Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

0

«Να παραιτηθεί ο δήμαρχος»
Τι, ακόμη δεν παραιτήθηκε ο δήμαρχος Ξάνθης; Μα το ζήτησαν κάποιοι κάτοικοι Λυκοδρομίου γιατί έσπασε σωλήνα ύδρευσης τη Μεγάλη Παρασκευή.
Γελάτε; Το ίδιο κι εγώ και παράλληλα απορώ με την αντίληψη κάποιων να θεωρούν ότι για όλα φταίει ο δήμαρχος ο οποίος μάλιστα ως φταίχτης θα πρέπει να παραιτηθεί αμέσως.
Έπεσε στην αντίληψή μου η διαδικτυακή προτροπή της παραίτησης που ζητούσε ο κάτοικος Λυκοδρομίου μόνιμος ή περισταστιακός.
Σημεία των καιρών. Ο κάθε ανώνυμος κάτοχος κινητού, εξωτερικεύει τα εσώψυχά του, ενίοτε και ανορθόγραφα, φτάνοντας σε ακραίες εκφράσεις. Πρόκειται για ανώριμες λειτουργίες που προκαλούν θυμηδία για την αφέλειά τους. Σοβαρότης μηδέν.
Γ.Δ.


Ο κακός γείτονας
Πολλές φορές το ποιος θα είναι ο γείτονάς σου, καλός ή κακός, δεν το καθορίζεις εσύ αλλά αυτός που μένει δίπλα σου.
Έτσι, εδώ και αρκετά χρόνια η γειτνίαση και επέκταση του Νεκροταφείου δήμου Ξάνθης προς το Δροσερό, έγινε αιτία και αφορμή για δυσάρεστα γεγονότα σε βάρος συμπολιτών που επισκέπτονται τους νεκρούς τους.
Επιθέσεις νεαρών Τσιγγάνων που αρπάζουν τσάντες, αλυσίδες από τους λαιμούς και ό,τι άλλο βρουν από τα ηλικιωμένα συνήθως άτομα, κυρίως γυναίκες.
Κι επειδή το κακό παράγινε, ο δήμος αποφάσισε τη φύλαξη του χώρου από ιδιωτική εταιρεία, την τοποθέτηση καμερών και την ανύψωση του τοίχου. Έξοδα δηλαδή για την προστασία του χώρου που θα μπορούσαν να διατεθούν κάπου αλλού παραγωγικά, ακόμη και στον Οικισμό των Τσιγγάνων.
Γ.Δ.


Προγραμματική αντιπαράθεση Ι
Η εκλογική περίοδος ξεκινά επίσημα μεθαύριο λοιπόν και εμείς ο λαός, είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε και να μελετήσουμε τα προγράμματα των μεγάλων τουλάχιστον κομμάτων. Θα γίνει όμως έτσι;
Το κλίμα, επισήμως πλέον θα γίνεται ακόμη πιο φορτισμένο όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης, ιδίως από τη στιγμή που τα κόμματα θέλουν να αποφύγουν την αποσυσπείρωση που ευνοεί η λογική των «δύο γύρων» που σφραγίζει τη φετινή εκλογική αντιπαράθεση.
Όμως, από την άλλη, ο βαθμός προγραμματικής αντιπαράθεσης είναι ιδιαίτερα χαμηλός τόσο από τα ίδια τα κόμματα όσο και από την ίδια την κοινή γνώμη.
Γ.Δ.


Προγραμματική αντιπαράθεση; ΙΙ
Και προφανώς δεν το λέω αυτό μόνο με την έννοια ότι οι σύγχρονες τεχνικές πολιτικής επικοινωνίας δίνουν έμφαση στην εικόνα και το συναίσθημα παρά στην εξαντλητική συζήτηση πολιτικών προτάσεων, παρότι όλα δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι κάνουν ιδιαίτερα σταθμισμένες επιλογές που αφορούν τη ζωή τους και δεν συμπεριφέρονται ως «καταναλωτές».
Κυρίως αναφέρομαι ότι τουλάχιστον ως προς τα κόμματα διακυβέρνησης δύσκολα μπορεί κανείς να δει βαθιές προγραμματικές διαφορές που θα δικαιολογούσαν τους ανάλογα υψηλούς τόνους.
Άρα, η λεγόμενη Προγραμματική αντιπαράθεση μάλλον θα έχει, ας μη κρυβόμαστε, μειωμένο έως χαμηλό ενδιαφέρον στην πλειοψηφία του εκλογικού σώματος. Το ποια είναι αυτά είναι γνωστά και όχι ιδιαίτερα τιμητικά…
Γ.Δ.


