Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 29 Απριλίου 2023

0

Ένας πελαργός… ξανθιώτης

Όσο κι αν φαίνεται απίθανη η ιστορία που ακολουθεί είναι πέρα για πέρα αληθινή και αφορά έναν πελαργό που επί δέκα χρόνια έρχεται και φωλιάζει στο χωριό Βαφέικα.

Τη μοναδική ιστορία του πελαργού κατέγραψε η συντονίστρια των δακτυλιώσεων των λευκών πελαργών του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών Εύα Στετς, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι: «τέτοιες ιστορίες πελαργών είναι λίγες». Όπως εξήγησε, στην Ελλάδα, είναι ο μοναδικός πελαργός με δακτυλίδι που το διατηρεί εδώ και δέκα χρόνια.

«Έχει δακτυλιωθεί από εμένα το 2013 με τη βοήθεια του τότε Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστονίδας-Ισμαρίδας και έχει καταγωγή από τα Βαφέικα Ξάνθης και φώλιασμα 7,5 μέτρα πιο πέρα», είπε η κ. Στετς.

Γ.Δ.

 

Σοβαρευτείτε

Πρόσφατα δόθηκε η ευκαιρία σε αρκετούς να επισκεφθούν το λόφο όπου βρίσκεται ο Τύμβος Καστά και να περιηγηθούν για λίγο στα ευρήματα που υπάρχουν εκεί.

Δε θα σταθώ στο θέμα αυτό. Όμως δεν μπορώ να μην θίξω τις υπερβολές που άκουσα και οι οποίες στηρίζονται σε κανένα απολύτως στοιχείο.

Λοιπόν, είναι τελείως αναπόδεικτο και στερείται σοβαρότητας να λέγεται έτσι με ελαφριά τη συνείδηση ότι στο λόφο Καστά είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου!

Πρόκειται για ιστορικού επιπέδου τουλάχιστον ανακρίβεια (το λες και ανοησία) που δεν έχει καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο ακόμη και με τον Ηφαιστίωνα.

Ας δείξουν λοιπόν σεβασμό κι ας σιωπούν όσοι δε γνωρίζουν κι ας αφήσουν στους ειδικούς να μιλούν για το μνημείο.

-Σοβαρότητα κύριοι, σοβαρότητα.

Γ.Δ.

 

Δημοσκόπηση εν όψει

Κάτι πήρε το αυτί μου για δημοσκοπήσεις που θα γίνουν σε τοπικό επίπεδο σύντομα.

Ο άνθρωπος που μου το «ψιθύρισε» είναι αξιόπιστος και γνώστης της πιάτσας.

Μάλιστα, η εντολή δε θα αφορά τις βουλευτικές, αλλά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Άγνωστο βέβαια για δημοτικές ή περιφερειακές, πιθανόν και για τις δύο εκτιμώ. Μη σας ξαφνιάζει το γεγονός.

Οι υποψήφιοι δε θα είχαν αντίρρηση να μάθουν πάνω-κάτω ποια είναι η αποδοχή τους στην κοινή γνώμη κι αν βρίσκονται σε καλή θέση στις εκτιμήσεις των δημοτών.

Γ.Δ.

 

Προεκλογικό

Η περίοδος για τους υποψήφιους βουλευτές αλλά και δημάρχους είναι από τις καλύτερες.

Γιορτές, αργίες, μπαϊράμ, όλα καλές ευκαιρίες για επαφές, γνωριμίες, χειραψίες, ευχές.

Το Πάσχα ήταν μια καλή ευκαιρία, ακολούθησε ο Άγιος Γιώργος και του Θωμά, μετά το Μπαϊράμ, όλα καλά και ωραία. Ακολουθεί η Πρωτομαγιά που θα κάνουν μία εμφάνιση στο Εργατικό Κέντρο, πιθανόν και σε εξοχές, αν και ο καιρός μάλλον θα είναι βροχερός.

Κατά τα άλλα, αυτές οι εκλογές είναι πιο απόμακρες από άλλες προηγούμενες.

