Προϋπολογισμός: Στα 3 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα – Υπέρβαση 1,5 δισ. στα φορολογικά έσοδα
Οριακό πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 273 εκατ. ευρώ ή 0,1% του ΑΕΠ πέτυχε η Ελλάδα το 2022, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές αναφορές του υπουργείου Οικονομικών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού για πρωτογενές έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι από έλλειμμα 8,45 δισ. ευρώ το 2021 το 2022 το πρωτογενές ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης γύρισε σε πλεόνασμα 273 εκατ. ευρώ και αντίστοιχα από -4,7% του ΑΕΠ σε 0,1%.
Παράλληλα, το ελληνικό ΑΕΠ πραγματοποίησε «πτήση» από τα 181,675 δισ. ευρώ στα 208,030 δισ. ευρώ.
Ακόμη, το χρέος γενικής κυβέρνησης σημείωσε μεγάλη πτώση που ξεπερνά τις 20 ποσοστιαίες μονάδες και έκλεισε στο 171,3% του ΑΕΠ (356,2 δισ. ευρώ) από 194,6% του ΑΕΠ (353,4 δισ. ευρώ). Ωστόσο, σε απόλτυους αρυθμούς το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά περίπου 3 δισ. ευρώ.
Το ενθαρρυντικό πρώτο τρίμηνο
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενθαρρυντικά στοιχεία εμφανίζει η εκτέλεση του προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο του 2022. Ειδικότερα, πρωτογενές πλεόνασμα 3,07 δισ. ευρώ εμφάνισε ο προϋπολογισμός κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, έναντι στόχου για πλεόνασμα 28 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 1,650 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022.
«Από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του μηνός Μαρτίου προκύπτει η συνέχιση της πολύ καλής πορείας των εσόδων, που είναι άμεση συνέπεια της σημαντικά καλύτερης πορείας της οικονομίας σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού. Η χώρα βαδίζει προς τις εκλογές μέσα σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής σταθερότητας και καλύτερων οικονομικών επιδόσεων, που επιβεβαιώνονται από κάθε πλευρά. Από τους διεθνείς οργανισμούς (ΔΝΤ, ΕΕ), από τους οίκους αξιολόγησης, από τις αγορές και από τα πραγματικά στοιχεία των εσόδων, που όπως πάντα περιγράφουν αδιάψευστα την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 211 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 2.602 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2023 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023 και ελλείμματος 3,884 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 3,070 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 28 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 1,650 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022.
«Τα σημερινά, επίσημα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα πέτυχε να μηδενίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2022, καταγράφοντας μάλιστα και μικρό πρωτογενές πλεόνασμα», σχολίασε ο κ. Σταϊκούρας σχετικά με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και πρόσθεσε: «Πετύχαμε έτσι, όλοι μαζί, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, Κράτος και Κυβέρνηση, τη μεγαλύτερη -πανευρωπαϊκά- δημοσιονομική βελτίωση, παρά το γεγονός ότι τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας ήταν από τα πιο γενναιόδωρα στην Ευρώπη. Το ίδιο έτος, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 26 δισ. ευρώ. Και το δημόσιο χρέος μειώθηκε κατά 23% του ΑΕΠ.»
«Η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα. Επέστρεψε, δυναμικά, στο ευρωπαϊκό προσκήνιο. Μεγεθύνεται, πλέον, με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ευρώπη, από ουραγός σε επιδόσεις την προηγούμενη τετραετία. Τα δημόσια οικονομικά σταθεροποιούνται και βελτιώνονται. Το παραγωγικό μοντέλο της πατρίδας μας αλλάζει, με σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών.
Με λίγα λόγια, η Ελλάδα έχει χαράξει νέα πορεία και κινείται σε έναν πιο ελπιδοφόρο δρόμο. Πετυχαίνουμε, όλοι μαζί, την προώθηση μιας σύγχρονης, παραγωγικής, ανταγωνιστικής, εξωστρεφούς και βιώσιμα αναπτυσσόμενης οικονομίας. Μια οικονομία με νοικοκυρεμένα και ευσταθή δημόσια οικονομικά. Μια ανθεκτική και ισχυρή οικονομία. Μια Ελλάδα ισχυρή και δίκαιη. Μια Ελλάδα που αποπνέει αυτοπεποίθηση, αξιοπιστία και εμπιστοσύνη», κατέληξε ο υπουργός.