Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Βαρύ πένθος σ’ όλη τη χώρα  

Βαρύ πένθος σ’ όλη τη χώρα  

0

Από το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη  – Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στο νοσοκομείο Λάρισας

 

Συνελήφθη ο σταθμάρχης  – Κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια – Παραιτήθηκε ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών Κ. Καραμανλής

 

 

Συγκλονισμένη είναι η ελληνική κοινωνία από την εθνική τραγωδία που συνέβη τα μεσάνυχτα της Τρίτης με την σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη. Έχει φτάσει τους 42 ο αριθμός των νεκρών ενώ οι έρευνες συνεχίζονται. 66 τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Λάρισας αλλά και σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στο νοσοκομείο Λάρισας

Ανείπωτος πόνος και σπαραγμός και σκηνές αρχαίας τραγωδίας εκτυλίσσονται έξω από το νοσοκομείο Λάρισας. Γονείς και συγγενείς έχουν κληθεί για αναγνώριση των νεκρών. Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση οι αταυτοποίητες σοροί φτάνουν στις 36, ενώ έρχονται διαρκώς σακούλες με νεκρούς.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας βρίσκεται ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη. Ενημερώνονται και συντονίζουν τη διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων και ενημέρωσης των συγγενών τους. Από την Αθήνα έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο το ειδικό κλιμάκιο από τα εγκληματολογικά εργαστήρια για την ταυτοποίηση θυμάτων μέσω DNA η οποία είχε συσταθεί μετά την τραγωδία στο Μάτι και είχε υλοποιήσει την ταυτοποίηση των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς, όπως και ψυχολόγοι της Ελληνικής Αστυνομίας.

Συνελήφθη ο σταθμάρχης  – Κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια

Πολλά τα ερωτήματα για τα αίτια που οδήγησαν στο πολύνεκρο δυστύχημα. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, το επιβατικό τρένο φεύγοντας από τη Λάρισα προς Θεσσαλονίκη, έπρεπε να παραμείνει στην άνοδο ωστόσο είχε διακλαδωθεί και βρισκόταν στην κάθοδο προς Αθήνα όπου κινούταν η εμπορική αμαξοστοιχία. Η απόσταση από τη Λάρισα μέχρι το σημείο όπου συνέβη η τραγωδία είναι περίπου 20 χλμ. Για το λόγο αυτό ο σταθμάρχης Λάρισας που έδωσε την εντολή: «ΛΑΡ – 62 – Περνάς κόκκινο φωτόσημο εξόδου έως και είσοδο Νέων Πόρων» στον μηχανοδηγό του τρένου 62 καθώς οι Νέοι Πόροι είναι ο επόμενος σταθμός μετά από αυτόν της Λάρισας, χαρακτηρίζεται ως υπαίτιος του δυστυχήματος και κατηγορείται εκτός των άλλων, για ανθρωποκτονία από αμέλεια (άρθρο 302 του Ποινικού Κώδικα), σωματική βλάβη από αμέλεια (314 ΠΚ) και επικίνδυνες παρεμβάσεις στην συγκοινωνία μέσων (291 ΠΚ).

Με εισαγγελική εντολή συνελήφθη το μεσημέρι της Τετάρτης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σταθμάρχης δεν αντιλήφθηκε ότι είχε δώσει λάθος εντολή και είχε οδηγήσει την επιβατική αμαξοστοιχία στην γραμμή της «καθόδου» προς Αθήνα στην οποία ήδη βρισκόταν εν κινήσει η εμπορευματική αμαξοστοιχία 63503.

Μητσοτάκης: «Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο»

Στον τόπο της τραγωδίας βρέθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης. Σε σύντομη δήλωσή του στους δημοσιογράφους, έκανε λόγο για μια «ανείπωτη τραγωδία», τονίζοντας ότι η σκέψη όλων είναι πρώτα στους συγγενείς των θυμάτων: «Υποχρέωση μας είναι να περιθάλψουμε τους τραυματίες και να ταυτοποιήσουμε τις σορούς», είπε και κατέληξε με νόημα: «Από κει και πέρα ένα πράγμα μόνο μπορώ να εγγυηθώ, θα μάθουμε τα αίτια αυτής της τραγωδίας και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο». Η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου από τον τόπο του δυστυχήματος έκανε λόγο για

«αδιανόητη τραγωδία». «Θρηνούμε κατά κύριο λόγο νέους ανθρώπους. Μοιραζόμαστε την οδύνη όσων έχασαν τους δικούς τους, αν και γνωρίζουμε ότι ο πόνος τους είναι τόσο μεγάλος, ώστε κανένας παρηγορητικός λόγος δεν μπορεί να τον ανακουφίσει. Αγωνιούμε για τους τραυματίες και ευχόμαστε να γίνουν σύντομα καλά», ανέφερε σε δήλωσή της.

Στο σημείο της τραγωδίας βρέθηκε το μεσημέρι τη Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας.

Μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, εξέφρασε την οδύνη και τη συμπαράστασή τους στους συγγενείς των θυμάτων, ενώ ξεκαθάρισε πως η απόδοση ευθυνών θα έρθει στην ώρα της, αφού τη δεδομένη στιγμή η χώρα πενθεί.

Επίσης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης επισκέφτηκε το σημείο της τραγωδία και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων και ευχήθηκε ταχύτατη ανάρρωση στους τραυματίες. Ακόμα ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στο αναπάντητο «γιατί» που πλανάται πίσω από τα αίτια της τραγωδίας και διερωτήθηκε πώς γίνεται εν έτει 2023 και ενώ  υπάρχουν οι τεχνικές δυνατότητες  να κρέμονται τόσες ζωές από ένα ανθρώπινο χέρι;

Παραίτηση Κώστα Καραμανλή: « Αναλαμβάνω την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος»

Εμφανώς συγκλονισμένος ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής υπέβαλλε την παραίτησή του αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη: «Όταν συμβαίνει κάτι τόσο τραγικό, δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε σαν να μην συνέβη. Είμαι λίγα χρόνια στην πολιτική, αλλά θεωρώ απαραίτητο στοιχείο της Δημοκρατίας μας οι πολίτες της χώρας μας να εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα. Αυτό λέγεται πολιτική ευθύνη. Γι’ αυτό το λόγο, δηλώνω την παραίτησή μου από τη θέση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Είναι αυτό που νιώθω καθήκον μου να πράξω ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος. Μέσα από την καρδιά μου, εκφράζω για άλλη μια φορά την οδύνη μου και τη συμπαράστασή μου στις οικογένειες των θυμάτων», η δήλωσή του.

Κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος – Μεσίστιες οι σημαίες στο δήμο Ξάνθης και σ’ όλα τα δημόσια κτήρια

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του πρωθυπουργού, κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος από την 1η έως και την 3η Μαρτίου 2023, με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτίρια και αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων.

To Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης εκφράζει τη βαθιά του θλίψη και την συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων του τραγικού πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη και αναστέλλει τις προγραμματισμένες δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις.

Το πολύνεκρο δυστύχημα έγινε πρώτο θέμα σ’ όλα τα διεθνή Μέσα ενώ πολλοί ηγέτες έστειλαν συλλυπητήρια μηνύματα στον πρωθυπουργό.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πιθανή διακοπή νερού αύριο σε περιοχές της πόλης

Στο πλαίσιο προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης από το Παρά…