Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Η λογοτεχνία στην Θράκη με επίκεντρο το βιβλίο και τη νέα ελληνική!

Η λογοτεχνία στην Θράκη με επίκεντρο το βιβλίο και τη νέα ελληνική!

0

Η εκδήλωση για την ανάδειξη Θρακών λογοτεχνών/λογοτέχνιδων της περιοχής θα λάβει χώρα στο «Π» την Παρασκευή 28/04 στις 19:00

Ο κ. Θ. Μουσόπουλος και η κα Π. Καμπάκη-Βουγιουκλή «συστήνουν» στο «Ε» την θεματική που θα επιμεληθούν και εν συνεχεία εξαίρουν την σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας για την περιοχή

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου 2023 διοργανώνεται εκδήλωση στην Ξάνθη για την ανάδειξη της λογοτεχνίας σε ολόκληρη την Θράκη προκειμένου να προβληθεί το έργο όλων ανεξαιρέτως των λογοτεχνών/λογοτέχνιδων της περιοχής μας ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας ή οποιουδήποτε άλλου διαχωρισμού. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας ΑΜΘ και του Δήμου Ξάνθης. Συγκεκριμένα πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Απριλίου στην Καπναποθήκη Π-ώρα 19.00,Καπνεργατών 9.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28/04 στην Καπναποθήκη Π-ώρα 19.00,Καπνεργατών 9

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο λόγος θα δοθεί στους:

-Θανάσης Μουσόπουλος, φιλόλογος-συγγραφέας-ποιητής, Εισαγωγή στην Θρακική Λογοτεχνία

-Νομός Έβρου: Φένια Δούκογλου, φιλόλογος-δημοσιογράφος

-Νομός Ροδόπης: Ρένα Μάινα-Σαμαρά, φιλόλογος-υπεύθυνη λέσχης ανάγνωσης

-Νομός Ξάνθης: Πηνελόπη Καμπάκη- Βουγιουκλή: Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας ΔΠΘ

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν επίσης:

α. Το σχήμα Ανατολικά του Νέστου με Θεατρικό Αναλόγιο και ανάγνωση κειμένων των Βιζυηνού και Βάρναλη.

β. Η Εμινέ Μπουρουτζή, ο Βαγγέλης Δωρόπουλος, ο Αναστάσης Δασκαλόπουλος και ο Ιωάννης Καναργέλης που θα ερμηνεύσουν παραδοσιακά τραγούδια.

γ. Η Χρυσή Στανκίδου με μουσική Χατζιδάκη.Συντονίζει η Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του ΔΠΘ.

Την οργάνωση της όλης εκδήλωσης έχουν οι Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, ο Θανάσης Μουσόπουλος και ο Γιώργος Χατζηθεοφάνους.

Συμπληρωματικά με τις παραπάνω πληροφορίες, στο «Ε» μιλούν ο Φιλόλογος-Συγγραφέας-Ποιητής, κ. Θανάσης Μουσόπουλος και η Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας, Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας ΔΠΘ, κα Πηνελόπη Καμπάκη- Βουγιουκλή, και μας αποτυπώνουν σε αδρές γραμμές το πνεύμα της εκδήλωσης, καθώς και τα πολλαπλά οφέλη που υπόσχεται να κομίσει στους παρευρισκόμενους.

«Θα έχω την τιμή και την χαρά να παρουσιάσω την Εισαγωγή στη Θρακική Λογοτεχνία, ενώ στη συνέχεια θα παρουσιαστεί η σύγχρονη λογοτεχνία και οι λογοτέχνες των νομών Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης»
Θανάσης Μουσόπουλος
Φιλόλογος-Συγγραφέας-Ποιητής

Θ. Μουσόπουλος: «Η σύγχρονη λογοτεχνία της Θράκης εδράζεται σε μια μεγάλη παράδοση του Θρακικού Λόγου»

«Στην εκδήλωση που οργανώνεται στις 28 Απριλίου 2023 για τη Θρακική Λογοτεχνία και την ανάδειξη των Θρακών Λογοτεχνών, θα έχω την τιμή και την χαρά να παρουσιάσω την Εισαγωγή στη Θρακική Λογοτεχνία, ενώ στη συνέχεια θα παρουσιαστεί η σύγχρονη λογοτεχνία και οι  λογοτέχνες των νομών Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης.

Όσον αφορά την ιστορία της Θρακικής Λογοτεχνίας αναφέρομαι στον ενιαίο χώρο της Θράκης. Είναι γνωστό ότι  ο 18ος και ο 19ος  ήταν αιώνες οικονομικής και πολιτιστικής ακμής. Ο Λόγιος και Λαϊκός πολιτισμός της Θράκης σ’ όλη τη διάρκεια της Οθωμανικής κατοχής διασώζεται και αναπτύσσεται. Τα αστικά κέντρα της Θράκης, κυρίως η Κωνσταντινούπολη, η Αδριανούπολη, η Φιλιππούπολη με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με τους κοσμογυρισμένους εμπόρους, τους μορφωμένους κληρικούς έγιναν οι εστίες για την άνθηση. Δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Κάτω από όλα αυτά τα δεδομένα μπορούμε να μιλήσουμε για τη Θρακική Αναγέννηση κατά τον 19ο αιώνα.  Μετά την δημιουργία του μικρού νεοελληνικού κράτους μετά την Επανάσταση, πολλοί λόγιοι φεύγουν από τη Θράκη και έρχονται στην Αθήνα, συνεχίζοντας το έργο τους.