Περί αναδασμών το ανάγνωσμα
Το είχαμε πει ότι ο αναδασμός Ερασμίου θα καθυστερήσει την ολοκλήρωσή του όπως και έγινε.
Πέρασαν 25 χρόνια, όπως και άλλων αναδασμών που είτε δεν ξεκίνησαν, είτε ξεκίνησαν μεν αλλά με ταχύτητα βοϊδάμαξας.
Ένας νομός αγροτικός σε μεγάλο ποσοστό, ακόμη παλεύει δεκάδες χρόνια να λύσει θέματα αναδασμού.
Κάτι που θα έπρεπε να έχει λύσει δεκαετίες πριν κι αυτό γιατί έτσι νοικοκυρεύει τις εκτάσεις και βοηθά τους αγρότες να έχουν μικρότερο κόστος στις καλλιέργειες.
Μικροσυμφέροντα τοπικά, παρεμβάσεις διάφορες, αργοπορία διαδικασιών, όλα συνετέλεσαν στο να μην έχουν ολοκληρωθεί οι αναδασμοί στο νομό με διαχρονική ευθύνη τοπικών παραγόντων και της πολιτείας.
Κατά τα λοιπά, τα λόγια τα πολλά περισσεύουν όπως και οι υποσχέσεις.
Γ.Δ.


Χάνει από τα αποδυτήρια
Η υπόθεση Μουσουλμανική μειονότητα είναι χαμένη για άλλη μια εκλογική βουλευτική περίοδο για τη Νέα Δημοκρατία σε Ροδόπη και Ξάνθη.
Η διαπίστωση δεν είναι δική μου κι ούτε αυθαίρετη. Στηρίζεται σε στοιχεία τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος.
Μάλιστα, πριν λίγο καιρό είχα γράψει πως η ΝΔ δύσκολα θα καταφέρει να βρει έναν ικανό και αξιόπιστο υποψήφιο που θα κινητοποιήσει τη μειονότητα υπέρ αυτής.
Η δικαίωση ήρθε γρήγορα με τη γνωστοποίηση του νέου υποψήφιου Γιουσούφ Ντελή από το Δημάριο. Πρόκειται για μια σίγουρη και δεδομένη αποτυχία, που απλώς συμμετέχει για να συμπληρώσει το ψηφοδέλτιο και μόνον. Είναι σίγουρο πως ο κύριος Γιουσούφ δεν θα ξεπεράσει τους 1000 σταυρούς.
Γ.Δ.


Ελληνικό φαινόμενο
Και συμβαίνει δίπλα μας και επιθυμεί ο άνθρωπος να συνεχίσει να συμβαίνει παρότι αρκετά παράδοξο και ίσως μοναδικό.
Λοιπόν, για να μη σας κρατάω σε αγωνία, διαβάστε: Κατάγεται από την Πιερία όπου συνεχίζει να δραστηριοποιείται επαγγελματικά, αλλά  ζει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά και στην Καβάλα.
Το 2015 εξελέγη πρώτος σε ψήφους βουλευτής Πιερίας και ήταν ο νεότερος βουλευτής στο κοινοβούλιο.  Στις εκλογές Μαΐου ζητά και πάλι την ψήφο των πολιτών της Πιερίας για να τους εκπροσωπήσει στο κοινοβούλιο με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ονομάζεται Ζήσης Ζάννας, φαρμακοποιός και τα παραπάνω δήλωσε στην εφημερίδα Νέα Εγνατία Καβάλας.
Τούτο το φαινόμενο, ειλικρινά πρώτη φορά το συναντώ, νομίζω και σεις και θάμαξα, δεν το κρύβω με το παλικάρι και τις ικανότητές του, παρά τις χιλιομετρικές αποστάσεις. Κρυφό ταλέντο ή μήπως οι ψηφοφόροι είχαν άλλα στο νου…
-Κοίτα να δεις φίλε μου τι συμβαίνει στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Γ.Δ.


