Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Λαϊκή Συσπείρωση ΑΜΘ: Όχι στις ανεμογεννήτριες στο εθνικό πάρκο της Π.Ε. Έβρου

Λαϊκή Συσπείρωση ΑΜΘ: Όχι στις ανεμογεννήτριες στο εθνικό πάρκο της Π.Ε. Έβρου

0

«Εκτός από τη θανάτωση των πουλιών λόγω πρόσκρουσης, οι ανεμογεννήτριες επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις και σε άλλα προστατευόμενα είδη, και οικότοπους»

Σε επερώτηση προέβη η Λαϊκή Συσπείρωση ΑΜΘ προς τον Περιφερειάρχη κ. Μέτιο όσον αφορά την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο εθνικό πάρκο Δαδιάς – Λευκίμης –Σουφλίου στη Π.Ε. Έβρου.

Όπως τονίζουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης «μόλις 9 μήνες έχουν περάσει από την καταστροφική πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο, που κατέστρεψε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους, σαν αποτέλεσμα της πολιτικής της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των δασικών και πυροσβεστικών υπηρεσιών, της έλλειψης έργων καθαρισμού του δάσους, αντιπυρικών ζωνών, έλλειψης οργανωμένου σχεδίου αντιμετώπισης των πυρκαγιών, που υλοποίησαν όλες διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις και η σημερινή».

Οι ίδιοι συνεχίζουν υποστηρίζοντας ότι «δεν προχώρησε ακόμα κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης και προστασίας, για πρώτη φορά υποβλήθηκε μελέτη (ΜΠΕ) για περιβαλλοντική αδειοδότηση αιολικού σταθμού μέσα στο Εθνικό Πάρκο. Σχεδιάζεται να εγκατασταθούν 10 ανεμογεννήτριες εντός της Ζώνης Β1 του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης –Σουφλίου» και εντός της ΖΕΠ GR1110002 «Δάσος Δαδιά – Σουφλί» του δικτύου Natura 2000. Η «πράσινη» επένδυση θα επιφέρει περαιτέρω καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, του ίδιου του δάσους και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στους πληθυσμούς των προστατευόμενων αρπακτικών πουλιών και γυπών που υπάρχουν στο σημαντικότερο καταφύγιο για τα είδη αυτά στα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Δεκάδες είναι, ήδη, τα νεκρά πουλιά λόγω ύπαρξης των ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή».

Καθώς, όπως υπογραμμίζει η Λαϊκή Συσπείρωση, μεγάλες ευθύνες έχουν οι πλειοψηφίες στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στα Δημοτικά Συμβούλια που στηρίζουν αυτή την πολιτική, εγκρίνοντας δεκάδες άδειες αιολικών πάρκων σε όλη τη περιοχή.

Με βάση τα παραπάνω ο κ. Μέτιος καλείται να δώσει απαντήσεις στις εξής επερωτήσεις:

  • Τι μέτρα θα πάρει η Περιφέρεια για να μην πραγματοποιηθεί καμία εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο «Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου» στη Π.Ε. Έβρου;
  • Θα συμφωνήσει με τις εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών που έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών μέσα στο Εθνικό Πάρκο; Όπως επίσης με την ομόφωνη αρνητική απόφαση – γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Σουφλίου και τις αντίστοιχες αποφάσεις – ψηφίσματα μαζικών φορέων, συλλόγων και σωματείων της περιοχής;
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…