Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, όπου παρουσιάστηκε αναλυτικά το πρόγραμμα του κόμματος
Τοπικά στελέχη ανέλαβαν να εξειδικεύσουν τον τρόπο εφαρμογής των επιμέρους αξόνων του προγράμματος στην Ξάνθη
Οι βασικοί άξονες του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, αλλά και πώς αυτοί εξειδικεύονται στην Ξάνθη ως σημεία με ιδιαιτερότητες, υστερήσεις, αλλά και πλεονεκτήματα, ήταν το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Ν.Ε. του κόμματος το απόγευμα της Κυριακής, με κεντρικό ομιλητή τον πρώην υπουργό Νίκο Χριστοδουλάκη, που επιμελήθηκε και το πρόγραμμα.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μέλη του κόμματος, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, ο βουλευτής Μπουρχάν Μπαράν, καθώς και οι υποψήφιοι βουλευτές, πλην του Οδυσσέα Βουρβουκέλη, που απουσιάζει λόγω ασθένειας.
Ο γραμματέας της Ν.Ε. Αντώνης Μήτρου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, ευχήθηκε καλή επιτυχία στο ΠΑΣΟΚ και τους υποψήφιους βουλευτές της Ξάνθης, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι οι όποιες κινήσεις υιοθετηθούν από το ΠΑΣΟΚ, θα αποφασιστούν μετά την έκφραση της λαϊκής βούλησης.
Κριτική σε Μητσοτάκη
Την ανάλυση του προγράμματος υπό το γενικό τίτλο “Από την κρίση στην πανδημία και από τον πόλεμο στην ακρίβεια”. Ανέλυσε ο κ. Χριστοδουλάκης , σημειώνοντας ότι η κατάρτισή του ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, ώστε να αποτελέσει το προγραμματικό πλαίσιο για τη διαμόρφωση προτάσεων.
Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πρωτίστως για την ανεπάρκεια των υποδομών, φέρνοντας ως παράδειγμα τις ελλείψεις στα νοσοκομεία την περίοδο της πανδημίας, αλλά και για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αφού όπως είπε οι αυξήσεις των μισθών δεν μπόρεσαν να καλύψουν τον πληθωρισμό. Ειδικά, στάθηκε στα ζητήματα αξιοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι σε ούτε ένα δημόσιο οργανισμό δεν επελέγη η πλήρωση θέσεων των επικεφαλής με αξιοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες. Τέλος, ανέφερε και την αντίθεση ανάμεσα στην πράσινη μετάβαση που πρεσβεύει ο πρωθυπουργός σε αντίθεση με την ενεργειακή φτώχεια, που αποτυπώνεται, όπως είπε, σε πολλές περιπτώσεις, φέρνοντας παραδείγματα.
Με ποιους και τι μέσα θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα;
Ο κ. Χριστοδουλάκης επέλεξε εισαγωγικά επίσης να απαντήσει στα ερωτήματα «με ποιους θα κάνετε το προγράμματα» και «με τι μέσα». Ως προς το τελευταίο ανέδειξε, πέρα από τα συνήθη χρηματοδοτικά προγράμματα (ΕΣΠΑ, ΠΕΠ, ΠΑΑ) την κρίσιμη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης. Τόνισε επίσης ότι αυτό που κάνει το ΠΑΣΟΚ να ξεχωρίζει σε επίπεδο στάσης, αλλά και αποτελεσματικότητας είναι ότι διαθέτει «κοινωνική αυτοσυνειδησία», όπως είπε, δηλαδή μέριμνα για τα ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα κλπ.
Ως προς το ερώτημα «με ποιον θα υλοποιήσει το πρόγραμμα», ο ίδιος πρόσθεσε: «το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να προσελκύσει και να πείσει με προγραμματικά κριτήρια. Για τις κυβερνήσεις συνεργασίας δεν υπάρχει εμπειρία στη χώρα, όμως δίνουμε σημασία στα πρόσωπα και θέλουμε να επιλεγούν πολιτικά πρόσωπα με αξιοπιστία που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη και να αποκλειστούν όσοι ηγεμόνευσαν στις δύο προηγούμενες περιόδους».
Οι κεντρικοί άξονες του προγράμματος
Αναφερόμενος στους κεντρικούς άξονες του προγράμματος, ο κ. Χριστοδουλάκης στάθηκε 1) στην ανάπτυξη (με κοινωνική συμμαχία, κοινωνική πολιτική κλπ, 2) στην ανόρθωση της μεταποίησης και της παραγωγικής διαδικασίας, 3) στον τουρισμό, 4) στην άμυνα της χώρας («όχι μόνο για να αποκρούσουμε την πολιτική, αλλά και για την οικονομική επιβίωση», όπως είπε) και 5) στην ασφάλεια του πολίτη( με καίριο το ζήτημα των συγκοινωνιών). Μάλιστα ειδικά για τους σιδηρόδρομους, χαρακτήρισε την εξασφάλιση της ασφάλειας «το μεγαλύτερο τεστ αξιοπιστίας από τη νέα γενιά».
Για τις μετεκλογικές συνεργασίες
Απαντώντας σε ερώτηση του «Ε» κατά πόσο υπάρχουν οι συνθήκες για κυβερνήσεις συνεργασίας στη χώρα, ο κ. Χριστοδουλάκης επεσήμανε: «στην ιστορία ποτέ κανείς δεν είναι έτοιμος πριν να έχει μια πραγματική ευκαιρία. Τίποτα δε γίνεται με παρθενογένεση και εκ των προτέρων. Άρα εμείς αυτό που θα κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τις συνήθειες και τα δεδομένα και να εργαστούμε με πραγματικούς και όχι προσχηματικούς όρους. Θα το επιδιώξουμε για να διαμορφωθούν προγραμματικές και όχι προσχηματικές προϋποθέσεις».
Ανάλυση, ανάπτυξη και συζήτηση
Με την ολοκλήρωση της αρχικής τοποθέτησης, ακολούθησαν παρεμβάσεις από τοπικά στελέχη ως προς το πώς το πρόγραμμα αυτό μπορεί να βρει εφαρμογή στην περιοχή της Ξάνθης και ευρύτερα στην Περιφέρεια ΑΜΘ. Συγκεκριμένα, και κατά σειρά τοποθέτησης, ο κ. Αργύρης Πλέσιας μίλησε για τις απαραίτητες Υποδομές και το πλαίσιο υπό το οποίο θα πρέπει να σχεδιαστούν, ο υπουργός, κ. Σωκράτης Ξυνίδης, μίλησε για την Ανάπτυξη και τις δυνατότητες της περιοχής, και ο κ. Άλκης Κίσσας μίλησε για ζητήματα Αγροτικής Πολιτικής.
Ελένη Διαφωνίδου