Παρουσίαση του λογοτεχνικού έργου του Κερκυραίου πεζογράφου, ποιητή, αρθρογράφου στο ΙΘΤΠ
Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με το Πολιτιστικό και Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης (ΠΑΚΕΘΡΑ), παρουσιάζει την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 στις 7:00μ.μ., το λογοτεχνικό έργο του Κερκυραίου πεζογράφου, ποιητή, αρθρογράφου και μεταφραστή Νάσου Δετζώρτζη.
Το έργο του βρίσκεται διεσπαρμένο στα περιοδικά και στα έντυπα με τα οποία συνεργάστηκε (Νέα Γράμματα, Φιλολογικός Νέος Κόσμος, Κύκλος, Γράμματα και Τέχνες, Διαβάζω και Εντευκτήριο, Ελληνίς).
Στην δεκαετία του 1990 εξέδωσε επτά τόμους με επιλεγμένα τμήματα από το σύνολο του έργου του.
Ο Δετζώρτζης έλαβε το Ειδικό Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του, το 1995.
Εισηγητής: Βασίλης Αϊβαλιώτης, πρώην λέκτωρ ΔΠΘ, μέλος ΔΣ ΠΑΚΕΘΡΑ
Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων «ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης, στην Καπναποθήκη «Π», Καπνεργατών 9 στην Ξάνθη.
Είσοδος Ελεύθερη.
Βιογραφία Νάσου Δετζώρτζη:
Ο Νάσος Δετζώρτζης (Κέρκυρα, 2 Φεβρουαρίου 1911 – Αθήνα, Ιούνιος 2003) ήταν πεζογράφος, ποιητής, αρθρογράφος, μεταφραστής, επιμελητής εκδόσεων, αποδέκτης του Ειδικού Κρατικού Βραβείου Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του το 1995.
Σπούδασε μέχρι τα 18 του χρόνια στην Κέρκυρα. Το 1929 πήγε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε στη σύνταξη της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας του Πυρσού. Από το 1932 μέχρι το 1943 ανέλαβε τη Γραμματεία Συντάξεως του περιοδικού Νέα Εστία, διαδεχόμενος τον Τέλλο Άγρα, ο οποίος και τον σύστησε για τη θέση αυτή. Στην Αθήνα έγινε φοιτητής στη Φιλοσοφική Σχολή, όπου επηρεάστηκε από τον καθηγητή του Ιωάννη Συκουτρή.
Συμμετείχε στην έκδοση του περιοδικού Προπύλαια το 1938, μαζί με τους επίσης φοιτητές Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο (μετέπειτα ακαδημαϊκό), Ηρώ Κορμπέτη, Παναγιώτη Παπαληγούρα (μετέπειτα πολιτικό) και Ηρώ Πεζοπούλου (μετέπειτα κριτικό θεάτρου και βουλευτή). Δεν προσήλθε στις εξετάσεις για τη Φιλοσοφική Σχολή και έμεινε χωρίς πτυχίο (ο ίδιος αυτοσαρκαζόμενος δήλωνε «απτυχίωτος»). Κατά την Κατοχή ήταν ήδη στη στρατιωτική θητεία του στην Κέρκυρα. Γνωρίστηκε με την ποιήτρια και μεταφράστρια Δέσποινα Καμπάνη, με την οποία παντρεύτηκαν το 1950.
Από το 1942 εργάστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου παρέμεινε μέχρι τον Δεκέμβριο του 1968, οπότε παραιτήθηκε. Μετά τη λήξη της συνεργασίας του με τη Νέα Εστία το 1943, από το 1945 μέχρι το 1950, ανέλαβε την επιμέλεια όλων των εκδόσεων των Φίλων του Βιβλίου, εταιρείας του επιχειρηματία Σπύρου Μόσχου. Το 1961 αναλαμβάνει τη φιλολογική και τυπογραφική επιμέλεια του Κύκλου, φιλολογικού περιοδικού που ίδρυσε η Τράπεζα της Ελλάδος με τη πρωτοβουλία του Διοικητή της Ξενοφώντα Ζολώτα και του υποδιοικητή της Γιάγκου Πεσμαζόγλου.
Με την έλευση της δικτατορίας, σταδιακά απομακρύνθηκε από την επιμέλεια του περιοδικού, του οποίου η έκδοση διακόπηκε οριστικά τον Δεκέμβριο του 1968.
Μετά την μεταπολίτευση τοποθετήθηκε προϊστάμενος της υπηρεσίας μεταγλωττίσεως των δελτίων ειδήσεων του ΕΙΡ και το 1975 ο τότε υπουργός Παιδείας Γεώργιος Ράλλης του αναθέτει την αναθεώρηση της Νεοελληνικής Γραμματικής του ΟΕΔΒ, όπου ο Δετζώρτζης καθιερώνει το -ει (αντί για το -η) ως κατάληξη των ρημάτων.