Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 14 Απριλίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 14 Απριλίου 2023

0

Η ζωή μας με τα κουνούπια
Κάθε χρόνο, χρόνια τώρα, με τήρηση πιστή των ημερομηνιών, ξεκινούν στην περιφέρειά μας οι ψεκασμοί. Οι γνωστοί ψεκασμοί για τα κουνούπια. Χρόνια πολλά ζήσαμε και θα συνεχίσουμε να ζούμε με τα έντομα αυτά. Τα οποία είναι ενοχλητικά και ενίοτε επικίνδυνα έως θανάτου αυτά του Δυτικού Νείλου.
Από μικροί μάθαμε ότι μαζί μας, παρέα μας, θα είναι τα κουνούπια. Κι αυτό διότι ευνοεί την ανάπτυξη της η παρουσία των λιμνών, οι καλλιέργειες, τα νερά κλπ.
Μετά από χρόνια συγκατοίκησης μετ’ εμποδίων, μετά από διαμαρτυρίες των κατοίκων, η πολιτεία ξεκίνησε τους αεροψεκασμούς για να μπορούμε να ζούμε στην ύπαιθρο χώρα σαν άνθρωποι.
Μια δε βασική αιτία ήταν ότι ο τουρισμός αλλά και η παραθέριση, υποχρέωσαν την άμεση λήψη μέτρων με ψεκασμούς.
-Αυτή είναι η ζωή μας με τα κουνούπια πάρα πολλά χρόνια τώρα. Ένας συνεχής αγώνας προστασίας.
Γ.Δ.


Καιρικό Πασχαλινό
Οι Μετεωρολόγοι μας ενημερώνουν ως έχουν υποχρέωση για καιρικά προβλήματα τις μέρες των Πασχαλινών γιορτών. Τους πιστεύω βεβαίως, αλλά γνωρίζω και τους νεοέλληνες.
Βρέξει-χιονίσει θα τηρήσουν το έθιμο. Κάτι θα σκεφθούν για να λύσουν το πρόβλημα της σούβλας και το ψήσιμό της.
Έχω εμπιστοσύνη στην καπατσοσύνη τους να βρίσκει με  πρακτικό τρόπο λύσεις.
Τέλος πάντων, ας μη το χαλάσουμε τώρα το γιορτινό κλίμα διότι τελικά μπορεί ο καιρός να αλλάξει και να γίνει Αναστάσιμος.
Όπως και να είναι τελικά, το τραπέζι θα στρωθεί και κοψίδι θα υπάρχει.
-Καλή Ανάσταση, Χρόνια Πολλά.
Γ.Δ.


Προσοχή στους «ποντικούς»
Δύο πιτσιρικάδες από τη γειτονιά των Τσιγγάνων, μπήκαν πριν λίγες ημέρες στο δημαρχείο Κομοτηνής και κυριολεκτικά το έκαναν άνω-κάτω.
Οι μικροί διαρρήκτες τελικά εντοπίστηκαν και βέβαια θα τιμωρηθούν.
Εκείνο που έκανε εντύπωση ήταν η ευκολία που μπήκαν μέσα τις νυκτερινές ώρες.
Άρα απαιτείται προσοχή τόσο στη φύλαξη όσο και λήψη μέτρων προστασίας των δημόσιων και δημοτικών κτιρίων. Οι «ποντικοί», μικροί και μεγάλοι, έχουν επιδεξιότητες αλλά και εργαλεία για το «έργο» τους.
Γι’ αυτό, το προλαμβάνειν είναι πάντα επίκαιρο για να μη γνωρίσουν οι δήμοι μας βανδαλισμούς στα γραφεία τους.
Γ.Δ.


