έκλεισαν οι 3 μεγάλοι
Οι τρεις μεγάλες κοινοβουλευτικές παρατάξεις, έκλεισαν τα ψηφοδέλτιά τους, έστω και με κάποιες μικρές ελλείψεις, κυρίως Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο το ΠΑΣΟΚ έκλεισε από νωρίς, κερδίζοντας χρόνο περισσότερο οι υποψήφιοί του.
Κι αφού επομένως οι μεγάλοι έχουν τελειώσει, μένουν οι μικρότεροι να δημοσιοποιήσουν τις λίστες των υποψηφίων τους. Το ΜέΡΑ25 έβγαλε χθες αρκετούς, μένουν όμως αρκετά κενά. Το ίδιο και ο Βελόπουλος με την Ελληνική Λύση που ακόμη δεν ανακοίνωσε τίποτε.
Φυσικά θ’ακολουθήσουν κι άλλοι μικρότεροι κομματικοί σχηματισμοί, τόσο στα άκρα της Δεξιάς όσο και της Αριστεράς. Αμφότεροι ευνοούνται από το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής γι’ αυτό και κατεβάζουν συνδυασμούς.
Βέβαια το 3% είναι απαραίτητο όριο για να μπουν στη βουλή.
Γ.Δ.


Προς τους συνδρομητές μας
Από χθες η Εφημερίδα μας διανεμήθηκε όχι από υπάλληλό μας διανομέα αλλά από τα ΕΛΤΑ.
Αυτό θα συνεχιστεί, ελπίζουμε, για μικρό χρονικό διάστημα έως αποκατασταθεί η παλιά διαδικασία.
Ζητούμε την κατανόηση των συνδρομητών μας που ένα ξαφνικό γεγονός εκτός προγραμματισμού, δημιούργησε αυτή την αλλαγή και πιθανή αναστάτωση.
-Με την ευκαιρία, θερμές ευχές προς όλους για ένα Πάσχα Ειρηνικό και Αγάπης.
Γ.Δ.


Χώρισαν δυο αδέλφια…
Τι σου είναι και οι εκλογές. Μέχρι κι αδέλφια χωρίζουν…Ο αδελφός του γιατρού Τιμούρ Χουσεϊνογλου, Χουσεΐν Χουσεϊνογλου εντάχθηκε στον συνδυασμό του Μανώλη Τσέπελη και θα είναι υποψήφιος στις εκλογές. Ο αδελφός του Τιμούρ επί χρόνια δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη Πούλιου και μετά με τον Σάββα Μελισσόπουλο έσπευσε να δηλώσει την στήριξή του προς τον Σάββα Μελισσόπουλο και τον συνδυασμό του και την αντίθεσή του με την επιλογή του αδελφού του την οποία ωστόσο σέβεται, χωρίς να διευκρινίζει αν ο ίδιος θα είναι εκ νέου υποψήφιος.
Βέβαια όλα αυτά υπό το πρίσμα μια καλοπροαίρετης προσέγγισης…
Εκλογές είναι θα περάσουν!.
Μ.Ξ.


Ελπίζω να μην βγουν μαχαίρια
Συνήθως στην περιοχή μας οι εκλογές εδώ και αρκετά χρόνια διεξάγονται σε ήρεμο και πολιτισμένο κλίμα.
Οι παλαιότερες αντιπαραθέσεις και καυγάδες, τα πράσινα και γαλάζια καφενεία, έχουν πλέον μείνει πίσω, αναμνήσεις καθόλου ευχάριστες και τιμητικές.
Εξάλλου, σε πολλά χωριά μας, οι κάτοικοι έχουν μειωθεί αρκετά· οπότε απουσιάζει  η «καύσιμη ύλη» για τις πολιτικές αντιπαραθέσεις.
Βέβαια η όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης θα υπάρξει. Όπως θα υπάρξουν και πειράγματα μεταξύ των ανθρώπων, αλλά πλέον σε άλλο επίπεδο, με χιούμορ.
«Μαχαίρια» όπως παλιά δεν πρόκειται να βγουν, όχι. Η αντιπαράθεση πλέον γίνεται μόνον μεταξύ των παρατάξεων, των αρχηγών και των υποψηφίων και είναι και αρκετή.
Γ.Δ.