Έγινε ο κακός χαμός
Δεν παραξενεύτηκα καθόλου μαθαίνοντας όλα όσα έγιναν στις εξετάσεις για τους νέους διευθυντές στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ξάνθης.
Βέβαια και δε συμφωνώ με όσα έγιναν. Όμως η ένστασή μου δεν βρίσκεται εκεί, αλλά στο ότι όλα αυτά τα τερτίπια επιτέλους πρέπει να σταματήσουν.
Λίστες ονομάτων δασκάλων και καθηγητών από γραφεία βουλευτικά που καθορίζουν ποιοι θα γίνουν διευθυντές και σε ποιο σχολείο, γυμνάσιο ή λύκειο, θα πρέπει να αποκρουστούν από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους.
Επιτέλους να σταματήσει η επιλογή του κομματικού φίλου ή γνωστού απ’ όλα τα μεγάλα κόμματα.
Η επιλογή δε, να γίνεται αξιοκρατικά και βάσει του βιογραφικού και του έργου του κάθε κρινόμενου.
Είναι ντροπή, δάσκαλοι και καθηγητές να μην αντιδρούν συνολικά στο να γίνεται η αξιολόγηση μόνο με τα κριτήρια που πρέπει να μπαίνουν, κι όχι με το γνωστό κόλπο της συνέντευξης.
Γ.Δ.


Ειρήνη υμίν στο δημοτικό συμβούλιο
Σε ήρεμο κλίμα κύλησε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης κι όχι απαραίτητα λόγω του κλίματος αγάπης των ημερών αλλά μάλλον επειδή έλειπαν οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Ειδικότερα έλειπε ο επικεφαλής Σάββας Μελισσόπουλος αλλά και οι επικεφαλής Λύρατζης – Χατζηθεοδώρου καθώς επίσης και ο κ. Δημαρχόπουλος. Προφανώς ως δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να ξεφύγουν από τις παγιωμένες συνήθειες του δημοσίου. Τις παρατάξεις τους εκπροσωπούσαν ένας – δύο δημοτικοί σύμβουλοι. Έτσι το «βάρος» της αντιπολίτευσης έπεσε στις πλάτες του Νίκου Ανταμπούφη που δεν άφησε να …πέσει καρφίτσα χωρίς να τοποθετηθεί και να διαφοροποιηθεί. Σχεδόν τα περισσότερα θέματα πέρασαν ομόφωνα με το λευκό ή το κατά του κ. Ανταμπούφη. Ακόμη και για τις προσλήψεις στο δημοτικό ραδιόφωνο!
Μ.Ξ.


Άδοξο τέλος για την «Αγάπη για την Ξάνθη μας»
Τέλος εποχής για τον συνδυασμό «Αγάπη για την Ξάνθη» μας. Η αλήθεια είναι ότι άτυπα είχε διαλυθεί πολύ νωρίτερα απλά τώρα ανακοινώθηκε. Το ρήγμα που επήλθε με την κίνηση του  ιδρυτή Γιάννη Παπαχρόνη να ενταχθεί στο σχήμα Μελισσόπουλου – Λύρατζη – Χατζηθεοδώρου πριν δύο χρόνια χωρίς να συζητήσει με τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους όπως οι  ίδιοι κατήγγειλαν δεν γεφυρώθηκε ποτέ και από τότε έδειχνε ότι  θα διαλυθεί. Αυτό έγινε επίσημο με την αποχώρηση του Παπαχρόνη και την προσχώρηση δημοτικών συμβούλων σε διοικητικές θέσεις στο δήμο αλλά και ανεξαρτητοποιήσεις,  οπότε ήταν πια σίγουρο. Ένας συνδυασμός που ξεκίνησε πολύ καλά ασκώντας εποικοδομητική και όχι επικοινωνιακή αντιπολίτευση ωστόσο δεν κατάφερε να μείνει ενωμένος μέχρι τέλους και εδώ έχει ευθύνη κυρίως ο ιδρυτής της παράταξης.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…