Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Τσίμπησε» η τιμή του μπακαλιάρου

«Τσίμπησε» η τιμή του μπακαλιάρου

0

Από 18 – 23 ευρώ το κιλό!

 

Προετοιμάζεται για …μπακαλιαρο – κατανάλωση η εστίαση της Ξάνθης

 

Εθιμικό γευστικό βίωμα ο μπακαλιάρος για την 25η Μαρτίου Ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Είναι γεγονός όπως δεν λείπει ο Μάρτης από  την Σαρακοστή έτσι και ο μπακαλιάρος σκορδαλιά από το τραπέζι. Ήδη τα νοικοκυριά έχουν αρχίσει να εφοδιάζονται τον παστό μπακαλιάρο δεδομένου να προλάβουν να τον ξαρμυρίσουν! Είναι και αυτοί που προτιμούν έτοιμο ξαρμυρισμένο

Πιο αρμυρός φέτος ο μπακαλιάρος στην τιμή

Ειδικότερα όμως φέτος ο μπακαλιάρος είναι πιο αλμυρός όχι στην γεύση αλλά στην τιμή καθώς έχει πέσει κι αυτός θύμα του πληθωρισμού και της ακρίβειας! Και όσοι έχουν εφοδιαστεί γνωρίζουν ότι δεν είναι ένα φτηνό παστό ψάρι αλλά η τιμή του αγγίζει έως και 23 ευρώ το κιλό. Ειδικότερα φέτος ο μπακαλιάρος A’ ποιότητας Ισλανδίας κυμαίνεται από 19,80-22,80 € το κιλό, ενώ πέρσι από 18-20 ευρώ το κιλό. Να σημειώσουμε ωστόσο  ότι  μπακαλιάρος έχει πολλές ποιότητες και διαφορετικά είδη και ως εκ τούτου διαφορετικές τιμές και επίσης επειδή έχει μεγάλη ζήτηση αυτές τις μέρες η τιμή του αυξάνεται.

Κάνοντας έρευνας αγοράς η  τιμή κιλού σε σουπερμάρκετ για τον μπακαλιάρο σε φέτες εισαγωγής κυμαίνεται από 6,10€ έως 14,50€. Ο «γνήσιος» μπακαλιάρος με κόκκαλο το μεγάλο κοστίζει 11,50 ευρώ. Στα ιχθυοπωλεία ο ντόπιος μπακαλιάρος ξεκινά από τα 7,98 ευρώ/κιλό, που είναι τα μπακαλιαράκια τα μικρά τα οποία πάνε για τηγάνι. Τα μεσαία είναι στα 13,98 ευρώ/κιλό και μπορεί στα μεγάλα να φτάσουν μέχρι 15,98 ευρώ/κιλό.

Προετοιμάζεται για …μπακαλιαρο – κατανάλωση η εστίαση της Ξάνθης

Όπως αναφέρει η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσιακίρογλου παραδοσιακά η μέρα της 25η Μαρτίου θέλει τον μπακαλιάρο της και έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια οι Ξανθιώτες να βγαίνουν για φαγητό. Για το λόγο αυτό τα συναφή καταστήματα εστίασης όπως τσιπουράδικα και ψαροταβέρνες έχουν συνήθως πολύ κίνηση. Επίσης κίνηση έχουν και  τα ιχθυοπωλεία που πολλά απ’ αυτά διαθέτουν για το σπίτι έτοιμο μαγειρεμένο μπακαλιάρο τηγανητό με κουρκούτι με σκορδαλιά κατόπιν παραγγελίας: «Παραδοσιακά έχει κίνηση την 25η Μαρτίου και τα καταστήματα προετοιμάζονται γι αυτή. Οι πληροφορίες μας λένε ότι έχει τσιμπήσει η τιμή του μπακαλιάρου όπως άλλωστε και όλα τα είδη ωστόσο το έθιμο τηρείται. Ο κόσμος βγαίνει αυτή τη μέρα για να γευτεί τον μπακαλιάρο και για το  λόγο ότι έχει τεχνική το μαγείρεμά του και προετοιμασία και πολλοί δεν θέλουν να μπουν σ’ αυτή τη διαδικασία. Την περίοδο της Σαρακοστής η εστίαση δεν έχει δουλειά γιατί ο κόσμος νηστεύει παρότι έχουμε προσθέσει  πολλά νηστήσιμα στα μενού μας. Είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία ο μπακαλιάρος για να κινηθεί η εστίαση», επισημαίνει η κα Τσιακίρογλου.

Πως όμως καθιερώθηκε αυτό το έθιμο

Ο μπακαλιάρος έφτασε στο ελληνικό τραπέζι περί τον 15ο αιώνα και καθιερώθηκε άμεσα ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου, καθώς με εξαίρεση τα νησιά μας, το φρέσκο ψάρι αποτελούσε πολυτέλεια για τους φτωχούς κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η παλαιότερη και πιο αυστηρή χρονική περίοδος νηστείας για την ορθόδοξη εκκλησία. Από την καθιέρωσή της, περί τον 4ο αιώνα μ.Χ., προβλέπεται κατά τα μοναχικά πρότυπα ξηροφαγία με τους πιστούς να τρώνε μόνο μια φορά την ημέρα κι αυτή μετά τις 3 το μεσημέρι.

Μέσα στην περίοδο της Τεσσαρακοστής η νηστεία καταλύεται, διαφοροποιείται δηλαδή, τρεις φορές, δίνοντας μια ευκαιρία στους πιστούς για ενδυνάμωση μιας και η νηστεία αυτή είναι η πιο αυστηρή, αφού δεν επιτρέπεται ούτε το λάδι

Η πρώτη από αυτές τις εξαιρέσεις γίνεται για την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπως έχει καθιερωθεί η 25η Μαρτίου.

Πρόκειται για μια χαρμόσυνη εορτή μέσα στην περίοδο του πένθους της Σαρακοστής και επειδή είναι θεομητορική εορτή, αφιερωμένη στην Παναγία και ως εκ τούτου ιδιαίτερα σημαντική για τα μοναχικά τυπικά, επιτρέπονται το ψάρι, το έλαιο και ο οίνος.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …