Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Είναι ο φράχτης στον Έβρο τόσο κρίσιμος για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού;

Είναι ο φράχτης στον Έβρο τόσο κρίσιμος για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού;

0

Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης καταθέτουν στο «Ε» τις απόψεις τους με αφορμή την περιοδεία του κ. Μητσοτάκη στον Έβρο

Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης υπέγραψε το σύμφωνο για την επέκταση του φράχτη για επιπλέον 35 χλμ.

Η μετανάστευση έχει αναδειχθεί σε τομέα πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία µόνο χρόνια, καθώς η Ευρώπη έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει µια δέσμη αλληλένδετων ζητημάτων: τη νόμιμη και παράνομη μετανάστευση, το δικαίωμα στο άσυλο, τη δημογραφική παρακμή και την ωρολογιακή βόμβα των συντάξεων. Από το 1999 έχουν τεθεί σε ισχύ αρκετές οδηγίες για τη μετανάστευση που προέρχεται εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις προσπάθειές του να διαμορφώσει αυτή τη νομοθεσία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει τονίσει την ανάγκη να εξισορροπούνται τα συμφέροντα των μεταναστών, των κρατών µελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών καταγωγής των μεταναστών.

Πρόσφατα ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε την περιοχή του Έβρου με σκοπό να υπογράψει την επέκταση του φράχτη κατά 35 χιλιόμετρα, παρουσία του κ. Θεοδωρικάκου.

Οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στις ομιλίες του σε Σουφλί, Ορεστιάδα και Διδυμότειχο επικεντρώθηκαν στο μεταναστευτικό ζήτημα και ειδικότερα στη κατασκευή του φράχτη με αφορμή την υπόθεση της υποστήριξης της μη χρηματοδότησης του φράχτη από το Ε.Ε. Ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Ο φράχτης θα γίνει από την αρχή μέχρι το τέλος. Είναι δέσμευσή μου, τα έλεγα και στην Ορεστιάδα και στο Διδυμότειχο. Λυπάμαι πραγματικά που κάποιοι δεν θέλουν να γίνει ο φράχτης με ευρωπαϊκά λεφτά». Επίσης καταφέρθηκε ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας να απαντήσει αν «θα συνεχίσει το έργο του φράχτη ή θα το σταματήσει; Θα ξηλώσει το φράχτη τον οποίον έχουμε ήδη φτιάξει, επιστρέφοντας σε μία λογική ανοιχτών συνόρων ή θα διαφυλάξει το κεκτημένο μιας ασφαλούς Ελλάδος που προστατεύει τα σύνορά της

Πώς βλέπουν αυτές τις δηλώσεις τα κοινοβουλευτικά κόμματα; Ποια είναι η θέση των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών δυνάμεων όσον αφορά στον φράχτη του Έβρου; Στελέχη και θεσμικοί εκπρόσωποι των κομμάτων παρουσιάζουν τις θέσεις στο «Ε».

ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν είμαστε εμείς αντίθετοι στους φράχτες, είναι η θέση της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη»
Ο Στάθης Γιαννακίδης, πρώην Υπουργός Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε σχετικά με το ζήτημα στο «Ε» αναφέροντας ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ακόμη και το μισό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα- στο οποίο ανήκει η ΝΔ, υπερψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία (28 υπέρ, 2 κατά, 2 αποχή) να μη χρηματοδοτηθούν οι φράχτες στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε, με κοινοτικά κονδύλια – όπως είχαν ζητήσει ορισμένοι ηγέτες χωρών, μεταξύ των οποίων o Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ιταλίδα Τζόρτζια Μελόνι». Συνεχίζοντας ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «ο φράχτης είναι τεχνητό εμπόδιο που βοηθά επιχειρησιακά, κατά στιγμές, στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών. Επί των ημερών μας ο φράχτης υπήρχε, δεν τον κατεδαφίσαμε. Θεωρούμε όμως ότι δεν είναι πανάκεια, ούτε το πιο αποτελεσματικό μέσο! Όποια χρησιμότητα και να έχει ο φράχτης σε ορισμένα σημεία του Έβρου, κανείς εκτός από τον κ. Μητσοτάκη και την κα Μελόνι δεν πιστεύει ότι αποτελεί οριστική λύση για το προσφυγικό/μεταναστευτικό». Ο κ Γιαννακίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στηρίζει πλήρως την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για άλλα έργα υποδομής, που βοηθούν την Ελλάδα στην απολύτως αναγκαία φύλαξη των συνόρων της -σκάφη λιμενικού, θερμικές κάμερες, τεχνολογία επιτήρησης των συνόρων της Ελλάδας.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Πρέπει να επανεξετάσουμε τη Συνθήκη του Δουβλίνου»
«Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρη: Η Ελλάδα έχει σύνορα και πρέπει να φυλάσσονται», δήλωσε ο κ. Αντώνης Μήτρου, Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Όπως δήλωσε ο κ. Μήτρου «το ΠΑΣΟΚ θέτει ότι πρέπει να επανεξετάσουμε της Συνθήκη του Δουβλίνο Ι,ΙΙ,ΙΙΙ καθώς πρέπει να αναθεωρηθούν σύμφωνα με την τωρινή κατάσταση». Η μεταναστευτική πολιτική, σύμφωνα με τον Αντώνη Μήτρου, πρέπει να αποτελεί μέρος μια ολιστικής οπτικής και όχι μέρος των μαγικών λύσεων που προτείνει η Νέα Δημοκρατία απευθυνόμενη πλέον στα ακροδεξιά ακροατήρια. «Δεν είναι δυνατόν να εξαφανίσουμε τους ανθρώπους που έρχονται στα σύνορα μας. Μαζί με τον φράχτη πρέπει να εστιάσουμε στον άνθρωπο καθώς η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι μια κλειστή κοινότητα. Ποτέ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν ήταν αντίθετο στις αιτήσεις ασύλου. Έχουμε ως πυξίδα το διεθνές δίκαιο και δεν έχει καμία σημασία τι πιστεύει ο κ. Μητσοτάκης. Η ροπή του κ. Μητσοτάκη προς την ακροδεξιά μη σεβόμενος τους θεσμούς της Δημοκρατίας είναι απόλυτα λογική καθώς υπάρχει ιστορικό συμπόρευσης της Νέας Δημοκρατίας και της ακροδεξιάς ατζέντας», υπογράμμισε ο κ. Μήτρου.

ΚΚΕ: «ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν απόλυτα στην κατασκευή του φράχτη και αναπαράγουν την ίδια προκλητική και επικίνδυνη ρητορική»
Ο κ. Φρέγκογλου, γραμματέας Τ.Ε. Ξάνθης του ΚΚΕ, ανέφερε ότι «και μόνο το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης διαφημίζει τον φράχτη στον Έβρο ως παράγοντα προσέλκυσης ψηφοφόρων από ακροδεξιά κόμματα, δείχνει το πως αντιλαμβάνεται την πολιτική για τους πρόσφυγες και μετανάστες». Ο ίδιος συμπληρώνει ότι «άλλωστε, η ένταση της καταστολής στα σύνορα, με ενισχυμένη Frontex και με φυσικούς ή “αόρατους” φράχτες, οι απελάσεις, ο εγκλωβισμός σε hot spot διαλογής και πάνω από όλα η πιστή προσήλωση στην απαράδεκτη Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας και τον Κανονισμό του Δουβλίνου, αποτέλεσε κοινό παρονομαστή και των δύο. Και είναι ακριβώς αυτή η πολιτική, που έχει μετατρέψει τον Έβρο και το Αιγαίο σε τάφο χιλιάδων νεκρών και την χώρα σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών». Η σταθερή θέση του ΚΚΕ, όπως άλλωστε μας ενημέρωσε ο κ. Φρέγκογλου, είναι να καταργηθεί εδώ και τώρα η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των προσφύγων στο άσυλο και στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, με Επιτροπές Ασύλου μέσα στην Τουρκία με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ.