Η σκιά των σεξουαλικών σκανδάλων, των υποκλοπών, το ερώτημα αν θα έχουμε κυβέρνηση και τι κυβέρνηση την επόμενη συνθέτουν μια επικαιρότητα περίεργη, καθώς περισσότερο από ποτέ άλλοτε οι πολίτες θέλουν μια σταθερή κυβέρνηση, χωρίς περιπέτειες.

Γ.Δ.

 

Τα πλαστικά καπάκια

Υπάρχουν πάρα πολλοί συμπολίτες που ενσυνείδητα μαζεύουν κάθε κατηγορίας και μορφής πλαστικά καπάκια.

Το κάνουν αυτό διότι γνωρίζουν πως με τα καπάκια αυτά, όταν συγκεντρωθούν αρκετά, κάποιοι θα πάρουν δωρεάν ένα αμαξίδιο για να κινούνται.

Λοιπόν, πληροφορήθηκα διότι δεν το γνώριζα παρότι συγκεντρώνουμε στην εφημερίδα τα καπάκια, πως χρειάζεται 1,5 τόνος καπακιών για να πάρεις δύο αμαξίδια.

Την πληροφορία μου την είπε κυρία της οργάνωσης «Ανάπλαση» που συγκεντρώνει στην πόλη μας τα καπάκια.

Ιδού λοιπόν πρόκληση χωρίς κόπο, η συγκέντρωση καπακιών. Αντί να πετιέται ένα μπουκάλι με το καπάκι, το αφαιρείς και μαζεύεις τα καπάκια για να βοηθήσεις έναν άγνωστο συνάνθρωπο. Τόσο απλό και τόσο σπουδαίο.

Γ.Δ.

 

Αναφορά σχεδόν σε όλο το πρόγραμμα

Παρακολούθησα ραδιοφωνικά ολόκληρη την ομιλία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στο δημοτικό αμφιθέατρο.

Εκείνο που έχω να επισημάνω είναι πως ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός έκανε μια ομιλία αναφέροντας περιληπτικά όλο το πρόγραμμα της ΝΔ που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα.

Με απλό και κατανοητό τρόπο μετέφερε στο ακροατήριο τα μέρη του προγράμματος όλα, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες και να κουράσει τους παρευρισκόμενους.

Δηλαδή, ένας προσεκτικός πολίτης πήρε την ουσία του προγράμματος και βέβαια κάποιες απαραίτητες διανθίσεις για το χειροκρότημα που θεωρούνται συμπλήρωμα των ομιλιών αυτών σε κλειστό χώρο.

Γ.Δ.

 

Και οι μικρές και σύντομες ομιλίες

Βέβαια, όπως θα γνωρίζετε οι περισσότεροι διότι γίνεται πάντα στις βουλευτικές εκλογές, υπάρχουν και κάποιες άλλες ομιλίες.

Είναι οι σύντομες, στα όρθια, όπως λέμε, σε μια πλατεία, έξω από ένα καφέ.

Πρόκειται για εξορμήσεις προφανώς προγραμματισμένες με πιο κάζουαλ εμφάνιση μέσα στο πλήθος, με χειραψίες, αγκαλιές και φιλιά, με σέλφις, με πιο απλό και σύντομο λόγο, περισσότερο συναισθηματικά φορτισμένο.

Λίγος εδώ ο χρόνος, λίγα και τα λόγια διότι υπάρχει πίεση και για μια ακόμη επίσκεψη.

Το εκλογικό παιχνίδι είναι γνωστό πως έχει τους δικούς του κανόνες και οι πολιτικοί τους γνωρίζουν καλά και τους εφαρμόζουν.

Γ.Δ.

 

Η Προξενική επιλογή

Η συζήτηση έγινε πρόσφατα σε σοβαρό κύκλο συνομιλητών οι οποίοι και γνώσεις διαθέτουν και πολιτικές εξελίξεις παρακολουθούν και στα τοπικά πράγματα έχουν λόγο παρέμβασης.