Οι θρακιώτες λογοτέχνες παρουσιάζουν τη Θράκη του 19ου αιώνα, τα προβλήματα του χώρου αυτού, τα έθιμα, τον τρόπο ζωής και σκέψης, τα διαλεκτολογικά στοιχεία στη γλώσσα. Διασκορπισμένοι  στις πόλεις της ενιαίας Θράκης, σε πόλεις της ελεύθερης Ελλάδας – κυρίως στην Αθήνα,  ή και σε χώρες του εξωτερικού, δούλεψαν αυτόνομα και αυθόρμητα, υπάρχουν όμως μεταξύ τους συγκλίσεις  ή ομοιότητες. Η ‘’Θρακική Σχολή’’ είναι ένα γενικό σχήμα, που περιλαμβάνει λογοτέχνες του 19ου αι. αλλά και τους δημιουργούς του 20ου αι. με ομοιότητες και διαφορές μεταξύ τους.

Ο 19ος αιώνας για την ενιαία Θράκη είναι ένα όριο πολυσήμαντο. Έχουμε, εκτός από τη Θρακική Αναγέννηση και την αρχή της διάσπασής της. Το 1878 αυθαίρετα ανακηρύσσεται αυτόνομη και το 1886 προσαρτάται η Βόρεια Θράκη/ Ανατολική Ρωμυλία στη Βουλγαρία. Αντίστοιχα, από τις Μεγάλες Δυνάμεις, στα 1923 η Ανατολική Θράκη παραχωρείται στην Τουρκία. Το 1/10 της Θράκης, η νοτιοδυτική στα 1920 ελευθερώνεται και ενσωματώνεται στην Ελλάδα.

Πολλοί και πολλές είναι οι δημιουργοί του λόγου στην ενιαία Θράκη. Ανάμεσα στα δεκάδες εκλεκτά τέκνα, αναφέρουμε τον Γεώργιο Βιζυηνό (1849 – 1896) από την Ανατολική Θράκη και τον Κώστα Βάρναλη (1884 – 1974) από τη Βόρεια Θράκη/Ανατολική Θράκη.

Η σύγχρονη λογοτεχνία της Θράκης εδράζεται σε μια μεγάλη παράδοση του Θρακικού Λόγου», επισημαίνει ο κ. Μουσόπουλος σε μία απόπειρα να παρουσιάσει το περιεχόμενο της δικής του εισήγησης.

«Είναι πολύ σημαντικό να συγκεντρωθούν αυτοί οι άνθρωποι. Η Θράκη, άλλωστε έχει παρελθόν στην λογοτεχνία»
Πηνελόπη Καμπάκη- Βουγιουκλή
Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας ΔΠΘ

Π. Καμπάκη-Βουγιουκλή: «Είναι ευκαιρία να τιμηθεί και η έκθεση βιβλίου πλάι στην ελληνική γλώσσα»

«Είναι πολύ καλή ευκαιρία να συναντηθούν οι άνθρωποι που γράφουν στην Θράκη, να καταγραφούν. Συνολικά 160 άνθρωποι ασχολούνται και έχουν κάνει πολλά πράγματα. Με αυτό τον τρόπο προβάλλεται και η γλώσσα. Μέσα σε αυτούς τους ανθρώπους που γράφουν στην γλώσσα μας, την νέα ελληνική, υπάρχουν και κάποιοι που την έχουν ως δεύτερη γλώσσα. Είναι ευκαιρία να τιμηθεί και η έκθεση βιβλίου πλάι στην ελληνική γλώσσα. Ο δικός μου ρόλος είναι της συντονίστριας. Να επισημάνω σε αυτό το σημείο πως είχαμε την άνεση να διερευνήσουμε μαζί με τον Θανάση Μουσόπουλο τους συγγραφείς, αν και ήταν δύσκολο να τους εντοπίσουμε, παρόλα αυτά τα καταφέραμε! Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη, είναι πολύ σημαντικό να συγκεντρωθούν αυτοί οι άνθρωποι. Η Θράκη, άλλωστε έχει παρελθόν στην λογοτεχνία. Τέλος, σημαντικό είναι και το μουσικό κομμάτι, τα  δημοτικά. Η όλη εκδήλωση θα κλείσει με μουσική του Μάνου Χατζιδάκι», σημειώνει η κα Καμπάκη-Βουγιουκλή.

Χρύσα Κιατίπη

chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Αίμος – Διαδρομές στα Βαλκάνια» του Θοδωρή Νικολάου

Τι είναι τα Βαλκάνια, όμως ; Φυλές, θρησκείες, εθνότητες, συνήθειες και ήθη παράγουν ένα γ…