Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δήμος Αβδήρων: Κομποστοποίηση καθ’ οδόν

Δήμος Αβδήρων: Κομποστοποίηση καθ’ οδόν

0

 

Δωρεάν διάθεση 1.120 οικιακών κομποστοποιητών σε νοικοκυριά

«Θα τοποθετήσουμε 20-30 καφέ κάδους σε κάθε οικισμό του Δήμου Αβδήρων», δήλωσε ο κ. Τσιτιρίδης, δήμαρχος του Δήμου Αβδήρων

Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία. Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό. Η κομποστοποίηση είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης. Έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν.

Μέσω αυτού του συλλογισμού, ο δήμος Αβδήρων θα προσφέρει 1.120 κάδους κομποστοποίησης 400 λίτρων σε κάθε κατοικία του δήμου που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον μέσω του site του Δήμου Αβδήρων https://avdera.gov.gr/. Η επιλογή θα γίνει με σειρά προτεραιότητας.

O Γιώργος Τσιτιρίδης, δήμαρχος Αβδήρων, δήλωσε στο «Ε» σχετικά με την πρωτοβουλία του Δήμου «ο Δήμος Αβδήρων μπήκε στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ της περιφέρειας, παραλαμβάνοντας ένα απορριμματοφόρο αποκλειστικά για καφέ κάδους, 1120 κάδους 400 λίτρων για οικιακή κομποστοποίηση και 400 καφέ κάδοι που θα τοποθετηθούν ανά τόπους σε όλους τους οικισμούς του δήμου καθώς και έναν θρυμματιστή κλαδιών».

Κομποστοποίηση κατ’ οίκον

Η συγκεκριμένη κίνηση του δήμου δίνει τη δυνατότητα στου κατοίκους να ανακυκλώσουν τα οργανικά υλικά που συνήθως πετιούνται στα συμβατικά απορρίμματα δίχως να χρειάζεται να βγουν από το σπίτι τους. Σύμφωνα με τον κ. Τσιτιρίδη «κάποια από τα πιο συνηθισμένα είδη που χρησιμοποιούνται για κομποστοποίηση είναι τα υπολείμματα λαχανικών, φλούδες από φρούτα και λαχανικά, ολόκληρα φρούτα που δεν προλάβαμε να καταναλώσουμε, χλωρά ή ξερά χόρτα, χλωρά ή ξερά φύλλα, τσόφλια αυγών, άχυρο, πριονίδια, τεμαχισμένα ξερά κλαδιά. Είναι ένας εύκολος και δωρεάν τρόπος να συνεισφέρουμε στο περιβάλλον». Φυσικά, όπως τονίστηκε, μετά την αίτηση που θα υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι, θα υπάρξει σχετική ενημέρωση που θα αφορά τον τρόπο χρήσης των οικιακών κάδων κομποστοποίησης.

Οι καφέ κάδοι κομποστοποίησης θα τοποθετηθούν σε όλους τους οικισμούς του δήμου

Ο δήμος Αβδήρων, εκτός από τους οικιακούς κάδους, εξασφάλισε 400 καφέ κάδους καθώς και το σχετικό απορριμματοφόρο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αβδήρων «έχουμε προμηθευτεί το απορριμματοφόρο και τώρα είμαστε σε διαδικασία διαγωνισμού για να βρεθεί ο ανάδοχος φορέας. Οι καφέ κάδοι θα τοποθετηθούν σε όλους τους οικισμούς του δήμου. Ο κάθε οικισμός θα διαθέτει 30 με 40 καφέ κάδους δίπλα στους κάδους ανακύκλωσης και των συμβατικών απορριμμάτων». Συνεχίζοντας ο ίδιος ανέφερε ότι «είναι ένα στοίχημα για τον δήμο η εκπαίδευση των πολιτών σχετικά με τις φιλικές προς το περιβάλλον πολιτικές και νομίζω ότι αυτή μας η κίνηση είναι προς στην σωστή κατεύθυνση».

Ποια η χρησιμότητα της κομποστοποίησης

Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα της κομποστοποίησης είναι η εξοικονόμηση χρημάτων, μείωση των σκουπιδιών του νοικοκυριού, βελτίωση της ποιότητας του εδάφους, προστασία του περιβάλλοντος και περαιτέρω συμμόρφωση με τους περιβαλλοντικούς κανόνες της ΕΕ. Άλλωστε, σύμφωνα με έρευνες, το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν

Τα οργανικά γίνονται χρήσιμο κομπόστ, που επιστέφει πάλι στη γη και την εμπλουτίζει, κλείνοντας αρμονικά και με ασφάλεια τον οικολογικό κύκλο ζωής των οργανικών υλικών καλύτερα από κάθε άλλη τεχνολογία. Έτσι, η διαχείριση των οργανικών υλικών με κομποστοποίηση είναι στην καρδιά του ορισμού της αειφορίας.

Παύλος Μαραγκός

pmaragkos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανδρουλάκης: Χειροκροτώντας την προκλητική τοποθέτηση Καραμανλή, είστε συνυπεύθυνοι

Για μηδενική ενσυναίσθηση, απευθυνόμενος στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, έκανε λόγο …