Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Χαλάζι «χτύπησε» δέντρα και καλλιέργειες στα χωριά του κάμπου

Χαλάζι «χτύπησε» δέντρα και καλλιέργειες στα χωριά του κάμπου

0

Προκάλεσε καταστροφές στα χωριά Κρεμαστή, Όλβιο, Ορφανό και το Εύλαλο αλλά και σε Πεζούλα και στην Γκιώνα

 

Δρόμοι μετατράπηκαν σε ρυάκια και χωράφια σε βάλτους – Αγρότες σε απόγνωση. Τους «χτυπάει» η ακρίβεια τους χτυπάει και ο καιρός

 

Χαλάζι «χτύπησε» τα σπαρτά της άνοιξης, την Τετάρτη το μεσημέρι σε αρκετά σημεία του κάμπου του νομού μας προξενώντας καταστροφές και βυθίζοντας σε απόγνωση τους αγρότες που βλέπουν να καταστρέφεται σε λίγα λεπτά η παραγωγή μιας χρονιάς!

Καταστροφές σε δέντρα και καλλιέργειες από το χαλάζι

Ισχυρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε σε αρκετές περιοχές του Δήμου Τοπείρου, όπως η Κρεμαστή, το Όλβιο, το Ορφανό και το Εύλαλο αλλά και στον  δήμο Αβδήρων και συγκεκριμένα στην Πεζούλα και στην Γκιώνα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που μας μεταφέρει ο πρόεδρος των αγροτών κ. Κώστας Δαλάτσης: «Καταστροφές έγιναν σε ανοιξιάτικες καλλιέργειες κυρίως δε σε δενδρώδεις, όπως κερασιές, βερικοκιές, ακτινίδια.  Πρώτα η ξηρασία τώρα το χαλάζι…ο καιρός δεν είναι ευνοϊκός φέτος για τις καλλιέργειες. Ειδικά τα δέντρα έπαθαν μεγάλες καταστροφές. Αυτό σημαίνει ότι ο αγρότης δεν θα πάρει παραγωγή και η αποζημίωση θα είναι μικρή, και βέβαια όταν εγκριθεί θα την πάρει μετά από καιρό».

Δρόμοι μετατράπηκαν σε ρυάκια και χωράφια σε βάλτους

Να σημειώσουμε ότι ισχυρή ήταν η βροχόπτωση και μεγάλες ποσότητες νερού έπεσαν στην ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Ξάνθης. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ρυάκια και τα χωράφια στην περιοχή της Γενισέας μετατράπηκαν σε βάλτους. Μπορεί να είναι ενεργητικές οι βροχές της Άνοιξης αλλά όχι οι σφοδρές και ιδιαιτέρως η χαλαζόπτωση που είναι καταστροφική σε κάθε περίπτωση. Ιδιαίτερα δε φέτος που οι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν ένα υψηλό κόστος παραγωγής λόγω της ενεργειακής ακρίβειας και της αύξησης των λιπασμάτων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εξαφανίστηκε 34χρονος στην Καβάλα

Καβάλα: Άφησε τα δίδυμα κοριτσάκια του στο σχολείο και έφυγε- Κτηνοτρόφος είπε ότι είδε το…