Μάλλον ναυάγησε
Εκτιμήσεις που γίνονται αναφέρουν πως μάλλον έχει ναυαγήσει η αναμενόμενη συνεργασία του Χουσεΐν Μπαλτατζή με τον Γιάννη Βαρουφάκη του ΜέΡΑ25.
Βέβαια χρόνος υπάρχει μέχρι την ημερομηνία έγκρισης των υποψηφίων κάθε συνδυασμού για να υπάρξει κάποιο νέο συνεργασίας.
Ο σχετικός προβληματισμός ξεκίνησε από την δημοσιοποίηση των ονομάτων δύο υποψηφίων μέχρι στιγμής του Νίκου Κοσμίδη και Μολά Χαλήλ Γιουξέλ.
Μετά από αυτή την εξέλιξη σενάρια μπορεί να υφαίνονται, όμως θ’ αποτελούν σενάρια και μόνον.
Προσωπική μας εκτίμηση είναι πως μάλλον ο αγαπητός κύριος Μπαλτατζή μάλλον δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Εξάλλου είναι νέος, έχει χρόνια μπροστά του.
Γ.Δ.


Υπάρχει ανθρωπιά!
Το κύριο μήνυμα των ημερών είναι η αγάπη και η αλληλεγγύη προς τον πλησίον και ως προς αυτό όσο και αν η κοινωνικοποίηση μεταξύ των ανθρώπων δεν είναι στα καλύτερά της, στην Ξάνθη δεν είναι ακόμη τουλάχιστον κενό γράμμα. Νοιάζονται  ακόμη οι άνθρωποι για τις άπορες οικογένειες και γεμίζουν τα καλάθια στα μάρκετ, συνεισφέρουν ή σε χρήματα ή σε τρόφιμα στις εθελοντικές ομάδες που τα διανέμουν. Υπάρχει ανθρωπιά, υπάρχει η έννοια όχι υποκριτικά αλλά αυθεντικά, αληθινά. Κι αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο γιατί δείχνει ότι όσο και αν έχουμε αποξενωθεί από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας και των προβλημάτων που μας βαρύνουν, βλέπουμε πέρα από τον εαυτό μας και νοιαζόμαστε για τα προβλήματα των άλλων.
Μ.Ξ.


Περί Πολιτισμού Ι
«Το γράφουμε και το λέμε χρόνια κ.Μενδώνη. Το θέμα είναι ποιοι το καταλαβαίνουν και σε ποιο βαθμό».
Γράφαμε και σχετικά πρόσφατα μάλιστα, ακριβώς τα λόγια που είπε η υπουργός Πολιτισμού κ.Μενδώνη, ότι «μοχλός ανάπτυξης της ΑΜΘ ο Πολιτισμός».
Το’ χω πει, το’ χω γράψει πολλές φορές, μας «του κουφού την πόρτα, όσο κι αν χτυπάς, δε θα σ’ ανοίξει» λέει ο λαός μας.
Το λέμε χρόνια εμείς από εδώ απ’ αυτήν τη στήλη, το λέμε δια ζώσης στους τοπικούς άρχοντες και δεν το καταλαβαίνουν. Τώρα το είπε «φάτσα κάρτα» η ίδια η υπουργός στην προχθεσινή σύσκεψη, ε, πιστεύουμε τώρα οι κλειδοκράτορες της περιφέρειας να το χωνέψουν επιτέλους και ν’ αλλάξουν στάση και συμπεριφορά στις προτάσεις που τους γίνονται. Διότι αυτοί νομίζουν ότι η ανάπτυξη σ’ έναν τόπο πως προέρχεται από τα τσιμέντα, τα ντουβάρια, τα έργα για τις μίζες.
Κλείνω με μια ακόμη τοποθέτηση της Λίνας Μενδώνη.
Είπε λοιπόν η αγαπητή υπουργός: «Ο Πολιτισμός είναι αυτός που αναδεικνύει τις δυνατότητες και καταλαγιάζει τις αντιθέσεις, ένα σημαντικό στοιχείο που θέλουμε ν’αναπτύξουμε στην ΑΜΘ».
Συμφωνώντας συμπληρώνω «και ειδικότερα στη Θράκη».
Ελπίζω οι περί τον Μέτιο να κατάλαβαν τι εννοούσε η υπουργός…
Γ.Δ.