ΜέΡΑ25: «Η αναζήτηση νέων πιο επικίνδυνων δρόμων διέλευσης απογειώνει την δράση των διακινητών»
Ο Γιώργος Ρουμελιώτης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΜέΡΑ25 από τον Έβρο ανέπτυξε τις θέσεις του κόμματός του. Όσον αφορά στη ρητορική που επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης στην περιοδεία του στον Έβρο υπογράμμισε ότι «η επίσκεψη Μητσοτάκη προσπάθησε να χαϊδέψει το ακροδεξιό του ακροατήριο καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει μία ακροδεξιά έξαρση και για αυτό άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης θα είναι υποψήφιος στο νομό Έβρου. Η επίσκεψη του αποτέλεσε μία εγγύηση προς τους ακροδεξιούς ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει ακόμα πιο σκληρή μεταναστευτική πολιτική με σκοπό να σταματήσει η εκροή ψήφων προς τα ακροδεξιά κόμματα». Ο κ. Ρουμελιώτης, σχετικά με τις θέσεις του ΜέΡΑ25 σχετικά με τον φράχτη, υπογράμμισε ότι «εμείς θεωρούμε ότι ο φράχτης δεν αποτελεί κανενός είδους λύση όποιο και αν είναι το πρόβλημα. Αντιθέτως, έχουμε την άποψη ότι η παρουσία του φράχτη εντείνει το πρόβλημα καθώς οι διακινητές αυξάνουν τα κέρδη τους και οι άνθρωποι επιλέγουν επικίνδυνες οδούς διέλευσης. Παίζουμε το παιχνίδι των διακινητών αλλά το κυριότερο είναι ότι παίζουμε με τις ζωές των ανθρώπων. Παρότι έχουν υπάρξει συμφωνίες, είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει υπάρξει βελτίωση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Το ΜέΡΑ25 είναι κατά του φράχτη και κατά της χρηματοδότησής του εν συνόλω. Η πρόταση μας είναι τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιηθούν για ανθρώπινες αντιμετωπίσεις του προσφυγικού ζητήματος όπως δομές φιλοξενίας που σκοπό θα έχουν την προετοιμασία ένταξης των ανθρώπων στις κοινωνίες και όχι φυλακές, ανθρώπινο δυναμικό που θα δίνει τη δυνατότητα στους πρόσφυγες να αιτούνται άσυλο ή νόμιμες οδούς διέλευσης».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με το μεταναστευτικό φαινόμενο
Αν το προσφυγικό ήταν πρόβλημα, θα είχε λύση (δανείζομαι τον τίτλο του ομώνυμου βιβλίου του Δημήτρη Χριστόπουλου). Και όμως δεν είναι πρόβλημα αλλά ένα φαινόμενο. Αντιθέτως η Ε.Ε. και κατ’ επέκταση η Ελλάδα χειρίζεται αυτό το λεπτό ζήτημα ως πρόβλημα και για αυτό υιοθετούνται πρακτικές αναχαίτησης αντί για πρακτικές ενσωμάτωσης. Μπορεί το καλοκαίρι του 2015 να θεωρήθηκε ως μια πρωτόγνωρη κατάσταση αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που η Ελλάδα βρέθηκε σε αυτή τη θέση. Το 1921 με την Μικρασιατική Καταστροφή στην Ελλάδα ήρθαν περίπου 1.000.000 πρόσφυγες οι οποίοι ,με μία μακρά διαδικασία, ενσωματώθηκαν στην ελληνική κοινωνία. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι αυτός είναι ένας δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα αλλά είναι ο μοναδικός δρόμος που έχουμε ώστε σεβόμενοι την ανθρώπινη αξιοπρέπεια να δημιουργηθεί ένας χώρος μέσα στον οποίο η ανταλλαγή κουλτούρας να συνιστά κέρδος για τον οποιοδήποτε άνθρωπο.

Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…