Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Βιβλιοπρόταση της Τρίτης: «Η Αληθινή Ιστορία της Εκκλησίας – Μία λογοκριμένη μαρξιστική μελέτη από τον Μεσοπόλεμο» του Κώστα Απέκα

Βιβλιοπρόταση της Τρίτης: «Η Αληθινή Ιστορία της Εκκλησίας – Μία λογοκριμένη μαρξιστική μελέτη από τον Μεσοπόλεμο» του Κώστα Απέκα

0

Η Σειρά Lux Orbis φέρνει στο φως σπάνια έκδοση, που ενώνει τα προτάγµατα του Νεοελληνικού ∆ιαφωτισµού µε άγνωστες πτυχές και γεγονότα του 20ού αιώνα

Τον Νοέµβριο του 1933, η αστυνοµία εισβάλλει σε κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας και προχωρά σε κατάσχεση της έκδοσης ενός συγγραφικού έργου που είχε κυκλοφορήσει λίγες ηµέρες νωρίτερα. Είχε προηγηθεί σχετική καταγγελία της Ιεράς Συνόδου, που απαιτούσε την απόλυτη απαγόρευση του βιβλίου.

Η αληθινή ιστορία της Εκκλησίας του Κώστα Απέκα αποτελεί την πρώτη απόπειρα να γραφτεί µια κριτική ιστορία της Ελλαδικής Εκκλησίας, µέσα από ένα µαρξιστικό πρίσµα. Σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, αντανακλά το αντικληρικό κλίµα του Μεσοπολέµου, που σε µεγάλο βαθµό εκφράζεται µέσω ενός πρωτοφανούς, για τα δεδοµένα της ελληνικής κοινωνίας, λαϊκού αντικληρικαλισµού.

Πιάνοντας το νήµα από τη µεγάλη παράδοση του Νεοελληνικού ∆ιαφωτισµού, ο Απέκας παρουσιάζει τον εκµεταλλευτικό χαρακτήρα της Εκκλησίας και τα συµφέροντα που αυτή εκπροσωπεί, αναλύοντας τον ρόλο της στο βυζαντινό και κυρίως στο οθωµανικό κράτος. Περιγράφει την πολιτική και ιδεολογική της αµφισβήτηση από τους φιλελεύθερους ριζοσπάστες διαφωτιστές κατά την Ελληνική Επανάσταση και αναδεικνύει τον νέο της ρόλο, αµέσως µετά τη δηµιουργία του νέου ελληνικού κράτους, ως ένας ιδεολογικός µηχανισµός της νέας κυρίαρχης αστικής τάξης, καθώς αυτή ξεκίνησε να συντηρητικοποιείται και να συµβιβάζεται µε τα προεπαναστατικά κυρίαρχα στοιχεία.

Ο Απέκας παρουσιάζει εδώ τον εκµεταλλευτικό χαρακτήρα της Εκκλησίας και τα συµφέροντα που αυτή εκπροσωπούσε διαχρονικά, αναλύοντας τον ρόλο της στο βυζαντινό και κυρίως στο οθωµανικό κράτος. Περιγράφει την πολιτική και ιδεολογική της αµφισβήτηση από τους φιλελεύθερους ριζοσπάστες διαφωτιστές κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, και αναδεικνύει τον νέο της ρόλο, αµέσως µετά τη δηµιουργία του νέου ελληνικού κράτους, ως ένας ιδεολογικός µηχανισµός της νέας κυρίαρχης αστικής τάξης, καθώς αυτή ξεκίνησε να συντηρητικοποιείται και να συµβιβάζεται µε τα προεπαναστατικά κυρίαρχα στοιχεία.

Προλογίζει ο Κώστας Παλούκης, διδάκτωρ νεότερης ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Η Σειρά Lux Orbis φέρνει στο φως µία ακόµα εξαιρετικά σπάνια έκδοση, που ενώνει τα προτάγµατα του Νεοελληνικού ∆ιαφωτισµού µε άγνωστες πτυχές και γεγονότα του 20ού αιώνα.

Βιογραφικό Συγγραφέα
Ο Κώστας Απέκας ήταν µαρξιστής θεολόγος. Πιθανότατα πρόκειται για ψευδώνυµο, ενώ δεν είναι γνωστές άλλες πληροφορίες γύρω από το πρόσωπό του. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστηµίου Αθηνών. Έλαβε το πτυχίο του πιθανότατα στα τέλη της δεκαετίας του 1920 ή στις αρχές του 1930 και έζησε στην Αθήνα.

Στα ελληνικά γράµµατα εµφανίστηκε το 1932, γράφοντας αρχικά στην εφηµερίδα «Ριζοσπάστης» και κατόπιν στην εφηµερίδα «Πάλη των Τάξεων» (1933), εκφράζοντας τον µαχητικό πολιτικό αντικληρικαλισµό του µεσοπολεµικού κοµµουνισµού. Επηρεασµένος από τον Γιάνη Κορδάτο, υπήρξε ο πρώτος διανοούµενος στην Ελλάδα που επιχείρησε να αρθρώσει µια µαρξιστική κριτική θεώρηση απέναντι στην Eκκλησία. Το βιβλίο του Η αληθινή ιστορία της Εκκλησίας κυκλοφόρησε τέλη Σεπτεµβρίου ή αρχές Οκτωβρίου 1933.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Η Κιμ ξέρει κι άλλες ιστορίες» της Cho Nam-Joo

Τίποτα και κανείς δεν γλιτώνει από τη διερευνητική ματιά και την αποκαλυπτική πένα της Cho…