Περί Πολιτισμού ΙΙ
Συμπληρώνω λοιπόν πως μοχλός ανάταξης της ΑΜΘ, ναι μπορεί να γίνει ο Πολιτισμός. Και φυσικά, μέσα από τον Πολιτισμό να έρθει η Τουριστική Ανάπτυξη που τόση ανάγκη έχει η Θράκη κυρίως, που είναι από τις τελευταίες γεωγραφικές περιοχές της χώρας στην οικονομία.
Από την άλλη η κυρία υπουργός Πολιτισμού δήλωσε πως έχουν προγραμματιστεί έργα 88 εκ. ευρώ στην Πολιτιστική Χάρτα της Περιφέρειας. Έργα που εκπόνησε το Υπουργείο Πολιτισμού για την περίοδο 2021-2027.
Για την Ξάνθη τα έργα είναι:  Παρεμβάσεις στον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων και τη δημιουργία νησίδας μουσείων στην πόλη της Ξάνθης σε Καπναποθήκες.
Σχετικό μας ρεπορτάζ στο φύλλο της Μ.Πέμπτης στη σελίδα 13.
Γ.Δ.


Περί Πολιτισμού ΙΙΙ
Παρότι σε προσωπικό επίπεδο έχω μεγάλη εκτίμηση στο πρόσωπο της υπουργού Πολιτισμού κυρίας Μενδώνη θα εκφράσω κάποιες επιφυλάξεις για τα έργα της Ξάνθης. Δηλαδή κυρίως για το διαχρονικό Μουσείο σε τρεις Καπναποθήκες της πόλης μας.
Λέω μακάρι αλλά η διασπορά σε τρεις καπναποθήκες που θα έχουν κάποια απόσταση μεταξύ τους μου φαίνεται ως ένα πείραμα με άγνωστο αποτέλεσμα.
Δεύτερο σημείο, γιατί δεν υπήρξε συνεργασία με τον δήμο για ν’ αξιοποιηθεί μέρος του γνωστού «Π» που κινδυνεύει με συνέχιση της υποβάθμισής του;
Εκείνο το έργο που είμαι σίγουρος πως θα υλοποιηθεί είναι η αποκατάσταση – ανάδειξη βορειοδυτικού και παράλιου τμήματος Πολυστύλου. Για τα υπόλοιπα, πρώτα να τα δούμε και μετά να χειροκροτήσουμε.
Φυσικά, για άλλη μια φορά την «μερίδα του λέοντος» την έχει πάλι η Ροδόπη…
Γ.Δ.


Πάσχα και εκλογές

Μέρες αγάπης και οι πολιτικοί έχουν παραμερίσει για λίγο τις προεκλογικές αντιπαραθέσεις και αρκούνται σε εκδηλώσεις …αγάπης προς τους ψηφοφόρους, κάνοντας οικονομία δυνάμεων για μετά το Πάσχα που αναμένεται να είναι μια περίοδος έντασης και πόλωσης και ολομέτωπων επιθέσεων μεταξύ των κομμάτων και ιδιαίτερα των τριών που θα είναι και οι διεκδικητές της εξουσίας την επόμενη μέρα. Το βαρύ το κλίμα των ημερών αλλά και των εκλογών το αποτυπώνει πολύ έξυπνα το σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη που δημοσιεύουμε!
Καλή Ανάσταση!
Μ.Ξ.


Συγκίνηση

vougioukli2
Δε θα γράψω πολλά για το ταλέντο και την αξία ως καλλιτέχνιδες των δύο κοριτσιών Βουγιουκλή.
Έχουν γραφεί και λεχθεί πάρα πολλά γι’ αυτές και μάλιστα από ειδικούς του χώρου.
Εξάλλου εγώ, συναισθηματικά φορτισμένος από την τελευταία τους εμφάνιση στο «Μουσικό Κουτί» προχθές, τι να πω! Απλά συγχαίρω τα δύο δικά μας κορίτσια, τη Σουζάνα και την Ελένη, τα δύο όμορφα αλλά κυρίως ταλαντούχα Ξανθιωτάκια που ξεχωρίζουν στον δύσκολο χώρο του τραγουδιού.
Έτσι, μετά τη συγκίνηση και τη χαρά, εύχομαι στους γονείς Θωμά και Πένυ, φίλους παλαιόθεν, να είναι καλά και να χαίρονται την επιτυχία των κοριτσιών τους.
Σταματώ εδώ γιατί συγκινήθηκα αλλά και γιατί θυμήθηκα τις ατέλειωτες συζητήσεις με τον Θωμά πριν χρόνια, δεν θα πω πόσα…
Γ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…