Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Πως διαμορφώνεται το “πάγιο” στους λογαριασμούς του ρεύματος από την Πρωτομαγιά

Πως διαμορφώνεται το “πάγιο” στους λογαριασμούς του ρεύματος από την Πρωτομαγιά

0

Πόσα θα πληρώσουμε για το ρεύμα

Να παρατείνει τον μηχανισμό επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος και για το β’ εξάμηνο της φετινής χρονιάς ώστε τα νοικοκυριά να παραμείνουν “θωρακισμένα” σε περίπτωση ξαφνικής “αναζωπύρωσης” των τιμών του φυσικού αερίου ή της χρηματιστηριακής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος μελετά η κυβέρνηση.

Καθώς απομένουν ελάχιστα 24ωρα μέχρι την προκήρυξη των εκλογών, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα κληθεί να ξεκαθαρίσει τη στάση του. Το υφιστάμενο πλαίσιο επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος ισχύει μέχρι και το τέλος Ιουνίου.

Υπάρχουν δύο σενάρια. Ή να ληφθεί η απόφαση για παράταση του μηχανισμού εδώ και τώρα, ή να παραπεμφθεί το θέμα στην επόμενη κυβέρνηση. Άλλωστε, ακόμη και αν χρειαστεί δεύτερη εκλογική αναμέτρηση για να προκύψει η επόμενη κυβέρνηση, αυτή θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου οπότε θα υπάρξει χρόνος να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες σημαντικές επιβαρύνσεις εφόσον φυσικά υπάρξουν.

Την Πέμπτη, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα ανακοινώσουν τα τιμολόγιά τους για τον μήνα Μάιο και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν θα υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις συγκριτικά με τα τιμολόγια του Απριλίου. Στις πρώτες 18 ημέρες του Απριλίου, η μέση τιμή στο χρηματιστήριο ενέργειας για την μεγαβατώρα, έχει διαμορφωθεί στα 124 ευρώ καταγράφοντας –τουλάχιστον προς το παρόν- ελάχιστες διαφοροποιήσεις συγκριτικά με την χρηματιστηριακή τιμή του Μαρτίου. Έτσι, το πιθανότερο είναι ότι θα έχουμε και για τον Μάιο επανάληψη των όσων καταγράφηκαν και για τον μήνα Απρίλιο: μέση τιμή λιανικής στην περιοχή των 16 λεπτών του ευρώ και κρατική επιδότηση της τάξεως του 1,5 λεπτού για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες κατανάλωσης ή περίπου 5,5 λεπτών για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου.

Η μεγάλη αλλαγή που θα ισχύσει από τον Μάιο και μετά έχει να κάνει με τις χρεώσεις του ΔΕΔΔΗΕ. Η Ρυθμιστική Αρχή ενέργειας έχει εγκρίνει αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού από την 1η Μαίου. Η επιβάρυνση θα είναι μεγαλύτερη για όσους έχουν τριφασικά ρολόγια καθώς πρακτικά προστίθεται ένα “πάγιο” το οποίο ξεπερνά τα 100 ευρώ τον χρόνο για την τριφασική παροχή. Ειδικότερα, κάθε μήνα, θα μπαίνει ένα “πάγιο” 9,79 ευρώ στον λογαριασμό εφόσον ο καταναλωτής έχει τριφασικό ρολόι ενώ μέχρι τώρα το αντίστοιχο πάγιο ήταν μόλις 1,15 ευρώ. Από την άλλη βέβαια, θα μειωθεί η χρέωση ανά κιλοβατώρα. Έτσι, για ένα νοικοκυριό με τριφασικό ρολόι που καταναλώνει 500 κιλοβατώρες τον μήνα, η επιβάρυνση για τον ΔΕΔΔΗΕ θα φτάνει στα 17,3 ευρώ τον μήνα από 12,44 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα.

Όσον αφορά στους καταναλωτές με μονοφασική παροχή, για τις 500 κιλοβατώρες ανά μήνα θα προκύψει μείωση της επιβάρυνσης καθώς από τα 11,66 ευρώ που ήταν η επιβάρυνση μέχρι τώρα θα έχουμε μείωση του μηνιαίου κόστους 10,64 ευρώ. Το πάγιο πάντως θα αυξηθεί και στις μονοφασικές παροχές καθώς από τα 0,37 ευρώ τον μήνα θα ανέλθει στα 3,13 ευρώ τον μήνα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Sunlight Group: Στην παραγωγή πρωτότυπης μπαταρίας 2ης ζωής

Στο ερευνητικό ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Battery2Life συμμετέχει η εταιρεία …