Για τον Ταλαγάνη λίγα λόγια Ι
Θα μου επιτρέψουν οι αγαπητοί και τακτικοί αναγνώστες της στήλης να γράψω λίγα πράγματα για τον μεγάλο καλλιτέχνη Δημήτρη Ταλαγάνη και τη γνωριμία μαζί του και τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατό του.
Γνώρισα  τον Δημήτρη Ταλαγάνη πριν αρκετά χρόνια. Αιτία ήταν η επιθυμία του τότε προέδρου της Κοινότητας Αβδήρων Δημήτρη Βουρβουκέλη και της αφεντιάς μου, η υλοποίηση ενός σημαντικού έργου ανάδειξης των Αβδήρων ως τουριστικού προορισμού.
Συζητήσεις επί συζητήσεων, συμπληρώσεις, αφαιρέσεις το σχέδιο και η ιδέα τελικά ολοκληρώθηκε.
Ο πρόεδρος Δημήτρης Βουρβουκέλης ανέλαβε τις επαφές με την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο. Με τον Κώστα Λαλιώτη. Ενημερώθηκε, είδε την ιδέα εξαιρετική και υποσχέθηκε βοήθεια. Έστειλε λοιπόν στα Άβδηρα τον Δημήτρη Ταλαγάνη ο οποίος ήταν ένα μεγάλο κεφάλαιο στην Αρχιτεκτονική, Ζωγραφική και Γλυπτική.
Γ.Δ.


Για τον Ταλαγάνη λίγα λόγια ΙΙ
Ήρθε λοιπόν ο Ταλαγάνης συνοδευόμενος από τον γλύπτη Μπάρδα, φίλο του.
Του εξηγήσαμε το σχέδιο και την όλη ιδέα, μεταφερθήκαμε στο πεδίο όπου θα υλοποιούνταν η όλη ιδέα, συμφώνησε και μάλιστα τον χώρο τον βρήκε μοναδικό για την υποδοχή και ανάδειξη του έργου.
Ακολούθησαν συζητήσεις, αναλύσεις, πρώτα σχέδια και νέες ιδέες που συμπλήρωναν το σχέδιο.
Εκεί λοιπόν, σ’ αυτές τις στιγμές της σύλληψης της συνολικής ιδέας και της επεξεργασίας αυτής, αντιλήφθηκα το μέγεθος του ανδρός.
Ήταν ένας από τους καλύτερους ζωγράφους, σκηνογράφους, αρχιτέκτονες, διανοητές και διανοούμενους.
Δυστυχώς στις δημοτικές εκλογές που ακολούθησαν αναδείχθηκε νέα ηγεσία στα Άβδηρα. Η οποία, κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον δεν έδειξε για το μεγάλο αυτό έργο.
Ίσως, πιστεύω, πως δεν αντελήφθη ακριβώς το μέγεθος του εγχειρήματος που θα έδινε στα Άβδηρα νέες τουριστικές προοπτικές.
Στη μνήμη του Δημήτρη Ταλαγάνη τα παραπάνω λίγα λόγια. Απλά τονίζω πως ο Δημήτρης Βουρβουκέλης ζει στα Άβδηρα, μάρτυρας της όλης ιδέας.
Γ.Δ.


Ποιον πείθουν μ’ αυτή την υποκριτική στάση;
Ο παραλογισμός στο μεγαλείο του στην Βουλή κατά τη συζήτηση της τροπολογίας που θα έλυνε το πρόβλημα της συμμετοχής του κόμματος του καταδικασμένου και φυλακισμένου Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές δι’ αντιπροσώπου, έναν πρώην δικαστικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα αριστερά…προοδευτικά κόμματα που έχουν κηρύξει ολομέτωπο αγώνα κατά της Χρυσής Αυγής και του φασισμού δήλωσαν ότι απέχουν από την ψηφοφορία. Δηλαδή δεν ψήφισαν μια τροπολογία που μπλοκάρει την κάθοδο του Κασιδιάρη στις εκλογές χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα ότι είναι αντισυνταγματική, «θεσμική απαξία», την χαρακτήρισε Α. Τσίπρας, στήνοντας προεκλογική φιέστα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Αλήθεια ποιανού συμφέροντα εξυπηρετούν μ’ αυτή τη στάση; Κατηγορούν την ΝΔ ότι καλοπιάνει τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους ενώ οι ίδιοι οι ταγμένοι μαχητές εναντίον τους δεν ψηφίζουν ένα νόμο που τους εμποδίζει να μπουν στην Βουλή.
Γιατί κόπτονται για την συνταγματικότητα και για ένα μόρφωμα που καταλύει κάθε έννοια δημοκρατίας! Ποιον πείθουν μ ΄αυτή την υποκριτική στάση;
Μ.Ξ.


Ελεύθερο Βήμα
Το επαναλαμβάνουμε και το υπενθυμίζουμε σε κάθε εκλογική περίοδο, τόσο για τις βουλευτικές όσο και τις αυτοδιοικητικές.
Τονίζουμε πως η εφημερίδα μας είναι ανοιχτή σε όλες τις απόψεις των κομμάτων του δημοκρατικού χώρου.
Δίνει την ευκαιρία στα κόμματα, στην περίπτωση των σημερινών εκλογών, να ενημερώσουν τους πολίτες με τις θέσεις και απόψεις τους.
Δηλαδή, ως ελεύθερο βήμα ν’ ακουστούν όσα πρεσβεύει κάθε κόμμα κι αυτά φυσικά που υποστηρίζει.
Προφανώς η προσωπική προβολή κάθε υποψήφιου βουλευτή υπάγεται σε άλλη διαδικασία συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…