Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Ζεστό χρήμα 2,5 δισ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Ζεστό χρήμα 2,5 δισ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

0

Έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί 100.000 επιχειρήσεις χωρίς πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα

Για  «την πρόκληση της επόμενης ημέρας», όσον αφορά τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έκανε λόγο σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια εκδήλωσης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) όπου παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα, αλλά και οι επόμενες κινήσεις της.

«Έχουμε στηρίξει την πραγματική οικονομία, έχουμε στηρίξει τις ΜμΕ και  πλέον  με τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία,  η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα,  έχει προκαλέσει μια «χρηματοδοτική επανάσταση» καθώς δίνει τη δυνατότητα σε περίπου 100.000 ΜμΕ που δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, να εξασφαλίσουν ρευστότητα».

Στη συμβολή της HDB στη στήριξη των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στάθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, διάστημα κατά το οποίο η Τράπεζα παρείχε 41.000  δάνεια 8,5 δις. ευρώ στηρίζοντας 306.000 θέσεις εργασίας.

Στα επόμενα βήματα τις HDB εστίασαν τόσο η διευθύνουσα σύμβουλος Αθηνά Χατζηπέτρου, όσο και ο πρόεδρος Γιώργος Ζαββός,  ανακοινώνοντας ότι έρχονται άμεσα 4 νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα χορηγήσουν δάνεια επενδυτικού σκοπού, κεφαλαίου κίνησης και εγγυήσεις της τάξεως των 2,5 δις. ευρώ.

Τα νέα προγράμματα

Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενα Δάνεια (Green Co-Financing Loans) με προϋπολογισμό 500 εκατ.  ευρώ για χρηματοδοτήσεις επενδυτικού σκοπού με διετή μερική επιδότηση επιτοκίου προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να υλοποιήσουν επενδύσεις στους τομείς Ενεργειακής Απόδοσης (Energy efficiency/transition), ηλεκτροκίνησης (Green Mobility) και παραγωγής ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών (Green Renewable Energy), με στόχο την μείωση των εκπομπών και την προστασία του περιβάλλοντος. Η διάρκεια των δανείων θα είναι από 2 έως 10 έτη και το ύψος αυτών θα κυμαίνεται από 80.000  έως 8.000.000 ευρώ.

Δάνεια Ψηφιακής Αναβάθμισης (Digitalization Co-Financing Loans) με προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ για χρηματοδοτήσεις επενδυτικού σκοπού με διετή μερική επιδότηση επιτοκίου προς Μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να χρηματοδοτήσουν την ψηφιοποίηση και ψηφιακή αναβάθμιση των εργασιών τους, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητάς τους, τη μεγέθυνσή τους και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η διάρκεια των δανείων θα είναι από 2 έως 10 έτη, το δε ύψος αυτών ανέρχεται από 25.000  έως 1.000.000 ευρώ.

Δάνεια Ρευστότητας Επιχειρήσεων (Liquidity Co-Financing Loans) με προϋπολογισμό  600 εκατ. ευρώ για χρηματοδοτήσεις κεφαλαίου κίνησης, με στόχο να ενισχυθεί ο συναλλακτικός κύκλος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ώστε να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στις υφιστάμενες συνθήκες της αγοράς, τις συνθήκες ανταγωνισμού και να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους. Η διάρκεια των δανείων θα είναι από 2 έως 5 έτη και το ύψος του δανείου ανέρχεται από 10.000  έως 1.500.000  ευρώ.

Το Development Law Financial Instrument (DeLFI) με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ θα αποτελέσει εγγυοδοτικό εργαλείο για επενδυτικά σχέδια, ενταγμένα στον αναπτυξιακό νόμο. Θα κινηθεί σε δύο άξονες: α) Για κεφάλαιο κίνησης για προχρηματοδότηση που ποσού της επιχορήγησης (bridge financing) και β) για μακροπρόθεσμο δανεισμό για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής. Η χρηματοδότηση, θα ξεκινά από 50.000 και θα φθάνει έως και τα 10 εκατ. ευρώ και η διάρκεια του δανείου θα είναι από 2-10 έτη, ανάλογα με τον χαρακτήρα του δανείου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξεκινά σήμερα η καταβολή των συντάξεων Μαΐου

Ποια επιδόματα θα καταβληθούν μέχρι τις 26 Απριλίου Σήμερα Τετάρτη, 24 Απριλίου το απόγευμ…