Η συζήτηση περιστράφηκε στην αδυναμία της Νέας Δημοκρατίας να έχει έναν κάπως ισχυρό μειονοτικό υποψήφιο στη λίστα των υποψήφιων βουλευτών εδώ και πολλά χρόνια.

Το συμπέρασμα της συζήτησης λοιπόν, αφού ακούστηκαν διάφορες απόψεις είναι ότι η προξενική παρέμβαση (εκ Κομοτηνής) και επιλογή του εκλεκτού της γίνεται με κριτήρια όχι ιδεολογικά αλλά πειθαρχίας προς τις εντολές της. Αυτό δε είναι και γνωστό αλλά και προφανές από την εδώ και χρόνια συμπεριφορά των επιλογών των προσώπων που κάνει.

Πρόσωπα επιλέγει το Προξενείο, όχι ιδεολογίες.

Γ.Δ.

 

Οι φόβοι του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ

Φόβους για την στατική επάρκεια του δημοτικού αμφιθεάτρου εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος και γραμματέας της Νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Γιώργος Χατζηθεοδώρου εν’ όψει της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη σ’ αυτό. Αναρωτήθηκε δε πόσο νόμιμο είναι και ηθικό να γίνει η ομιλία σε ένα μη νομίμως αδειοδοτημένο κτήριο του Δήμου Ξάνθης και μάλιστα χωρίς να έχει ελεγχθεί για την στατική του επάρκεια, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των παρευρισκομένων. Κατ’ αρχάς τους ίδιους φόβους δεν είδαμε να τους εκφράζει ο κ. Χατζηθεοδώρου για άλλες εκδηλώσεις  που γίνονται εκεί καθώς το δημοτικό αμφιθέατρο είναι εν λειτουργία. Μήπως όμως φοβήθηκε την μεγάλη…κοσμοσυρροή στην ομιλία, δεδομένου ότι την ίδια ώρα γινόταν η παρουσίαση του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη; Σε κάθε περίπτωση και επί της ουσίας του θέματος να πούμε ότι το αμφιθέατρο όπως και πολλά άλλα δημόσια κτήρια και σχολεία επειδή είχαν κτιστεί με παλαιοτέρους νόμους δεν έχουν οικοδομική άδεια γιατί δεν προβλέπονταν τότε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν στατική επάρκεια. Δεν έχει στατική επάρκεια το Δικαστικό Μέγαρο ή το 2ο και 3ο Γυμνάσιο Ξάνθης και τόσα άλλα για παράδειγμα;  Μάλλον άλλοι ήταν οι φόβοι του κ. Χατζηθεοδώρου..!

Μ.Ξ.

 

Πρωτιά στο νομό και δύο έδρες, ο στόχος  του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης

Πρωτιά στο νομό και δύο έδρες βάζει στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης για τις εκλογές. Αυτός είναι ο στόχος και όπως ειπώθηκε κατά την παρουσίαση του ψηφοδελτίου του είναι εφικτός. Να σημειώσουμε ότι στο ψηφοδέλτιο μόνο οι γυναικείες υποψηφιότητες άλλαξαν. Έτσι το 2019 ήταν υποψήφιες η κα  Μπεζιάτ Βαλεντίνα-Λυγία και η κα Ρούτση-Ευαγγελίδου Χριστίνα ενώ τώρα είναι η κα Μαρία Τσαμπάζη και η κα Κυνηγοπούλου Αθηνά. Το τρίο Ζεϊμπέκ – Γιαννακίδης – Στογιαννίδης είναι αμετάβλητο και πετυχημένο όπως αποδείχθηκε στο παρελθόν. Μη ξεχνάμε ότι κάποτε ήταν εκλεγμένοι και οι τρεις! Αυτά προφανώς θυμούνται οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ και θέτουν ψηλά τον πήχη. Το βασικό τους σύνθημα που ακούγεται κατά κόρον είναι να φύγει η κυβέρνηση «Μητσοτάκης ΑΕ», όπως την αποκαλούν, «Δικαιοσύνη παντού» και οι προγραμματικές θέσεις συνοψίζονται σε «αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρέους και ισχυρό κράτος».

Μ.Ξ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…