Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επενδύσεις Πετρέλαιο: «Άλμα» μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή

Πετρέλαιο: «Άλμα» μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή

0

Σενάρια για 100 δολάρια το βαρέλι από αναλυτές της αγοράς

Η απρόσμενη απόφαση του ΟΠΕΚ + να ανακοινώσει τη μείωση της παραγωγής κατά 1,16 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φέρνει πολύ κοντά το σενάριο να εκτοξευτεί η τιμή του μαύρου χρυσού στα 100 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών αλλά και επενδυτών.

Αυτό έγινε ξεκάθαρο στη χθεσινή συνεδρίαση που τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου Brent σημείωσαν  άλμα 6,15% στα 84,80 δολάρια το βαρέλι  και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου West Texas Intermediate των ΗΠΑ εκτινάχθηκαν κατά 6,25% στα 80,40 δολάρια το βαρέλι.

Μπορεί και να ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι και να φτάσει τα 110 το Brent μέχρι το καλοκαίρι εκτιμά η Rystad Energy, καθώς η μείωση της παραγωγής θα σφίξει περαιτέρω τη στενότητα της αγοράς.

Η UBS αναμένει επίσης ότι το Brent θα φθάσει τα 100 δολάρια μέχρι τον Ιούνιο. Η  Goldman Sachs αύξησε την πρόβλεψή της για τον Δεκέμβριο κατά 5 δολάρια στα 95 δολάρια, δίνοντας την δική της εξήγηση για την απόφαση του πετρελαϊκού καρτέλ. Σύμφωνα με τους αναλυτές της η απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Γαλλία, λόγω των συνεχιζόμενων απεργιών, καθώς και η άρνηση της Ουάσιγκτον να αναπληρώσει τα στρατηγικά αποθέματά της κατά το οικονομικό έτος 2023, ενδέχεται να οδήγησαν τα μέλη του ΟΠΕΚ+ να αιφνιδιάσουν με τις μειώσεις.

Τον Μάρτιο, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Δεκέμβριο του 2021, καθώς οι traders φοβήθηκαν ότι η τραπεζική αναταραχή θα μπορούσε να πλήξει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επενδύσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιοι το δικαιούνται

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το δώρο του Πάσχα Έως τη Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου θα πρέπει …